Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Hei :)

Tenkte jeg skulle begynne og samle frimerker igjen, og lurer på om hva jeg skal samle på.

Og om noen kunne fortelle meg fordelene med de.

Hvor burde jeg handle?

Takk :)

Visninger: 480

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Hei

Jeg begynte å samlepå nytt for noen år siden, og begynte da med å samle på norske merker. Dette er rellativt lett å få tak i, så det tar ikke så lang tid å få en ganske grei samling, så jeg trengte litt mere utfordring, og dermed begynte jeg å samle norske merker bare stemplet i Drammen. Det har nå gått 6 år og jeg er ikke i mål enda, men nå har det begynt å bli langt mellom de merkene jeg mangler, så jeg har utvidet samler omerådet litt og begynt å samle på 3-rings merker på posthornmerker.

Så min erfaring er at det kan være lurt å begrense omerådet man samler på, slik at det er mulig å se at man kompleterer en eller kanskje to omeråder av gangen.

Hvis du har andre interesser i tilleg er det jo mulig å samle på merker som har spesielle motiv, eks biler, broer blomster, osv.

Vet ikke om dette var til noen hjelp, men tror det er lurt å starte med kanskje ett emne, slik at det ikke blir alt for mye og etterhvert evt utvide omerådet etterhvert.

Samler også på et par andre emner, men alle nåkså smale.

Mvh

   

Takk for svar :)

Hvilket årstall begynte du på? og hvor begynte du? 

Er veldig glad i posthorn selv, hva er forskjellen på at det er stemplet eller postfrisk? og som jeg så på posten, så kunne man velge om du vill ha sentralt eller på siden, har da forstått at stemplet skal være bra, og best synlig...

Er så veldig mye å "ta" i, så vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Er en "stund" siden jeg samlet og var ikke like intrs, og så ikke mangfoldet i hobbyen! og når jeg ser det i dag, så hadde jeg ganske greie merker, som jeg da sikkert kastet :P

Begynte å samle på nytt igjen i fjor, etter nesten 15 år med dvale. I utgangspunktet er det vel primært hvor mye du ønsker å investere av tid og penger, som setter begrensninger for hobbyen. Har du mye av begge, så kan du ha opptil flere samleområder. Jeg startet med Norgessamling stemplet, og nå som den er komplett på hovednummer og godt utbygget på type, så har jeg begynt med postfrisk Norgessamling 1909-1989. Etterhvert som den også begynner å bli komplett, så er planen å utvide den klassiske delen av begge samlingene. I tillegg holder jeg på med hjemstedsfilateli, noe som sikkert kan være et interessant samleområde, også for de som er ferske i gamet :) Gir et bedre fokus i samlemanien min i alle fall :)

Når det gjelder innkjøp, er det igjen et spørsmål om tid og penger. For enkeltmerker tyr jeg oftest til ebay eller qxl, og da gjerne større innkjøp av de billigere enkeltmerkene hos en enkelt selger for å spare porto. For større lotter tyr jeg ofte til de samme stedene, men kan også benytte meg av skanfil for dette. Det finnes også mange online auksjonshus på nettet som har ukentlig og månedlige auksjoner. Her er det godt mulig å finne skikkelige kupp! Mange av disse finner du i lenkene til frankering.


Skal du begynne å samle land, kan det i alle fall i mine ferske filatelistøyne, være en fordel å kjøpe en eksisterende grunnsamling fra nettauksjoner, da fortrykksalbum kjøpt i butikk eller fra leverandør oftest vil koste mye mer. Som stempel- og hjemstedssamler kannibaliserer jeg ofte samlinger som selges på diverse auksjoner, og stykker opp dublettene til salg på  QXL.

Takk :) 

Hjemsteds-virker jo interessant, men hadde jeg bare vist hvor jeg skulle begynne og hva jeg skal søke.

har egentlig lyst og begynne på 2011 og jobbe meg nedover, men kan det bli kjedelig i lengden? eller burde jeg ta i en periode?

 Skanfil o.l tilbyr Loots med forskjellig, er dette helt tilfeldig? mye av det samme merkene eller er det klipp

kan man få noen godbiter og hva er sjansene?

også en annen ting jeg har sett er at enkelte selger frimerkene veldig billig, forhold til posten foreksempel.

Hjemstedsfilateli er vel kun deg selv som setter grenser for. Du kan ta det så lokalt som et postnummer, eller du kan ta alle stemplene i en kommune, fylke eller region av fylke. Jeg samler fra mitt bosted Stokmarknes, mens andre medlemmer av den lokale klubben, har regionen Vesterålen som samleområde, og noen andre har hele Nordland fylke. 

Hvor du skal starte er litt avhengig av kapital og tid, jeg har neglisjert perioden 2005-2012 i min samling med stemplet merker, mest fordi kvaliteten på stempler i denne perioden enten for dårlig eller for mye bestillingsverk. Samlere ønsker ofte at merkene man kjøper er postgått, og mange anser dermed bestillingsvare med luksusmerker som sekunda vare.

Når det gjelder skanfil så kjøper jeg mest der for volum, og ikke nødvendigvis kupp, de største kuppene finner man oftest godt skjult i store lots på utenlandske auksjoner, eventuelt i auksjoner hos lokale klubber.

Priser og verdier på merke er noe man ofte kan svi seg på i starten. Det finnes skillingsmerker som ikke er verdt mange kroner, og så finnes det moderne merker med papirtyper som tilsier stor verdi. Her er det viktig at du bruker norgeskataloger, handlerkatalogen og lignende litteratur, for å få en indikator på hva markedsverdien kan være. Merk dog at de fleste bruksmerker har en verdi på et par øre med mindre det er varianter, sjeldne typer eller meget pene stempler på dem.

Jeg er en som har samlet Norge i veldig mange aar.  Samlingen ble komplett etter NK hoved nummer saa langt tilbakke som 1986.  Da begynte jeg aa se etter de mange plater, papirer, og andre variasjoner jeg kunne samle paa.   Naa sitter jeg med en pen samling som er vel fylt med disse, men det er vanskelig aa finne noe jeg trenger enda. 

 

Saa begynte jeg aa samle paa Norske stempelmerker.  Jeg fant a literaturen for omraadet var meget lite, og skrev selv en katalog med over 1100 sider om disse interessant merker.  Mange av disse kan finnes og kjoepes til noen faa kroner, men en komplet samling for noen  av merkene er veldig vanskelig.   Jeg har funnet disse interessant for mange grunner.

 

Stempelmerker jeg manglet ble etter hvert vanskelig aa finne paa.  Da var det aa finne noe nytt.  Gjennom aarene hadde jeg samlet opp en del stempler fra Moss og omraadet.  Min far er fra Moss og der begynte frimerkesamlingn som vi begge to driver med fremdeles.  Saa hjemstedsamlingen ble startet.   Jeg proever aa finne saa mange forskjellige NK nummer som mulig stemplet Moss, Jeloy, Bergersborg, Ekholt, Krapfoss, Kambo, Oreasen, Hoyden, osv. Jeg har kansje 500 forskjellige for tiden, men mangler mye igjen.  Jeg finner osgaa at det er lite literatur om Ostfolds stempler, saa maa jeg selv finne paa mange av de forskjellige stempler.

 

Du kan gjoere alt mulig med en samling.  Finne paa det du selv liker.  Hvis det er Norge stemplet, ubrukt, FDC, eller bruks brev.  Kansje en grundig samling av bare en NK nummer med alt mulig med stempler og brev.  Motiv samling eller en omraade utenfor Norge.

Moderne posthistorie (spesielt singelfrankatur på korrekt frankerte brev og forsendelser), og da særlig Post i Butikk. Her kan du skaffe deg "sjeldne" objekt til frimerkets pålydende pris. Sterkt undervurdert og framtidens sjeldenheter.

RSS

Siste aktivitet

Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon

Auksjon Krigs- og Feltpostforeningen

Her er det mye bra, både for spesialsamleren og for hjemstedssamleren!…Se mer
27 feb
Einar Strand Enkerud svarteKristen Rasmussens diskusjon NK 45 I eller II?
"Den første er 45 I den andre er 45 II oransjebrun og er lett å plukke ut :-)"
27 feb
Kristen Rasmussen la inn diskusjoner
26 feb
Kolbjørn Schjølberg svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Kjøllefjord?
"PS, om noen har en postal forsendelse st. KJØLLEFJORD i tidsrommet OKT 2001 - 2011, er jeg…"
2 feb
Geir Lunde svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Skudeneshavn motivstempel
"Etter hva jeg vet er stemplet fortsatt i bruk på PIB i perioder (om noen spør etter et…"
29 jan
Einar Strand Enkerud svarteKristen Rasmussens diskusjon Forskjell på FH 17 I og II
"FH17 I har en kort strek etter den lange streken under postverket. FH17 II har ikke og har…"
25 jan
Kristen Rasmussen la inn en diskusjon

Forskjell på FH 17 I og II

I NK angis det at forskjellen på hefte 17 I og II er gammel og ny tekst på side 2-3-4 uten at jeg…Se mer
24 jan
Oddbjørn Salte svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Skudeneshavn motivstempel
"I følge "Poststemplene i Rogaland 1848-2015" var stempelet fremdeles i bruk i…"
18 jan
Leif Roar Strømsodd kommenterteJohn Rune åslands bilde
Miniatyrbilde

image

"Det er en 56 a.  14 tagger horisontalt tilsvarer fintagging - 14 1/2 X 13 1/2."
14 jan
John Rune åsland la inn bilder
14 jan
Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon

Kjøllefjord?

Hei, er det noen som vet noe om PiB i Finnmark som har hatt stedsstempel KJØLLEFJORD?Se mer
13 jan
Kolbjørn Schjølberg kommenterteVIGDIS MARIE HENGEBØLs blogginnlegg Skanfil øker prisene
"Foruten finansiering av det nye Skanfil-bygget, da."
7 jan
Kolbjørn Schjølberg kommenterteVIGDIS MARIE HENGEBØLs blogginnlegg Skanfil øker prisene
"Det kalles monopol..."
6 jan
Blogginnlegg lagt ut av VIGDIS MARIE HENGEBØL

Skanfil øker prisene

Skanfil har nå økt salæret med 3 %- er nå på 23%: Dette er en drøy økning, dyrt nok med de 20…Se mer
3 jan
Kolbjørn Schjølberg svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Skudeneshavn motivstempel
"Tusen takk for svar, interessant at det var utstedt til Haugesund. Har noen informasjon om bruk av…"
des 29, 2018
Johnny Thørnquist svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Skudeneshavn motivstempel
"Det er ikke mye informasjon å få fra Postens sirkulære nr.23, 30. juni 1980, men…"
des 28, 2018
Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon

Skudeneshavn motivstempel

Har noen informasjon om brukssted og -tid for dette motiv-stemplet fra Skudeneshavn? …Se mer
des 27, 2018
Kolbjørn Schjølberg kommenterteOles bilde
Miniatyrbilde

Seasons Greetings

"Skikkelige godbiter dette! "
des 27, 2018
Einar Strand Enkerud svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Vannmerkesøk på helark?
"Trenger ikke å være stort! Men sånn at det passer for helark :-)"
des 27, 2018
Ole la inn bilder
des 22, 2018

Grupper

© 2019   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår