Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

En liten digresjon i disse stille påsketider..

Før, i gode gamle dager på 80-90 tallet var jeg ihuga samler av ”Det Norske Posthorn”. Det var alt fra skilling til moderne tider. Ambisiøst, ja, vel! Verdens lengste sammenhengende serie var jo noe å trakte etter.  –Men, lommeboka strakk aldri til, Knutsen og 1909-29 var stort sett greit, men så var det alt det som lå foran i tidsepoken. Skilling posthorn var utenfor rekkevidde, skravert .. bob..bob. 21 mm fant man jo aldri ut av grunnet manglende vannmerker, og så kom ”hypen” på 20 mm.

Etter litt om og men og frem og tilbake, måtte det snevres inn!  Det endte til slutt med ”Knudsen & Ludvigsen (Centraltrykkeriet)” ,  i omvendt rekkefølge, og der forble jeg.  Morsomme merker, like artig å lete etter fellingstyper, men på en annen måte enn fokus på små verditall!!

Det gikk bra, et par medaljer på regionale/nasjonale utstillinger ble det også,  (mens jeg enda var i det vidtfavnende modus så fikk jeg ordentlig kjeft av avdøde FCM fordi jeg hadde satt inn noen posthornmerker fra utlandet (Hellas???)   , men så ble det bråstopp og oppgjør grunnet ekteskapsbrudd.

Utstillingssamlingen ble solgt, MEN jeg satt igjen med dublettene (!). Frimerkene var ikke akkurat det jeg fokuserte på deretter, det hele lå brakk inntil for få år siden. Så fattes interessen på nytt, og så må man velge….  

Da valgte jeg ”Ludvigsen”. Morsomme merker og massevis å lete etter på merker og på brev. Så hva da med resten av dublettene ?  Knutsen, selge dem, kjøpe Centraltrykkeriet.  Vel, fant QXL, snoket litt rundt og så at her fikk man som oftest priser som man fortjener. MEN… Det var på alt annet enn antikva, her var(er) prisene direkte latterlige.  Har solgt mange merker til utrolig lave priser, men finner få objekter jeg kan kjøpe….

Da er mitt lille hjertesukk, hvorfor betale i dyre dommer for 20mm når man kan bygge opp en flott spesialsamling på antikva til en langt rimeligere penge, MEN tross alt selge og kjøpe til akseptable priser??  

Ha en fortsatt fin Påske.

Hilsen, Sverre

Visninger: 1506

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Hei Sverre, her var det mange gode poenger, tidlig en påskesøndags morgen.

Av tidshensyn før smørefritt henges på og naturen tas i bruk, får vi se hvor mye jeg rekker å skrive...!!

QXL og markQedet for antikva først: Jeg har lagt merke til at du har hatt noen, hva jeg vil kalle, fine objekter på QXL og knapt fått bud. Jeg burde kanskje ha kjøpt flere av dem, men har vel begrenset meg til de som hadde, for meg, interessante stempler. Kra P.A. på fireblokk NK77II f eks; hvorfor streve med en 4-blokk på postanvisning? Slikt har sjeldenhetsgrader som man aldri får skvist inn i kataloger eller håndbøker. Kanskje heller ikke i enkelte fil-dommeres hoder? Personlig synes jeg nå at posthornene fra Kreta hører hjemme i en norsk samtidssamling også. Først brukte von Hanno de danske til sin inspirasjon, deretter tok noen kretere begeistringen for posthornet enda lenger. Når du nevner Posthorn som kulturinstitusjon, har jeg selv gjennom en stund tenkt at vi snart må få satt sammen en lobbygruppe for posthornfrimerket. Hvis du kan ha tanker i samme retning, så la oss snakke mer om det. Faktisk er det ikke mer enn 45 minutter siden jeg tenkte gjennom arrangement av en bildebok for barn med posthornfrimerker!! Underholdende, muligens, til og med -- det gjenstår å lage en prototype og teste den på målgruppen.

At prisene på QXL er helt bak mål (i begge retninger innimellom), tror jeg har mye å gjøre med det som vi diskuterer rundt et heftemerkebrev parallelt her på FER: skepsis (eller mangel på sådan). Folk i det viderekomne skiktet er blitt så vant til at merkene på QXL er fulle av feil -- etter viderekommen standard -- så de orker ikke kaste bort penga sine eller ta sjansen på at det er et godt kjøp allikevel; i det mindre viderekomne skiktet -- og her inkluderer jeg gjerne QXL'ere som kaller seg eksperter på et eller annet (husk at en eks- er noe som ligger i fortid ;-) -- blir QXL'ere fort blendet av et sentrert stempel, gjerne etterstemplet for den saks skyld, og putter gladelig pengene sine her istedenfor. Antikva har derfor, med et par håndfullers unntak, aldri vært sterkt priset på QXL. Her er det jo først og fremst en utfordring å finne pene og hele merker; eller vannmerkestillinger; eller enheter; hvem bryr seg om lux-stemplede antikvaer? Jo, stempelsamlerne som samler Norge lux -- og dem har det etterhvert blitt radig mange av. De utgjør i 2010 en enorm del av frimerkekulturen. Men de behøver ikke sette seg så fryktelig tungt inn i den filatelistiske litteratur heller. Faktisk behøver de ikke kjøpe en Norgeskatalog engang, for fortrykksalbumet viser hvilke merker de må ha. Som en konsekvens vil de heller aldri få særlig poenger etter måten F.I.P.s utstillingsreglement er utformet. Men det er de neppe ute etter. Og uten behov for filatelistisk innsikt, har de heller ikke store behovet for å være med i en frimerkeklubb tilsluttet F.I.P. gjennom Norsk filatelistforbund.

Når det gjelder 20mm, er jeg ikke enig med deg i at de oppnår høyere priser på QXL. Littegrann, kanskje, fordi det er flere som samler stempler på stolpe enn antikva. Men også 20mm lider på QXL. Det blir for spesielt. Du kan sikkert selge et 51IIa som IIb i ny og ne uten at noen merker det, eller innbille halve QXL at det virkelig er 54IIb du har for salg, men skal du først kjøpe klassisk Norge for annet enn å leke deg med, så gjør enhver best i å kjøpe på auksjoner hos Germeten, Moldenhauer og Brunsæl. Ja, Brunsæl: han tar typer med bind for øynene og er den særeste hva angår kvalitet på tagger; der blir du i hvert fall ikke lurt. Germeten og Moldenhauer pleier å være rette sted for å sope til seg sjeldne enheter, jfr Germetens auksjon 24. april som er spekket med sjeldne klassiske blokker.

Oisann, der renner tiden ut, må løpe; men håper på mer debatt her ut over dagen.

stempel passer det med 1956 ?
Vakkert!! Men ikke Centraltrykkeriet akkurat. Sangen derimot tar jeg med meg til et lystig lag.
Jeg er helt enig i dine synspunkter. Du kan ha mye moro med frimerker uten at det må være dyrt.
Jeg startet opp med posthorn ( 1909-1929 ) for ikke så lenge siden, og har hatt stor glede av det.
Har også kommet i kontakt med andre her på FER som er eksperter på området. Jeg regner meg selv som amatør og nybegynner, men har stor glede av det allikevel. Som du sier kan du jo komme over materiell til en akseptabel pris også. Jeg var heldig og kom over et stort parti massevare, og har nok materieale i lang tid framover.
I tillegg har jeg holdt på med et annet prosjekt i mange ti-år - nemlig Poststeder i Oppland fylke.
Med disse to prosjektene har jeg mer enn nok å fylle fritiden med. Jeg vil heller si at tiden blir nesten for knapp. Veksler litt mellom de to prosjektene og holder akkurat nå på med å få samlet alle data om poststeder/stempler i Oppland fylke i en litt mer oversiktlig oversikt.
Det eneste dette koster meg er tid - mye tid.
Legger ved en PDF-utskrift av det jeg har fått samlet til nå av opplysninger og stempler fra Gjøvik Postkontor.
Jeg har laget tilsvarende for alle poststeder/brevhus/PiB/midlertidige brevhus i hele fylket og det sier seg vel selv at det har gått med en del timer til jobben.
Det fine er at noe nytt stadig dukker opp, slik at jobben er ikke ferdig enda ( vil vel kanskje aldri bli det heller??)
Vedlegg:
Hei.
Den påska gikk fort. Bak-vakt for jobben som kjører 24x7 er kjedelig, men en ok greie når man trenger penger til frimerker ;-). Takker for fine, utdypende svar på mitt lille hjertesukk, fra Marius og Arne. (Per Oscar antar jeg var en liten digresjon!)
Først til Marius: Du trenger vel ingen lobbygruppe for ph. Det trilles jo ut i nye utgaver hele tiden. Når det gjelder å engasjere unger i et posthornprosjekt, så ære være deg for det, jeg er nettopp blitt bestefar og klarer neppe å engasjere dattersønnen min på det nåværende tidspunkt!
Men, når det gjelder resultater for Antikva vs 20mm er jeg direkte uenig med deg. Den blokka du refererer til var priset i NK 2000(!) til kr. 60,-, du fikk den for kr. 17,-. Prøv å finne en blokk NK 53 IIIc (NK 2000- 1300,-) til kr. 455,- (relativt) ?? Se for øvrig qxl i dag: http://www.qxl.no/pris/frimerker/frimerker-stemplet/nk-1-95-1855-19...
Følg med på sluttpris, går den over kr. 100,- (NK 2000 – 60,- for 4 blokk), spiser jeg Arsenal-drakta mi! (Jeg sjekker kjøper, ikke noe juksing her, takk!!)
Videre.. Klart det er mye ”fake” ute og går, noe ser du med det blotte øye og skygger unna, mens annet oppdager du først med merke i pinsetten og lyset midt i mot. Har opplevd det noen ganger, men kontakt med selger har alltid ordnet seg. (Typisk tynne flekker, rifter skjult av stempler og lignende.) Trusselen om en skikkelig rød karakter hjelper. Og det skjerper faktisk selgere, det ser jeg på måten nye objekter legges ut. Scan av baksiden er blitt mye bedre hos flere av selgerne i løpet av den forholdsvis korte tiden jeg har vært aktiv på qxl.
Å jukse på seg en 54 IIb tror jeg de fleste vil gjennomskue, men en ”snottis fra Bææærgen” vil kanskje falle i fellen og det er for dumt. MEN ser jeg mistenkelige greier, sender jeg spørsmål til selger via objektet og det hjelper det og. Er folk på allert’en, lukes suspekte objekter raskt ut….
Ble faktisk selv tatt i kveld på et objekt !!! Bommet på et NK 47/55, så der har du beviset… (sic!)
For øvrig er jeg enig med deg om de store auksjonshusene, men Germeten var ”tynn” i vår, spør du meg.
Så til Arne.
Samlet 1909/29 jeg og, men den samlingen røyk også. Men det var veldig morsomt med å type 12-14-20 blokker i den samlingen til nesten ingen penger. Fikk for øvrig veldig godt betalt for denne. Masse trykninger/nyanser/typer/platefeil etc. Veldig gøy, men nå har jeg bestemt meg for Ludvigsen, basta!
Må berømme stempelsamlings prosjektet ditt, men der er jeg ute! Født i Harstad, oppvokst i Ølen, på Stord og i Lillehammer, før ”eg ble bergenser”. Blir litt vanskelig å bestemme seg for hjemsteds-samling, da….
Ha en fortsatt fin filatelistisk kveld!
Jo, du Sverre, den blokka der har jeg faktisk merket meg. Den er artig, men samlere flest klarer a) ikke å oppdage den blant je-ne-sais-quoi på QXL, eller b) forstå at en 6-blokk NK76 nærmer seg det største du finner av dette merket, eller til slutt det som selger ikke har oppdaget selv, eller i hvert fall ikke gjort et poeng ut av, nemlig c) 6-blokken er øyensynlig stemplet RØLDAL, et heller eksotisk sted for enheter i det hele tatt, og en virtuell heksegryte av hjemstedssamlere. I hvert fall flere enn 2. QXL mangler rett og slett en elitedivisjon, for å bruke fotballuttrykk: QXLs representanter burde selv profilere auksjoner som fortjener en piff. Det har de sikkert ikke a) bemanning til, eller b) lyst til fordi klagestormen ville ødelegge arbeidsplassen deres, og til sist går det på forretningsplanen løs siden promoteringspakker uten nevneverdig effekt tilbys til (hva er det nå?) 139 kroner/stk... da stiger antall "besøk" fra ca 10 til ca 200. Det er fortsatt 15.000 mindre enn hva god promotering burde føre til, forutsatt at QXL har 15-20.000 innloggede i frimerke-kategorien hver måned (et tall jeg ikke tar ut av løse luften).

Jeg tipper den blokka der i 300 kroner med ok promotering. Synd for selger, for så vidt, men han er voksen og dreven nok. Og nå får'n kanskje litt promotering allikevel, courtesy of FER.

Å sammenlikne 20mm- med sene antikvablokker, derimot, blir for meg litt som napoleonskake og skillingsboller. Den ene setter du deg andektig ned med, den andre får du i natt på enhver bensinstasjon.

Tidlige antikvablokker, Centralblokker, som det vel var i Germetens katalog også, tipper jeg det finnes færre av enn 20mm blokker, men vi får nå se hvordan de står seg om to ukers tid. For 20mm er muligens "eneste kjente" og "største kjente" det gjeveste å ha, men bakerst i Germetens katalog later det til at også skravert i blokker blir solgt i rotelott! Selv jeg kan ta en tur på visning for den lotten ;-)

Mens det finnes studiegrupper for 20mm i f eks Oslo Filatelistklubb, vet jeg ikke om det eksisterer noe tilsvarende for Antikva? De 18-20 mest innbitte antikvasamlerne utkjempet vel tøffe slag i 2006, gjorde de ikke? Var det mange som "ble snurt" da? Slikt kan jo gjøre noe med klimaet. Det er mange flere enn de som stiller ut antikva som har bygget opp slike samlinger de siste 10 årene -- brukt eller ubrukt. Derom råder liten tvil.

En annen sak med Central er at handlerne noen ganger tar dem for å være Knudsen, så egentlig blir det til et område der trofast letevirksomhet gir resultater. NK64 på følgebrev, f eks, har på QXL kostet 100-150 kr, eller mindre. En 4-blokk NK61 ble for halvannet år siden kjøpt av en på FER for under 200 tror jeg, også det QXL. osv osv.

Men når folk stadig får mindre enn de forventer for merkene sine, så slutter de kanskje å tilby dem for salg? Gode scans hjelper nok, men en mental oppgradering og stadige drypp av oppdateringer i NFT og f eks her på FER, hadde ikke skadet. Det er mange som klager over mangt, men få som gjør noe med saken, får jeg følelsen av. Selv i Norsk Posthistorisk Selskap, der samtlige medlemmer burde være dedikert til oppgaven, må de fram med pisken for å få inn artikler til medlemsbladet.

Det er helt klart mye moro i tidlig Central. Tidlig bruk av NK62 er vel fortsatt et åpent bilde; jeg gikk innom OFK/NK med et eksemplar i vinter som jeg fant på brev hos en handler i Oslo for 20 kr. Han hadde mange av dem; mange tidlige fra spesielt Bergen; midt i juni 95 var det en ukes tid NK62, men i ukene før og etter var det NK57 de brukte der. Det jeg kjøpte var Christiania 31 V 95. Og gad vite hvor mange tidligere datoer som andre hadde tatt med seg.

Utveksling av informasjon er, uten tvil, viktig for frimerkehobbyen — men jeg forstår jo at mange helst ikke vil fortelle andre det de vet. Eller vil spare det til en bok de håper å kunne skrive som pensjonister, el.l.

Men huffameg, nå henger øyelokka snart på kinnet; god natt.
Der gikk blokka til en utstiller, og noen bør vel vaske Gunners-drakta si på kokvask først, så det ikke blir så mye å dytte i seg ;-) 105,- ble tilslaget. Her er bilder av blokk og budgiving for ettertidens lesere... snakk om rakett...

Litt omtale, og vips!
Noen som ikke liker Arsenal der ute ???,
Kommer tilbake med en litt mer reflektert analyse over 20mm vs Antikva snart!!
(Ikke meningen at dette skal høres ut som en Premier League kamp...)
Denne skal ikkje ut på QXL:


2 større enn største registrert i NK 2010. (Eg reknar med der er større ute som ikkje er registrert fordi det nettopp er Antikva.
Denne skal heller ikkje leggast ut for sal:

Heisann, der har du jo eksempelet vi behøver: Antikva er større enn folk aner, ja, men enhetene er mindre enn noen andre. Av mange årsaker. Men altså først, gratulerer med største kjente enhet NK76. Hvilket vannmerke er det?

Lekker den toøresen også. Den Russemarken er jo også spesiell. 10-blokker finnes det noen av, men ikke for mange; største kjente enhet det også. VM der da?

Men det behøver som sagt ikke være større "der ut", for da folk begynte å interessere seg for posthistorie og å vise fram samlingene sine i flokk, nemlig på det gylne 1890-tall da "gubbene" var de samle som frimerkesamlerpionerene fra guttedagene, så glemte de fullstendig samtidsfilatelien. Slik de fleste frimerkesamlere etter dem også har gjort. Fra midten av 1870-tallet og fremover ble alt klippet av konvoluttene og solgt som massevare. 1 kr per 1000 merker el.l. 50.000 vaskede skravert posthorn kostet i 1880 100 Reichsmark. Åkke som, på 1890-tallet begynte samlerne å innse problemet med å framskaffe disse frimerkene på konvolutter. Men de kurserende posthornene brydde de seg ikke om; isteden ble de samlet i bunter. En 20-blokk antikvamerke tilsvarer 1/5 bunt. Hvilken gyllen mulighet til å slå 20 fluer i en smekk: man reiv opp blokka og puttet den pent i bunten. Derfor har vi innimellom å gjøre med rekonstruerte blokker som er satt sammen fra buntevare. Noen smartinger klarte heldigvis å brette 4-blokkene sammen istedenfor å rive dem i stykker før de ble buntet. Derfor finnes fortsatt forholdsvis bra med fireblokker — mange av dem splittet eller med forsterkning av lim/klister i perforeringsrekka. Den tidligere i tråden omtalte 4-blokk NK77 stemplet Kristiania P.A. var en slik med oppstivete taggesammenføyninger, altså nesten sikkert fra buntevare en gang i tiden.

I dag kan vi sikkert finne "nye" store blokker utenlands. Det var antakelig slik de første "store" filatelistene også fant sine — sjøfolk som fartet verden rundt og sopte med seg godsaker. De postfriske skillingsblokkene på Germeten nå 24. april skal stamme fra en norsk familie i Sør-Amerika; muligens har de tilhørt en av "våre sjømenn" for 80-90 år siden.
Masse blokker her som jeg gjerne skulle hatt i boka mi ja, så det er bare å si ifra når og hvor jeg kan hente de. c",)
Her har vi en blokk av NK 101 som er stemplet Kristiania blad (auksjonshusene selger dette stemplet som sjeldent, noe jeg betviler litt da) som jeg HAR i boka mi sammen med maaaaange store blokker på 1909 og porto\portoprovisorier osv

Jepp, på denne tiden hadde man begynt å ta i bruk ukurante merker til portoavregning, i tillegg til portomerkene (100- og 200-øre PM finnes jo nesten bare i blokker fra Kristiania). Men om det var filatelister som fikk dem utlevert etter avstempling, eller om de ble regnet for godsaker som man puttet nederst i Postens kilovarepakninger, det har jeg ikke klart å få svar på. Hvis noen vet, så skrik ut!!

Denne praksisen var også typisk for land vi kan sammenlikne oss med.

Men 5-kroneren som kom i 1918... den har vi fått et artig stykke informasjon om i NFTs omtale av OFKs oppsummering av 1918-utstillingen: klubbens restbeholdning av de nye 5-kronersmerker gikk unna på møtet. Altså vil jeg tro det ikke var til salg ennå (altså lenge etter FDC-dato) ved Postkontoret. 5-kronen ble tydeligvis også i stor utstrekning benyttet på kammerset, jfr stemplede helark, så når kom den i det hele tatt ned på publikumsnivå på posthuset / posthusene? Tar NK utfordringen med å finne en "S" for første normale stemplingsdag? Ved Kristiania P.P. ser vi mengder 2-kronersmerker brukt istedenfor 5-kronersmerker i lang tid framover.

RSS

Siste aktivitet

Gisle Martin svarteTrond Rosselands diskusjon oppdatering
"Siden holdes oppe men har ikke blitt oppdatert med tanke på lenker på lang tid.De…"
20 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Hei igjen. Takk for innspill vedr. ny NK Inge. Denne NK’en måtte jeg bare skaffe…"
5 mar
Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
24 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023
Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
jan 14, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår