Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Jeg mottok en liten pakke i går fra M&R Norge til utland. Min far hadde innlevert den på Averøy 6530 postkontor 31/12, der de behørlig stempler pent alle sine forsendelser. Vanligvis går dette via buss til Molde sorteringskontor (Posten Norge litra "T"), men denne pakken var overstemplet Posten Norge A52 - dvs. Oslo - samme dag (rask postgang!).

Slik overstempling skyldes at den ikke ble lagt i postens konvolutt for Filatelistisk stemplet post – Posten aksepterer kun vanlige brev for det, og ikke pakker / rekommanderte forsendelser - således hives den rett inn i stempelmaskinen. Men det jeg lurer på er, går all utenlandspost fra hele Norge innom Oslo? Har ikke denne vaert innom Molde sorteringskontor i det hele tatt?


Visninger: 1362

Svar til denne diskusjonen

Vær oppmerksom på at i forbindelse med helger, blir trolig all brevpost sendt via Postens Brevsenter Oslo, de regionale postterminalene har visstnok stengt.
Når det gjelder sendinger med annet en dokumenter (brev), er disse underlagt en viss kontroll også UT av landet. I hvert fall når det gjelder pakker, har jeg på en omvisning på Postens Godssenter Oslo sett en egen reol med pakker som er stoppet på grunn av manglende dokumentasjon - på vei ut av landet. I hvor stor utstrekning dette også gjelder brevpost vet jeg ikke, men regner vel med at mesteparten går via Oslo, om ikke alt. (Tollkontrollen av brevpost INN til Norge, foregår også på Postens Godssenter.)
Hvis man leser reglement fra tidlig på 1900-tallet, går det fram at senderen måtte selv sørge for tollkontroll av pakken han skulle sende til utlandet. Norsk tollstempel på norske adressekort sendt til utlandet kan virke litt forvirrende, hvis man ikke er oppmerksom på dette.
Jeg har fått igjen er god del av brevene jeg sendte for å få enhetsstempler fra PiB i Oppland fylke.
Inntrykket mitt bekrefter vel det du sier at brevpost blir sendt via Postens Brevsenter Oslo i helgene.
Nesten alle er stemplet Posten Norge A94 (som jeg regner med er Hamar??) eller Hamar C. Resten har forskjellige andre stempler som: Posten Norge A79 - Oslo Brev28 - Posten Norge D12 etc.
Felles for disse er at disse har jeg mottatt på mandag ( og noen på tirsdag.)
Arne, hva mener du med at A94 er Hamar - har Brevsentret i Oslo spesifikke stempler (stemplemaskiner) - i dette tilfellet A94 - forbeholdt post fra en spesifikk landsdel? Eller går det hipp-som-happ, med en rekke "maskiner" (10-talls, 99??) side om side der postbetjenten(e) bare hiver innpå det båndet som passer seg best?? Må si jeg virkelig vet veldig lite om dette.
Hei
Jeg vet heller ikke mye om dette. Jeg har bare registrert at nesten alle brev som er maskinstemplet Posten Norge som jeg har fått tilbake er A94 og at alle som er "filatelistisk" avstemplet/håndstemplet er stemplet Hamar C. Jeg har derfor gått ut fra at dette er stemplet på Postterminalen på Hamar og at A94 er et spesifikt nummer brukt der???
Som sagt er dette bare antakelser. Kanskje det er noen andre her på FeR som har noen opplysninger om disse nummerene, og eventuelt hvor de forskjellige er benyttet???
Eller er jeg helt på jordet her, slik at dette nummeret ikke har noe med stedet de er brukt i det hele tatt???


Jeg trodde dette var kjent, det er tidligere omtalt i NFT, tror jeg. De gamle fylkesbokstavene for bilskiltene på 1960-tallet, er tatt i bruk for identifisering av stemplingsmaskinene. A=Oslo, D=Hedmark, T=Møre og Romsdal, og så videre. For en som er spesielt interessert i Romerike, - de nordlige og østlige delene av Akershus, er det spennende om Postens nye terminal på Robsrud får stempler med litra C. Lite trolig, siden den nå nedlagte Lillestrøm postterminal på Skedsmokorset (!), i en periode opererte med stempel OSLO NORD ! Men inntil videre, se på fylkesbokstavene.
Jeg har også notert meg at bokstavene skulle identifisere stemplingsmaskinene.
Er ikke sikker på hvor jeg fant det, men jeg har i alle fall notert følgende:

A = Brevsentret, Oslo
D = Hamar postterminal
F = Drammen postterminal
Z = Vestfold postterminal
L = Stavanger postterminal
R = Bergen postterminal
T = Ålesund postterminal
T = Molde postterminal
V = Trondheim postterminal
W = Bodø postterminal
X = Tromsø postterminal

Ut fra dette skulle vel de fleste brevene jeg fikk i retur fra PiB i Oppland være stemplet med et D-stempel?? Jeg har kun fått igjen 2 brev med D-stempel, ett med D12 og ett med D18. Disse ble mottatt på mandag, og det kan jo nesten tyde på at disse er stemplet i Oslo??
Jeg vet ikke hvor mange stemplingsmaskiner de forskjellige postterminalene har, men det kan vel kanskje variere??
Alle brev jeg har fått i retur som er håndstemplet er jo stemplet Hamar C.
Det er dette A94 stemplet som får meg til å lure på om denne maskinen er i bruk på Hamar postterminal.
Jeg fikk også en del brev i retur som ikke var stemplet, og disse puttet jeg i postkassen igjen for å få de stemplet. Alle disse kom tilbake dagen etter med A94 stempel.

Jeg regner med at en slik stemplingsmaskin også kan gå i stykker. Kan dette være tilfelle med maskinen på Hamar, og at de har fått en ny som var tiltenkt Oslo, eller som har vært i bruk i Oslo tidligere og at disse nummerene følger maskinen uansett hvor den måtte befinne seg, eller at de har fått "låne" en midlertidig fra Oslo mens deres maskin er til reparasjon??
Eller kanskje Hamar trengte en stemplingsmaskin til i juletrafikken ??
Alle disse brevene er jo stemplet i tidsrommet 5.12.08 til 8.01.09.
En form for Hjelpestempel???
Jeg skal nøye sjekke stemplene på post jeg mottar heretter, og se om A94 fremdeles blir brukt..
Kan addere at av PiB fra 6 Nordmørs-kommuner i 2007/08 - alle sendt utenlands og ofte postlagt rundt helg - har jeg hittil registrert litra T12, T17, T22, T25, T28, T32 og T91 (er jo en del ustemplete innimellom også).

La merke til at registrert bruker Ole her på FeR har en imponerende samling Posten Norge stempler paa sin side - bl.a. A94.
Jeg holdt på å si at posten ønsker så mye som mulig inn til terminalen i Oslo, så sjansen er nok større for at de bare laster det på bil og sender videre. Noen årvåkne postfolk legger kanskje merke til en filateli-konvolutt (omslag) fra PiB med brevet ditt inni, og plukker det ut for håndstempling.

Litra-oversikten pleide å stå på postens filatelisider. Men hvem kan hoste opp en god oversikt over litra-nummer?
Denne pakka har ikke vært i en stemplingsmaskin... ja, for rullestempler er nå engang manuelt arbeid. Pga sitt utseende og generelt labre popularitet, er det ikke så mange som forteller høyt at de samler rullestempler. Jeg gjør det tidvis, for Oslo og Bergen spesielt, men ergrer meg noen ganger over at de opptar plassen i et 64 siders album + god stuffing inni omslaget. (Oslo og Bergen var de første som fikk rullestempler).

Om all utenlands pakkepost går via Oslo, er kanskje et spørsmål som vi heller bør adressere til postens distribusjonsdivisjon slik at vi får et korrekt svar?

I samme slengen kan vi jo spørre om slikt dobbelstempling er noe posten bestreber for å dokumentere "Posten Norge AS" overfor utenlandske postbedrifter (siden så lite frankeres med NORGE-frimerker allikevel), eller om det bare er en overvittig gjøk som ikke har bedre å bedrive på skiftet sitt?

Det er neppe en hemmelig instruks fra Frimerketjenesten for å herpe samlerdestinert post mest mulig slik at vi blir nødt til å kjøpe ordrestemplede merker... selv om det til tider kan føles slik når forsendelser frankert med "personlige frimerker" har fått to strøk med rullestempel i tillegg til posthusets mer blide håndtering! På den annen side er det jo nettopp slik "ekte postgått" vare som har gjort det litt interessant å samle Norge — du må lete litt (eller lenge) før du finner "et merke for meg".
Hadde de ihvertfall stemplet på baksiden, slik de gjorde i gamle dager...
Og siden det brevet du fikk tak i på Nordia, Marius, med Kristiania Krag stempel fra 1921 attpå et brev med Kvernes-stempel, tror jeg faktisk dette er det eneste jeg har kommet over med stempel både fra Averøy (kommune) og Oslo - til og med på samme dag! Så for meg er dette en aldri så liten godbit. Men det hadde vaert artig å vite om andre har videre erfaring med lignende fra deres hjemsted.
[Jeg har lignende overstemplinger fra Molde postterminal, men det på innenlandsbrev].
Hva med dette terrorbrevet til den israelske ambassaden i Oslo? En av Aftenpostens overskrifter lød: Ambassadebrevet trolig postlagt i Norge. Da kan man vel slå fast at det står dårlig til med både frankering og stempling ;-(
Sagt på en annen måte: Med identifiserbar stempling — alt fra håndstempel på innleveringssted til tydelig dato og klokkeslett samt dirigerings-ID fra innkommende postbil — skulle det vært easy match for frimerkesamlere å finne ut av brevets gang.
Kanskje de to postansatte som fikk kløpulver på fingerne kommer til å være mer påpasselige med stemplingen heretter?

RSS

Siste aktivitet

Kolbjørn Schjølberg kommenterteOles bilde
Miniatyrbilde

SeasonsGreetings2019

"Hyggelig julepost fra Holland også :"
15 jan
Kolbjørn Schjølberg kommenterteOles bilde
Miniatyrbilde

SeasonsGreetings2019

"Hyggelig julepost fra Holland også :"
15 jan
Torbjørn Helgesen svarteTorbjørn Helgesens diskusjon Colnect - Registrer alle dine frimerker online
"Her er et screenshot av enkeltbilde/frimerke på colnect"
des 28, 2019
Torbjørn Helgesen la inn en diskusjon

Colnect - Registrer alle dine frimerker online

Jeg har i snart to år brukt Colnect ( …Se mer
des 28, 2019
Torbjørn Helgesen svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Bra Youtube-kanal om frimerker !
"Jeg titter som oftest innom 'Exploring stamps' youtube canal en gang i mnd. Han har etter…"
des 28, 2019
Ole la inn bilder
des 18, 2019
Steffen Haustrup Hansen svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Hej Einar. Mange tak for din oplysning. Jeg er glad for at den er med i det nye NK - så var…"
des 9, 2019
Marius kommenterteOles bilde
Miniatyrbilde

Seasons Greetings

"Noen som har sett slikt i 2019?"
des 9, 2019
Marius kommenterteJan Svendsens blogginnlegg Finsk språk o filatelistisk litteratur
"Finsk blir litt sånn som islandsk: bare skriv det inn i translate.google.com så blir…"
des 9, 2019
Marius svarteFinn Hj. Olssons diskusjon Auksjoner
"EDIT: Jeg fikk en oppringing i dag om at det var oppstått en misforståelde ifm denne…"
des 9, 2019
Einar Strand Enkerud svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Ser hva du mener, den til høyre kom som nytrykk , Postens filatelitjeneste 15/4-16…"
des 8, 2019
Steffen Haustrup Hansen svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Hermed foto af de to mærker"
des 8, 2019
Steffen Haustrup Hansen svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Jeg prøver at lave billeder, men det varer lige lidt, for jeg er ikke hjemme de næste…"
des 4, 2019
Johnny Thørnquist svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Har du noen bilder som viser disse forskjellene?"
des 4, 2019
Steffen Haustrup Hansen svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Hej Einar Tak for svaret, men jeg tror ikke dette er tilfældet. Jeg har lige vasket masser af…"
des 4, 2019
Einar Strand Enkerud svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Uten at jeg er ekspert, så tror jeg det har med vasking av merkene, se  på 30 og…"
des 4, 2019
Steffen Haustrup Hansen la inn en diskusjon

NK 1454

I Norgeskatalogens (2016)katalogisering af NK 1454 er beskrevet type Ia, Ib og II, samt forskellige…Se mer
des 1, 2019
Finn Hj. Olsson la inn en diskusjon

Auksjoner

Hvor ble det av Jan Nordhagen sine nettauksjoner. Er det noen her som har svar på det !Se mer
nov 23, 2019
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I BERGEN TIRSDAG 26. NOVEMBER

Bergens Filatelist-Klub har sin store auksjon tirsdag 26.11.2019 kl 2000. Visning samme dag fra kl…Se mer
nov 18, 2019
Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon
nov 16, 2019

Grupper

© 2020   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår