Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Det virker som om Roald Stangenes nå har fått oppdatert hjemmesiden som tar for seg norske automatmerker, og siden er en sann gullgruve av informasjon om denne delen av norsk filateli - et besøk anbefales på det sterkeste for alle som ønsker å vite mer om (de mystiske) automatene som har vært eller fortsatt er å finne på postkontorene, og de ulike merkene som har blitt trykket de siste 32 årene; noen vanlige av den typen som de fleste av oss har gjemt i albumene, andre like sjeldne som postfriske prakteksemplarer av NK 1.

Velkommen til en omvisning i automatmerkenes fascinerende verden...!

Visninger: 629

Svar til denne diskusjonen

Til info: Jeg har nå lagt ATM-linken inn blant nyttige linker på forsiden. Veldig positivt at en slik oppdatering gjøres tilgjengelig for alle samlere og de som tenker på å samle.
Takk, Marius. Roald Stangenes har gjort en fantastisk innsats med tanke på informasjon og kunnskap om norske auomatmerker - hadde det ikke vært for den første katalogen han ga ut i 1985, hadde jeg antagelig aldri begynt å samle automatmerker slik jeg har gjort, og hatt dette som spesialfelt.

Jeg har forresten fått forfatterens tillatelse til å scanne inn omtalte katalog og gjøre den tilgjengelig for nedlasting her på Frank E. Ring, noe jeg skal få gjort i løpet av høsten.

For at automatmerker skal kunne bli noe mer enn pussige kuriositeter som man legger bakerst i albumet, må nemlig kunnskapen frem i lyset; først når man ser hvilket interesant samleområde det egentlig er, blir man klar over at dette er genuin filateli, ikke "liksomfrimerker" på lik linje med julemerkene. Det kan være verdt å tenke på at automatmerkene faktisk er de eneste merkene som fører videre tradisjonen med utaggete merker som NK 1 startet, og før man fikk Genimate-merkene i 1999 (med Postens logo x 6) og uglemotivet i 2002, var automatfrimerkene blottet for glansbildemotiver eller annet tøys; den eneste funksjonen med motivet var merket som frankeringsmiddel. Tilbake til utgangspunktet, til det grunnleggende formålet med frimerket; ikke et fargerikt klistermerke likt det 9-åringer limer i skoledagbøkene sine, ingen "filatelistiske" miniark, ingen glitter og stas, men simpelthen et enkelt og jordnært frankeringsmiddel.

Enkelheten i de første norske automatmerkene gir dem en unik sjarm når man blir klar over dette. Man kunne nesten si at automatmerkene er filateliens svar på god, gammeldags rock'n roll.

Hvordan går det med scanningen ? :)

I mange land - inkludert Norge - følger man det velkjente TTT-prinsippet: Ting Tar Tid. Med andre ord - skal man bygge en ny hovedflyplass, påbegynner man prosjektet, så går det noen år, så går det enda noen år, og etter noen tiår bestemmer man seg for å bygge den et sted (Hurum), for å så senere ombestemme seg, og bygge den på Gardemoen.

Hva frimerkesamling angår, har også TTT fått en plass blant album og pinsetter; det er tusen ting man burde ha gjort, samtidig som det er tusen andre ting utenom frimerkesamling som også burde gjøres, men når det kommer til stykket, har dessverre døgnet bare 24 timer å by på, slik at et utall planlagte prosjekter blir liggende og samle støv i påvente av en verdigere skjebne. Men forhåpentligvis klarer jeg å få gjort dette nå til høsten, slik at det tar kortere tid enn å bygge en ny hovedflyplass. :)

For øvrig har Roald Stangenes sin hjemmeside blitt så omfattende at den dekker så å si alt som var i den omtalte automatmerkekatalogen samt alle oppdateringer, og anbefales fortsatt på det varmeste; den er - så vidt jeg vet - den mest detaljerte oversikten over norske automatmerker som finnes på Internett.

Når det gjelder automatmerker her i Oslo prøver jeg å følge med på hva som skjer etter hvert som Newvision-automatene blir tatt ned, men antagelig er det ikke kommet nye sommerfugl-automater bortsett fra de tre som allerede er satt opp; på Grünerløkka, Bogstadveien og Majorstuen. En stund var det løse planer om å sette opp en sommerfugl-automat på St. Hanshaugen, men det ble det ikke noe av. Sist man kunne kjøpe isbjørnmerker på Youngstorget postkontor, var vinteren/våren 2009, og automaten ble tatt ned for godt fredag den 13. mai 2011. Automaten på Manglerud ble tatt ned tidligere enn oppgitt, og den eksakte datoen var 26. mars 2011, men personalet kunne opplyse at den hadde vært ute av bruk en god stund. De eneste automatene der man fortsatt kan få kjøpt isbjørner, er på Rodeløkka og Grønland.

Til slutt en liten kuriositet - da jeg skulle kjøpe isbjørnmerker forleden dag, virket ikke automaten, og skjermen viste det typiske tegnet for papirfeil/slutt på rullen; grå felt i stedet for røde. Etter at jeg ba personalet om å bytte rull, ble automaten åpnet, men den hadde vanskeligheter med å kutte merkene. Jeg ba om å få se på trykket, og en kort stund hadde jeg gleden av å holde en filatelistisk ATM-raritet i hendene, nemlig en lengre stripe med isbjørner, der det øverste merket hadde valøren 9,00 og resten av merkene var blanke bortsett fra et 0,00-testmerke omtrent midt på. Dessverre måtte jeg levere fra meg stripen, som sikkert endte sine dager krøllet i en av postkontorets papirkurver. Uansett vet man iallfall at dersom automatene har problemer med kuttingen, kan slike "teststriper" forekomme, men at de sannsynligvis har blitt makulert. Synd - for hadde jeg jobbet på Posten, hadde jeg i det minste sendt dem til Postmuseet for at kommende generasjoner kunne få glede av kunnskapen om hvordan automatene i sin tid fungerte.

Altfor mange filatelistiske objekter har i årenes løp blitt makulert eller ødelagt i stedet for å bli tatt vare på - om ikke av private, så burde iallfall Postmuseet sørge for å ta vare på et utvalg feiltrykk; om jeg ikke tar helt feil, har de rimelig lite norsk ATM-historie; da de hadde lokaler i Kirkegaten, hadde de hengt opp de to første FRAMA-automatene på veggen, men merkene tror jeg ikke de har så mange av; antagelig bare hovedtypene, hvilket jo ikke er all verden. Hvis Postmuseet hadde gått inn for det (de får jo merkene gratis fra Posten?), hadde de kunnet sette opp en komplett samling av alle FRAMA-valørene fra 0000 til 9500, pluss prøvetrykkene som ble laget før automatene ble satt opp; kort sagt den komplette historien om de norske automatmerkene, ikke bare noen sporadiske glimt. Hvilket uerstattelig tap for filatelien at dette ikke er blitt tatt vare på.

Uansett - velkommen til automatmerke-gruppen, og med ønske om en fortsatt fin sommer både til deg, samt alle andre her i forumet på Frank E. Ring.

Det var bra informasjon du hadde der, mpi! Jeg tipper alle oslofarende frimerketurister fikk et aldri så lite ønske om å snike seg bort fra familieutflukten og inn på et av hovedstadens stadig svinnende antall underpostkontor (øh, kan vi kalle dem det, nå som vi ikke har hovedpostkontor engang?)

 

Her er et bilde jeg kom på i farten at lå på mobilen min: fra innsiden av fornadagers frimerkeautomater (denne av engelsk fabrikat).

Hei, Marius! Kunne du oppdatere lenkesamlingen på forsiden med den nye webadressen til denne uerstattelige ATM-siden - som er www.atmnorge.com ...? På forhånd tusen takk, og ønsker deg fortsatt god sommer.

RSS

Siste aktivitet

Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon Hjelp til portosatser.
"Hei, Tusen takk for hjelpen. Da kan albumsidene sluttføres!! Rolf Erik"
26 jun
Rolf Scharning svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon Hjelp til portosatser.
"Hei, Til Tyskland 1914: Brevporto 30 øre, rek. gebyr 20 øre, assuranse 16 øre.…"
25 jun
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

Hjelp til portosatser.

Hei,Noen som kan hjelpe med hvordan portosatene på disse to verdibrevene er satt sammen.Brev 1: Til…Se mer
7 jun
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

KRA. STEMPEL

Kort til Paris i 1907 frankert med NK 73, 74 og 75 på forsiden. Uvanlig stempel?
28 mai
Ole Brænne svarteRobert Nilsskogs diskusjon Ny nettside hos SKANFIL
"De nye nettsidene er betraktelig tregere enn før.For meg så virker den nye layouten…"
23 mai
Carl Gøran Furst Scheve svarteCarl Gøran Furst Scheves diskusjon Avvikende vannmerker og ikke registrerte vm stillinger
"Er du int. i å bytte bort det merket med rundstempel i stilling 8 og et tilsvarende i…"
15 mai
Johnny Thørnquist svarteRobert Nilsskogs diskusjon Ny nettside hos SKANFIL
"Også jeg mener å merke at de nye nettsidene er tregere med å oppdatere seg etter…"
13 mai
Robert Nilsskog la inn en diskusjon

Ny nettside hos SKANFIL

Hei alle sammen.Skanfil har fått ny nettside, hva synes dere om den folkens?Har fått noen inntrykk…Se mer
13 mai
Svend Wæver la inn en diskusjon
8 mai
nrps svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Takk for tilbakemelding (RES) Regner med at fordamping likevel skjer raskere en ved vann (som…"
16 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Jeg er nok mer Signoskop-fan enn fan av disse kjemiske preparatene. Men skal prøve å…"
16 mar
Gisle Martin svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Meld tilbake etterhvert som du får gjort deg noen erfaringer. Hvordan gikk det med toll og…"
14 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Benyttet linken over for å bestille. Etter noen uker dukket det opp en pakke fra…"
14 mar
Gisle Martin svarteArild Hålands diskusjon Bruk av transparenter for typing av posthorn
"Hei Arild.Jeg så på Facebook at du bruker sjablonger som dekker hele/en stor del av…"
24 feb
Gisle Martin svarteArild Hålands diskusjon Vannmerker 1882-1885 i gruppen Klassisk Norge
"Tusen takk. Verdt å se nærmere på. Spesielt det med stemplene. Nå skanner…"
22 feb
Carl Gøran Furst Scheve svarteArild Hålands diskusjon Vannmerker 1882-1885 i gruppen Klassisk Norge
"Fargene jeg ble oppfordret å få tak i er orange blå og div rødfarger…"
20 feb
nrps svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Må finnes ut av, takk for tipset Gisle Martin!"
2 feb
Gisle Martin svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Noen som har vært borti Clarity Watermark Fluid og vet om den kan skaffes i…"
1 feb
Gisle Martin svarteArild Hålands diskusjon Vannmerker 1882-1885 i gruppen Klassisk Norge
"Snublet over denne tråden.Du nevner vann og farget plast. Kan du utdype metoden litt. Hvilke…"
31 jan
Oddbjørn Salte svarteOddbjørn Saltes diskusjon Svenske Postekspedisjoner 1874 i gruppen Reisende postekspedisjoner
"Takker så mye, Audun"
23 jan

Grupper

© 2022   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår