Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Fikk nettopp en brukbar idé som kanskje kan brukes til noe...

For som alle med erfaring innenfor filateliens verden vet, er det dessverre ikke den genuine interessen for frimerker som til syvende og sist bestemmer hvem som skal få et objekt, men lommebokens tykkelse. På auksjoner er det knekkende likegyldig hvem som har mest kunnskap om 20mm-utgaven; den som byr mest kroner og øre, stikker av med frimerket.

Hvilket egentlig er svært urettferdig ovenfor den lille samleren som kanskje har samlet frimerker i flere tiår og har bokhyllen full av filatelistisk litteratur, men også en spinkel lommebok som gjør vedkommende sjanseløs i forhold til de store gutta som byr mest på budrunden. Og i og med at det meste av dagens frimerkehandel foregår via auksjonsmetoden der det høyeste budet vinner, er frimerkesamling anno 2008 blitt et eksempel på at Darwins teorier holder stikk også i filateliens univers.

Så kanskje det kunne være en idé om Frankering.com begynte med kunnskapskonkurranser om norske frimerker og filateli generelt (kanskje hver måned) med spesielle Frankering.com-frimerker (personlige frimerker) som ikke var til salgs, men kun ble gitt til vinnerne (eller f.eks. de tre beste) i hver enkelt konkurranse; laget i et opplag på 20 stk. - muligens som en del av en eksklusiv serie.

Slik kunne man premiere samlerglede og genuin interesse for frimerker, og få folk til å bli mer interessert i historien bak merkene enn prisnoteringen i HK. For at konkurransene ikke bare skulle bli forbeholdt "ekspertene", kunne man eksempelvis ha flere svaralternativer for hvert spørsmål, slik at også filateliens svar på Fetter Anton kunne ha en liten sjanse.

Hva mener dere om idéen? Vet ikke hvordan det ligger an med økonomien i Frankering.com, men skulle det være problemer med finansieringen av et slikt konkurranseopplegg, er det sikkert mulig å finne en løsning; tross alt er det ikke store beløp det er snakk om her.

På den annen side tror jeg gevinsten ville blitt stor ved å premiere kunnskap om frimerker og interesse for frimerkehistorie - da historien bak merkene som regel er langt mer interessant enn prislappen, til tross for at det er det sistnevnte som får mest oppmerksomhet. Slik kunne man oppmuntre oss samlere til å lære mer om postverkets rutiner på 1800-tallet i stedet for å fokusere på hvor mye NK 44 har steget siden sist, og å finne ut hvor i Christiania man kunne få kjøpt NK 1 i 1855 - fremfor å tenke på hvor mye merket er verdt.

Ingen blir noensinne fredig utlært hva frimerkehistorie angår, og sant å si tror jeg slike konkurranser med "eksklusive" frimerker som premier kunne blitt et lærerikt og populært innslag her på Frankering.com som ville bidra til å gjøre nettstedet enda bedre.

Visninger: 234

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

En konkurranse hadde ikke vært dumt,men det spørs om prisen hadde svart seg.
Men jeg tror det hadde blitt moro.
Dersom man har én konkurranse pr. måned og deler ut merker til de tre med flest korrekte svar, blir dette 36 merker i løpet av et år, altså en utgift på litt over kr.400 pluss porto.

Og finansieringen? Når andre institusjoner har egne venneforeninger, burde det være en smal sak å lage "Frank E Rings venner" med kr.10 pr. år i medlemskontingent (og kr.100 for livstidsmedlemskap) for de som vil støtte opp om Frankering.com med noen kroner, og mener at dette forumet er et godt tiltak i norsk filateli.

Men hvis "vinnermerkene" skal være så eksklusive som en premie bør være, kan opplaget pr. utgave neppe være større enn 20, og utformingen litt mer avansert enn NK 1009, muligens med posthistoriske motiver og tekst som gjør dette til "offisielle" Frankering.com-merker som kunne ha blitt interessante å inkludere i samlingen.

Og hva spørsmålene i konkurransene angår, bør de variere i vanskelighetsgrad slik tilfellet er i IQ-tester, der man begynner med det enkleste, for å så ende opp på ekspertnivå. Marius laget jo en grei frimerke-quiz på Aftenpostens nettsider, og selv om quizen er tilpasset det filatelistiske kunnskapsnivået for den jevne Aftenposten-leser, tror jeg folk som har samlet frimerker i noen år, trenger litt vanskeligere spørsmål å bryne seg på; må likevel innrømme at spørsmålet om når Norges første frimerke kom i salg ved postkontorene var vrient nok.

12-15 spørsmål som tar for seg posthistorie på alle nivåer, og man har en fin konkurranse som de aller fleste medlemmene her på Frankering.com trolig vil sette pris på. Mon tro hvor mange som kan svare riktig på spørsmålet om når Postens FilateliTjeneste innførte 5-årsgrense for salg av særfrimerker, og når ble denne grensen endret til 2 år? Hva fikk en postmester i 1880-årene i lønn? Hvilken portogruppe dekket den gule svenske treskillingen? Når så verdens første automatmerker dagens lys? Hva skjedde med opphavsretten når man trykket tyske frimerker med Adolf Hitlers portrett? Eller hvor i Christiania ble idéen om posthornmerkene til (der arkitekt Wilhelm von Hanno bodde, men hvor i byen)?

Å finne interessante filatelistiske emner man kan spørre om bør ikke by på større problemer, og slik kan vi alle lære litt mer om frimerkenes verden, og kanskje også bli inspirert til å finne ut mer om historien bak merkene vi har i albumene våre fremfor å bare fokusere på prisene.
Konkurranser er jo kjempemorsomme, så det må vi vel klare å få til med tiden. Godt forslag. Vi holder den tanken varm. Har du noen forslag til praktisk gjennomføring?
Som det står på www.frankering.org, er meningen å drive uten kostnad for medlemmer, og det er jeg sikker på at vi skal klare. Premier skal vi nok klare å få tak i også, men jeg tror det ligger noen måneder fram i tid.

For øvrig, dette med lommebokens tykkelse... det har også noe med hvor flink man er til å lete opp objektene ;-) Hvis jeg observerer en gitt handlerkasse på frimerkemesse, og ser hvor mange som går gjennom den, og hvor mange som til stadighet i stille triumf trekker noe spennende ut av den, bekrefter det inntrykket av at frimerkesamling er mer enn fragerike skillingsbrev på så tynt papir at de holder på å falle fra hverandre. Vi må ikke glemme at frimerkesamling er en høyst individuell sak — det finnes neppe to samlere som samler helt likt.
Kanskje Posten kan være / bli en sponsor for en slik god tanke - De har både økonomiske o.a. ressurser til å "sponse" ett slikt prosjekt!

RSS

Siste aktivitet

Gisle Martin svarteTrond Rosselands diskusjon oppdatering
"Siden holdes oppe men har ikke blitt oppdatert med tanke på lenker på lang tid.De…"
20 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Hei igjen. Takk for innspill vedr. ny NK Inge. Denne NK’en måtte jeg bare skaffe…"
5 mar
Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
24 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023
Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
jan 14, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår