Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Jeg mottok en liten pakke i går fra M&R Norge til utland. Min far hadde innlevert den på Averøy 6530 postkontor 31/12, der de behørlig stempler pent alle sine forsendelser. Vanligvis går dette via buss til Molde sorteringskontor (Posten Norge litra "T"), men denne pakken var overstemplet Posten Norge A52 - dvs. Oslo - samme dag (rask postgang!).

Slik overstempling skyldes at den ikke ble lagt i postens konvolutt for Filatelistisk stemplet post – Posten aksepterer kun vanlige brev for det, og ikke pakker / rekommanderte forsendelser - således hives den rett inn i stempelmaskinen. Men det jeg lurer på er, går all utenlandspost fra hele Norge innom Oslo? Har ikke denne vaert innom Molde sorteringskontor i det hele tatt?


Visninger: 1415

Svar til denne diskusjonen

Vær oppmerksom på at i forbindelse med helger, blir trolig all brevpost sendt via Postens Brevsenter Oslo, de regionale postterminalene har visstnok stengt.
Når det gjelder sendinger med annet en dokumenter (brev), er disse underlagt en viss kontroll også UT av landet. I hvert fall når det gjelder pakker, har jeg på en omvisning på Postens Godssenter Oslo sett en egen reol med pakker som er stoppet på grunn av manglende dokumentasjon - på vei ut av landet. I hvor stor utstrekning dette også gjelder brevpost vet jeg ikke, men regner vel med at mesteparten går via Oslo, om ikke alt. (Tollkontrollen av brevpost INN til Norge, foregår også på Postens Godssenter.)
Hvis man leser reglement fra tidlig på 1900-tallet, går det fram at senderen måtte selv sørge for tollkontroll av pakken han skulle sende til utlandet. Norsk tollstempel på norske adressekort sendt til utlandet kan virke litt forvirrende, hvis man ikke er oppmerksom på dette.
Jeg har fått igjen er god del av brevene jeg sendte for å få enhetsstempler fra PiB i Oppland fylke.
Inntrykket mitt bekrefter vel det du sier at brevpost blir sendt via Postens Brevsenter Oslo i helgene.
Nesten alle er stemplet Posten Norge A94 (som jeg regner med er Hamar??) eller Hamar C. Resten har forskjellige andre stempler som: Posten Norge A79 - Oslo Brev28 - Posten Norge D12 etc.
Felles for disse er at disse har jeg mottatt på mandag ( og noen på tirsdag.)
Arne, hva mener du med at A94 er Hamar - har Brevsentret i Oslo spesifikke stempler (stemplemaskiner) - i dette tilfellet A94 - forbeholdt post fra en spesifikk landsdel? Eller går det hipp-som-happ, med en rekke "maskiner" (10-talls, 99??) side om side der postbetjenten(e) bare hiver innpå det båndet som passer seg best?? Må si jeg virkelig vet veldig lite om dette.
Hei
Jeg vet heller ikke mye om dette. Jeg har bare registrert at nesten alle brev som er maskinstemplet Posten Norge som jeg har fått tilbake er A94 og at alle som er "filatelistisk" avstemplet/håndstemplet er stemplet Hamar C. Jeg har derfor gått ut fra at dette er stemplet på Postterminalen på Hamar og at A94 er et spesifikt nummer brukt der???
Som sagt er dette bare antakelser. Kanskje det er noen andre her på FeR som har noen opplysninger om disse nummerene, og eventuelt hvor de forskjellige er benyttet???
Eller er jeg helt på jordet her, slik at dette nummeret ikke har noe med stedet de er brukt i det hele tatt???


Jeg trodde dette var kjent, det er tidligere omtalt i NFT, tror jeg. De gamle fylkesbokstavene for bilskiltene på 1960-tallet, er tatt i bruk for identifisering av stemplingsmaskinene. A=Oslo, D=Hedmark, T=Møre og Romsdal, og så videre. For en som er spesielt interessert i Romerike, - de nordlige og østlige delene av Akershus, er det spennende om Postens nye terminal på Robsrud får stempler med litra C. Lite trolig, siden den nå nedlagte Lillestrøm postterminal på Skedsmokorset (!), i en periode opererte med stempel OSLO NORD ! Men inntil videre, se på fylkesbokstavene.
Jeg har også notert meg at bokstavene skulle identifisere stemplingsmaskinene.
Er ikke sikker på hvor jeg fant det, men jeg har i alle fall notert følgende:

A = Brevsentret, Oslo
D = Hamar postterminal
F = Drammen postterminal
Z = Vestfold postterminal
L = Stavanger postterminal
R = Bergen postterminal
T = Ålesund postterminal
T = Molde postterminal
V = Trondheim postterminal
W = Bodø postterminal
X = Tromsø postterminal

Ut fra dette skulle vel de fleste brevene jeg fikk i retur fra PiB i Oppland være stemplet med et D-stempel?? Jeg har kun fått igjen 2 brev med D-stempel, ett med D12 og ett med D18. Disse ble mottatt på mandag, og det kan jo nesten tyde på at disse er stemplet i Oslo??
Jeg vet ikke hvor mange stemplingsmaskiner de forskjellige postterminalene har, men det kan vel kanskje variere??
Alle brev jeg har fått i retur som er håndstemplet er jo stemplet Hamar C.
Det er dette A94 stemplet som får meg til å lure på om denne maskinen er i bruk på Hamar postterminal.
Jeg fikk også en del brev i retur som ikke var stemplet, og disse puttet jeg i postkassen igjen for å få de stemplet. Alle disse kom tilbake dagen etter med A94 stempel.

Jeg regner med at en slik stemplingsmaskin også kan gå i stykker. Kan dette være tilfelle med maskinen på Hamar, og at de har fått en ny som var tiltenkt Oslo, eller som har vært i bruk i Oslo tidligere og at disse nummerene følger maskinen uansett hvor den måtte befinne seg, eller at de har fått "låne" en midlertidig fra Oslo mens deres maskin er til reparasjon??
Eller kanskje Hamar trengte en stemplingsmaskin til i juletrafikken ??
Alle disse brevene er jo stemplet i tidsrommet 5.12.08 til 8.01.09.
En form for Hjelpestempel???
Jeg skal nøye sjekke stemplene på post jeg mottar heretter, og se om A94 fremdeles blir brukt..
Kan addere at av PiB fra 6 Nordmørs-kommuner i 2007/08 - alle sendt utenlands og ofte postlagt rundt helg - har jeg hittil registrert litra T12, T17, T22, T25, T28, T32 og T91 (er jo en del ustemplete innimellom også).

La merke til at registrert bruker Ole her på FeR har en imponerende samling Posten Norge stempler paa sin side - bl.a. A94.
Jeg holdt på å si at posten ønsker så mye som mulig inn til terminalen i Oslo, så sjansen er nok større for at de bare laster det på bil og sender videre. Noen årvåkne postfolk legger kanskje merke til en filateli-konvolutt (omslag) fra PiB med brevet ditt inni, og plukker det ut for håndstempling.

Litra-oversikten pleide å stå på postens filatelisider. Men hvem kan hoste opp en god oversikt over litra-nummer?
Denne pakka har ikke vært i en stemplingsmaskin... ja, for rullestempler er nå engang manuelt arbeid. Pga sitt utseende og generelt labre popularitet, er det ikke så mange som forteller høyt at de samler rullestempler. Jeg gjør det tidvis, for Oslo og Bergen spesielt, men ergrer meg noen ganger over at de opptar plassen i et 64 siders album + god stuffing inni omslaget. (Oslo og Bergen var de første som fikk rullestempler).

Om all utenlands pakkepost går via Oslo, er kanskje et spørsmål som vi heller bør adressere til postens distribusjonsdivisjon slik at vi får et korrekt svar?

I samme slengen kan vi jo spørre om slikt dobbelstempling er noe posten bestreber for å dokumentere "Posten Norge AS" overfor utenlandske postbedrifter (siden så lite frankeres med NORGE-frimerker allikevel), eller om det bare er en overvittig gjøk som ikke har bedre å bedrive på skiftet sitt?

Det er neppe en hemmelig instruks fra Frimerketjenesten for å herpe samlerdestinert post mest mulig slik at vi blir nødt til å kjøpe ordrestemplede merker... selv om det til tider kan føles slik når forsendelser frankert med "personlige frimerker" har fått to strøk med rullestempel i tillegg til posthusets mer blide håndtering! På den annen side er det jo nettopp slik "ekte postgått" vare som har gjort det litt interessant å samle Norge — du må lete litt (eller lenge) før du finner "et merke for meg".
Hadde de ihvertfall stemplet på baksiden, slik de gjorde i gamle dager...
Og siden det brevet du fikk tak i på Nordia, Marius, med Kristiania Krag stempel fra 1921 attpå et brev med Kvernes-stempel, tror jeg faktisk dette er det eneste jeg har kommet over med stempel både fra Averøy (kommune) og Oslo - til og med på samme dag! Så for meg er dette en aldri så liten godbit. Men det hadde vaert artig å vite om andre har videre erfaring med lignende fra deres hjemsted.
[Jeg har lignende overstemplinger fra Molde postterminal, men det på innenlandsbrev].
Hva med dette terrorbrevet til den israelske ambassaden i Oslo? En av Aftenpostens overskrifter lød: Ambassadebrevet trolig postlagt i Norge. Da kan man vel slå fast at det står dårlig til med både frankering og stempling ;-(
Sagt på en annen måte: Med identifiserbar stempling — alt fra håndstempel på innleveringssted til tydelig dato og klokkeslett samt dirigerings-ID fra innkommende postbil — skulle det vært easy match for frimerkesamlere å finne ut av brevets gang.
Kanskje de to postansatte som fikk kløpulver på fingerne kommer til å være mer påpasselige med stemplingen heretter?

RSS

Siste aktivitet

Einar Strand Enkerud svarteEivind Ellefsens diskusjon Sverige AFA 137 vannmerke.
"Jeg har sett i AFA scandinavian fra 2020 og det vannmerket er ikke nevnt. Jeg ville sett i facit…"
i går
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 52IV i gruppen Norway Errors
"Artig. Det forklarer strekene med trykk/farge som går inn i flekken og som neppe ville…"
fredag
Leif Roar Strømsodd svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 52IV i gruppen Norway Errors
"Centraltrykkeriet forsøkte i en kort periode å gummiere arkene før man trykte…"
fredag
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 52IV i gruppen Norway Errors
"Vanskelig å si sikkert uten å ha merket fysisk, men dette ser ut som en skade…"
6 aug
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Mine albumsider
Miniatyrbilde

Mine albumsider

Hei,Har samlet noen sider fra NK 23-delen av samlingen min i en .pdf-fil.....Se mer
6 aug
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Norway Errors
5 aug
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 52. Variant i gruppen Norway Errors
"Kan det sies noe om f.eks. plassering i platen? Annen interessant info?"
5 aug
Bjørn Eirik Rasmussen kommenterteJohn Rune åslands bilde
Miniatyrbilde

1x ?

"Slik fargen fremtrer på bildet er dette en typisk 1y. 1x er vesentlig mørkere i…"
4 aug
Bjørn Eirik Rasmussen svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 52. Variant i gruppen Norway Errors
"Velkjent klisjékjennetegn som er med i alle tre trykninger av 52IIb/c."
4 aug
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Norway Errors
2 aug
Eivind Ellefsen la inn en diskusjon

Sverige AFA 137 vannmerke.

Jeg kom over dette merket fra Sverige.AFA 137.Ser det finnes med og uten vannmerke.Det er et…Se mer
1 aug
Helge Østensen svarteHelge Østensens diskusjon Enkelt søk i postmuseets database
"Da jeg har en annen poststedliste jeg måtte sjekke opp mot postmuseets data fikk jeg behov…"
30 jul
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Norway Errors
29 jul
Rolf Erik Sjøstrand ble med i Mariuss gruppe
Miniatyrbilde

Norway Errors

Produksjonsfeil på frimerker er et samleområde som bare delvis lar seg katalogisere etter gjeldende…Se mer
29 jul
Einar Strand Enkerud kommenterteJohn Rune åslands bilde
Miniatyrbilde

1x ?

"I Norgeskatalogen skal 1x ha mørk lilla papir, vanskelig å se fra bilde"
28 jul
John Rune åsland kommenterteJohn Rune åslands bilde
Miniatyrbilde

1x ?

"Hadde vært hyggelig med svar "
27 jul
Carl Gøran Furst Scheve la inn en diskusjon

Avvikende vannmerker og ikke registrerte vm stillinger

I og med at det er en del av oss som samler vannmerkestillinger på norske merker lurer jeg på om…Se mer
27 jul
Helge Østensen svarteHelge Østensens diskusjon Enkelt søk i postmuseets database
":-) Spennende å kombinere data og frimerkehobby! Jeg håper flere prøver…"
22 jul
Johnny Thørnquist svarteHelge Østensens diskusjon Enkelt søk i postmuseets database
"Takk for at du deler dette med oss Helge!"
21 jul
Helge Østensen svarteHelge Østensens diskusjon Enkelt søk i postmuseets database
"Har jobbet med å finne en rask måte å finne steder som har benyttet 3-ring og…"
17 jul

Grupper

© 2020   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår