Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Jeg driver og sporer opp et brev sendt fra Christianssund til Molde den 4/4 1854 "pr. dampskib". Jeg sjekket Digitalarkivet men foruten diverse anmerkninger om "Gyller" og "Prinds Carl" til/fra Christianssund (i 1854) omtalt i Postens Circulare av 1855 var det begrenset jeg kunne finne. Er det noen som vet om det eksisterer eldre dampskipsruter - evt. om disse kan lastes opp, eller et scan er tilgjengelig...?
Takk for evt. ledetråder!!Visninger: 789

Svar til denne diskusjonen

Disse tabellene over statens postdampere finnes i Gjelsviks bok (den oransje). Kjøp den; den er god å ha. Min er av ymse årsaker stuet bort for tiden, men kanskje f eks Geir L kan bla opp for deg?
MARIUS - jeg har forlengst diskutert dette med Kolbjørn - og svaret er ikke så enkelt som du fremstiller det. Gjelsviks bok omhandler i utgangspunktet NORDLAND POST KONTOR. Det som fremgår av boken er at PRINS CARL ankom Trondhjem 31.03 etter en tur til Hammerfest, Gikk en ny tur nordover fra Trondhjem 9/4, GLER var på vei nordover - gikk fra Trondhjem 18/3 - for å starte med fart på Østfinmark. Første tur gikk fra Tromsø 3/4. GYLLER gikk også på Østfinmark dette året. Skipet forlot Trondhjem 13/4 og startet på Østfinmark med avgang fra Tromsø 20/4.
PRINS GUSTAV startet sin første tur nordover fra BERGEN 20/4 (men kan muligens ha seilt en mer lokal tur FØR den tid, dog uten at jeg kan finne noe som tilsier det).
Ingen av disse skipene var derfor trolig aktuelle på Mørekysten 4/4-1854. Et lokalt skip er vel mer sannsynlig å lete etter! Hamburgruten gikk jo også kun fra Bergen og sørover på dette tidspunkt såvidt jeg vet.
Ai, ai, sånn å forstå...
Takk for svar. Jeg er definitivt "nybegynner" hva dampskipsfart og postbefordring med skip angår, og har dessverre heller ikke velfylte litteraturhyller. Skal se om jeg kommer over den boken du her omtaler.
Geir nevnte til meg at mulig kunne noe info finnes i gamle cirkularer / rutetabeller; det er muligens et håp at noen sitter på versjoner før 1855 av disse.
Har nå sjekket i boken til Gunnar Melbøe (Dampskipet Prins Gustav og postgangen på Nord-Norge for 150 år siden) som utkom i 1988.

Her står følgende bemerkninger vedrørende skipets fart i 1854: Egentlig skulle Prins Gustav ha utført de tre første turene i 1854, men dette ble forandret 20. februar, og Prins Carl utførte disse turene (i Nordlandsruten), mens Prins Gustav utførte de gjenstående turene mellom Trondhjem og Bergen i samme tidsrom.
Ergo gikk nok Prins Gustav i rute mellom Bergen og Trondhjem i tiden fra 20/2 og frem til den hadde sin første tur i Nordlandsruten (gikk fra Bergen 20/4 som jeg skrev på FER i går).
..................hei igjen. DETTE er jo et meget interesangt spørsmål, også for meg. Og vi ser jo at frankerings http://www.frankering.org/digitalarkivet/ stadig er oppdatert bla. annet med Semelengens verker (takk til Marius) ........men, ikke med sikulære før 1855 når det gjelder dampskipsfart, antar det har noe med fimekets innteden å gjøre? kansje? Eller! Finnes det ikke sånt fra 1838 eller tidligere/senere eller i andre skrifer... Lette etter dette i i bla. http://www.posthistorisk.no/ oversikt som jeg fikk kjøpt, men fant ikke noe der..............Var det mange lokale ruter med dampbåt uten at "postvæsnet" hadde noe med det å gjøre?

Når det gjelder Nord-norge har vi jo også flere bøker om posten bl.a. Nordnorsk posthistorie, Prinds Gustav, Nordland postkontor( posten Trondheim - Vardøhus), Eriksens glimrende posthistoriske blad etc. og det kan da ikke være dårligere stelt sør for Trondheim?
Hei,

Kommentar angående dette med lokale ruter og utfordringer:

Jeg har prøvd å finne ruter angående dampskipene Bjørgvin og Patriot som gikk på Bergen - Lærdalsøren med lokale stopp. Bjørgvin sporadisk fra 1837 og Patriot fra 1854. Begge finansiert av private interesser før Nordre Bergenhuus Dampskibe med Fjalir og Framnæs kom til i 1858.
Det har lykkes meg å finne en rute for Patriot fra 1854 fra Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane, men det virker som det "sitter langt inne" å finne noe mer ut av dette(?). Kanskje er dette et fellesproblem for de første lokale dampskipene som var preget av noe mer sporadiske ruter....

I tillegg var det slik at "Constitutionen" gikk på Lærdalsøyri i sommerhalvåret 1843-1846 i følge August Schou sin bok "Postens historie i Norge". Men hva menes med sommerhalvåret og hva var ruten/rutetidene - det har jeg ikke funnet noen kilder for.

Posthistorie er utfordrende !!

Dampskibet Bjørgvin  Oppl. fra  01 april  1841

Tar litt  opp tråden igjen. Har et brev  håndskrevet ”Scherjehamn 8/6 55”(fredag) som er anløpsdato for 7de tur nordfra. i følge "Bekjendtgjørelse fra Departementet for det Indre om Dampskibsfarten for Aaret 1855". Turene ble utført av Dampskipene Lindesnæs, Christiania eller Prinds Gustav. Foreligger det en oversikt over eksakt hvilket dampskip som som gikk på de ulike turene. (I Gjelsvik sin bok om Nordland Postkontor eller Statens Postdampere?). Spesielt er jeg selvsagt intereressert i hvilket dampskip som gikk på 7de tur....

 

Skjergehamn ligger i Gulen ikke langt fra utløpet av Sognefjorden. Det litt artigere her er også at brevet er adressert til Sogndal, men befordret via Bergen og så nordover igjen forbi Skjergehamn med sannsynligvis "Framnæs" (som anløp Skjergehamn). Fram og tilbake er like langt.

 

Fra Tore Gjelsviks The Nordland Post Office finner jeg at Æger ankom Bergen 8/6 og returnerte nordover 14/6 på hhv 7. og 10. tur i 1855.

Håper bevet kom fram før D/S Framnæs kunne ta det med. den gjekk ikkje før 1858.
Tabbet meg ut der, skrev feil navn, mente dampskipet Patriot. Framnæs kom vel til Bergen 27 nov 1858, hadde en presentasjonstur 3 desember, men kom vel  ikke i rute før fra nyttår slik at i praksis snakker vi vel om 1859 for Framnæs sin del... (jmf. Mike Bent: Steamers of the fjords")

RSS

Siste aktivitet

Morten Nårstad svarteThoralf Rye Alsakers diskusjon Finske portotakster
"Det er utgitt flere, men de fleste begynner UPU i 1875. Den nyeste og den som gir mest informasjon…"
i går
Thoralf Rye Alsaker la inn en diskusjon

Finske portotakster

Er der utgitt en oversikt over finske portotakster fra 1850 til i dag?Se mer
torsdag
Steve Lund la inn et bilde

NK1

Does anybody here know where this fancy pen cancel was used?
14 feb
Kristen Rasmussen svartePer Oskar Gundersens diskusjon returmerke
"Det er nok 1y. Finnes det 1x med specimen-overtrykk?"
2 feb
John Rune åsland la inn et bilde

1x ?

Er det dær ei returmerker 1xHåper på svar
29 jan
John Rune åsland svartePer Oskar Gundersens diskusjon returmerke
"Er der dær ei 1x ? "
29 jan
Øivind Thoresen ble med i mpis gruppe
Miniatyrbilde

Papirtyper

En gruppe for deg som er interessert i å samle papirtyper, og som vil vite hvor det er mulig å…Se mer
25 jan
Kolbjørn Schjølberg kommenterteOles bilde
Miniatyrbilde

SeasonsGreetings2019

"Hyggelig julepost fra Holland også :"
15 jan
Kolbjørn Schjølberg kommenterteOles bilde
Miniatyrbilde

SeasonsGreetings2019

"Hyggelig julepost fra Holland også :"
15 jan
Torbjørn Helgesen svarteTorbjørn Helgesens diskusjon Colnect - Registrer alle dine frimerker online
"Her er et screenshot av enkeltbilde/frimerke på colnect"
des 28, 2019
Torbjørn Helgesen la inn en diskusjon

Colnect - Registrer alle dine frimerker online

Jeg har i snart to år brukt Colnect ( …Se mer
des 28, 2019
Torbjørn Helgesen svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Bra Youtube-kanal om frimerker !
"Jeg titter som oftest innom 'Exploring stamps' youtube canal en gang i mnd. Han har etter…"
des 28, 2019
Ole la inn bilder
des 18, 2019
Steffen Haustrup Hansen svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Hej Einar. Mange tak for din oplysning. Jeg er glad for at den er med i det nye NK - så var…"
des 9, 2019
Marius kommenterteOles bilde
Miniatyrbilde

Seasons Greetings

"Noen som har sett slikt i 2019?"
des 9, 2019
Marius kommenterteJan Svendsens blogginnlegg Finsk språk o filatelistisk litteratur
"Finsk blir litt sånn som islandsk: bare skriv det inn i translate.google.com så blir…"
des 9, 2019
Marius svarteFinn Hj. Olssons diskusjon Auksjoner
"EDIT: Jeg fikk en oppringing i dag om at det var oppstått en misforståelde ifm denne…"
des 9, 2019
Einar Strand Enkerud svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Ser hva du mener, den til høyre kom som nytrykk , Postens filatelitjeneste 15/4-16…"
des 8, 2019
Steffen Haustrup Hansen svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Hermed foto af de to mærker"
des 8, 2019
Steffen Haustrup Hansen svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Jeg prøver at lave billeder, men det varer lige lidt, for jeg er ikke hjemme de næste…"
des 4, 2019

Grupper

© 2020   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår