Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Jeg mottok en liten pakke i går fra M&R Norge til utland. Min far hadde innlevert den på Averøy 6530 postkontor 31/12, der de behørlig stempler pent alle sine forsendelser. Vanligvis går dette via buss til Molde sorteringskontor (Posten Norge litra "T"), men denne pakken var overstemplet Posten Norge A52 - dvs. Oslo - samme dag (rask postgang!).

Slik overstempling skyldes at den ikke ble lagt i postens konvolutt for Filatelistisk stemplet post – Posten aksepterer kun vanlige brev for det, og ikke pakker / rekommanderte forsendelser - således hives den rett inn i stempelmaskinen. Men det jeg lurer på er, går all utenlandspost fra hele Norge innom Oslo? Har ikke denne vaert innom Molde sorteringskontor i det hele tatt?


Visninger: 1560

Svar til denne diskusjonen

Vær oppmerksom på at i forbindelse med helger, blir trolig all brevpost sendt via Postens Brevsenter Oslo, de regionale postterminalene har visstnok stengt.
Når det gjelder sendinger med annet en dokumenter (brev), er disse underlagt en viss kontroll også UT av landet. I hvert fall når det gjelder pakker, har jeg på en omvisning på Postens Godssenter Oslo sett en egen reol med pakker som er stoppet på grunn av manglende dokumentasjon - på vei ut av landet. I hvor stor utstrekning dette også gjelder brevpost vet jeg ikke, men regner vel med at mesteparten går via Oslo, om ikke alt. (Tollkontrollen av brevpost INN til Norge, foregår også på Postens Godssenter.)
Hvis man leser reglement fra tidlig på 1900-tallet, går det fram at senderen måtte selv sørge for tollkontroll av pakken han skulle sende til utlandet. Norsk tollstempel på norske adressekort sendt til utlandet kan virke litt forvirrende, hvis man ikke er oppmerksom på dette.
Jeg har fått igjen er god del av brevene jeg sendte for å få enhetsstempler fra PiB i Oppland fylke.
Inntrykket mitt bekrefter vel det du sier at brevpost blir sendt via Postens Brevsenter Oslo i helgene.
Nesten alle er stemplet Posten Norge A94 (som jeg regner med er Hamar??) eller Hamar C. Resten har forskjellige andre stempler som: Posten Norge A79 - Oslo Brev28 - Posten Norge D12 etc.
Felles for disse er at disse har jeg mottatt på mandag ( og noen på tirsdag.)
Arne, hva mener du med at A94 er Hamar - har Brevsentret i Oslo spesifikke stempler (stemplemaskiner) - i dette tilfellet A94 - forbeholdt post fra en spesifikk landsdel? Eller går det hipp-som-happ, med en rekke "maskiner" (10-talls, 99??) side om side der postbetjenten(e) bare hiver innpå det båndet som passer seg best?? Må si jeg virkelig vet veldig lite om dette.
Hei
Jeg vet heller ikke mye om dette. Jeg har bare registrert at nesten alle brev som er maskinstemplet Posten Norge som jeg har fått tilbake er A94 og at alle som er "filatelistisk" avstemplet/håndstemplet er stemplet Hamar C. Jeg har derfor gått ut fra at dette er stemplet på Postterminalen på Hamar og at A94 er et spesifikt nummer brukt der???
Som sagt er dette bare antakelser. Kanskje det er noen andre her på FeR som har noen opplysninger om disse nummerene, og eventuelt hvor de forskjellige er benyttet???
Eller er jeg helt på jordet her, slik at dette nummeret ikke har noe med stedet de er brukt i det hele tatt???


Jeg trodde dette var kjent, det er tidligere omtalt i NFT, tror jeg. De gamle fylkesbokstavene for bilskiltene på 1960-tallet, er tatt i bruk for identifisering av stemplingsmaskinene. A=Oslo, D=Hedmark, T=Møre og Romsdal, og så videre. For en som er spesielt interessert i Romerike, - de nordlige og østlige delene av Akershus, er det spennende om Postens nye terminal på Robsrud får stempler med litra C. Lite trolig, siden den nå nedlagte Lillestrøm postterminal på Skedsmokorset (!), i en periode opererte med stempel OSLO NORD ! Men inntil videre, se på fylkesbokstavene.
Jeg har også notert meg at bokstavene skulle identifisere stemplingsmaskinene.
Er ikke sikker på hvor jeg fant det, men jeg har i alle fall notert følgende:

A = Brevsentret, Oslo
D = Hamar postterminal
F = Drammen postterminal
Z = Vestfold postterminal
L = Stavanger postterminal
R = Bergen postterminal
T = Ålesund postterminal
T = Molde postterminal
V = Trondheim postterminal
W = Bodø postterminal
X = Tromsø postterminal

Ut fra dette skulle vel de fleste brevene jeg fikk i retur fra PiB i Oppland være stemplet med et D-stempel?? Jeg har kun fått igjen 2 brev med D-stempel, ett med D12 og ett med D18. Disse ble mottatt på mandag, og det kan jo nesten tyde på at disse er stemplet i Oslo??
Jeg vet ikke hvor mange stemplingsmaskiner de forskjellige postterminalene har, men det kan vel kanskje variere??
Alle brev jeg har fått i retur som er håndstemplet er jo stemplet Hamar C.
Det er dette A94 stemplet som får meg til å lure på om denne maskinen er i bruk på Hamar postterminal.
Jeg fikk også en del brev i retur som ikke var stemplet, og disse puttet jeg i postkassen igjen for å få de stemplet. Alle disse kom tilbake dagen etter med A94 stempel.

Jeg regner med at en slik stemplingsmaskin også kan gå i stykker. Kan dette være tilfelle med maskinen på Hamar, og at de har fått en ny som var tiltenkt Oslo, eller som har vært i bruk i Oslo tidligere og at disse nummerene følger maskinen uansett hvor den måtte befinne seg, eller at de har fått "låne" en midlertidig fra Oslo mens deres maskin er til reparasjon??
Eller kanskje Hamar trengte en stemplingsmaskin til i juletrafikken ??
Alle disse brevene er jo stemplet i tidsrommet 5.12.08 til 8.01.09.
En form for Hjelpestempel???
Jeg skal nøye sjekke stemplene på post jeg mottar heretter, og se om A94 fremdeles blir brukt..
Kan addere at av PiB fra 6 Nordmørs-kommuner i 2007/08 - alle sendt utenlands og ofte postlagt rundt helg - har jeg hittil registrert litra T12, T17, T22, T25, T28, T32 og T91 (er jo en del ustemplete innimellom også).

La merke til at registrert bruker Ole her på FeR har en imponerende samling Posten Norge stempler paa sin side - bl.a. A94.
Jeg holdt på å si at posten ønsker så mye som mulig inn til terminalen i Oslo, så sjansen er nok større for at de bare laster det på bil og sender videre. Noen årvåkne postfolk legger kanskje merke til en filateli-konvolutt (omslag) fra PiB med brevet ditt inni, og plukker det ut for håndstempling.

Litra-oversikten pleide å stå på postens filatelisider. Men hvem kan hoste opp en god oversikt over litra-nummer?
Denne pakka har ikke vært i en stemplingsmaskin... ja, for rullestempler er nå engang manuelt arbeid. Pga sitt utseende og generelt labre popularitet, er det ikke så mange som forteller høyt at de samler rullestempler. Jeg gjør det tidvis, for Oslo og Bergen spesielt, men ergrer meg noen ganger over at de opptar plassen i et 64 siders album + god stuffing inni omslaget. (Oslo og Bergen var de første som fikk rullestempler).

Om all utenlands pakkepost går via Oslo, er kanskje et spørsmål som vi heller bør adressere til postens distribusjonsdivisjon slik at vi får et korrekt svar?

I samme slengen kan vi jo spørre om slikt dobbelstempling er noe posten bestreber for å dokumentere "Posten Norge AS" overfor utenlandske postbedrifter (siden så lite frankeres med NORGE-frimerker allikevel), eller om det bare er en overvittig gjøk som ikke har bedre å bedrive på skiftet sitt?

Det er neppe en hemmelig instruks fra Frimerketjenesten for å herpe samlerdestinert post mest mulig slik at vi blir nødt til å kjøpe ordrestemplede merker... selv om det til tider kan føles slik når forsendelser frankert med "personlige frimerker" har fått to strøk med rullestempel i tillegg til posthusets mer blide håndtering! På den annen side er det jo nettopp slik "ekte postgått" vare som har gjort det litt interessant å samle Norge — du må lete litt (eller lenge) før du finner "et merke for meg".
Hadde de ihvertfall stemplet på baksiden, slik de gjorde i gamle dager...
Og siden det brevet du fikk tak i på Nordia, Marius, med Kristiania Krag stempel fra 1921 attpå et brev med Kvernes-stempel, tror jeg faktisk dette er det eneste jeg har kommet over med stempel både fra Averøy (kommune) og Oslo - til og med på samme dag! Så for meg er dette en aldri så liten godbit. Men det hadde vaert artig å vite om andre har videre erfaring med lignende fra deres hjemsted.
[Jeg har lignende overstemplinger fra Molde postterminal, men det på innenlandsbrev].
Hva med dette terrorbrevet til den israelske ambassaden i Oslo? En av Aftenpostens overskrifter lød: Ambassadebrevet trolig postlagt i Norge. Da kan man vel slå fast at det står dårlig til med både frankering og stempling ;-(
Sagt på en annen måte: Med identifiserbar stempling — alt fra håndstempel på innleveringssted til tydelig dato og klokkeslett samt dirigerings-ID fra innkommende postbil — skulle det vært easy match for frimerkesamlere å finne ut av brevets gang.
Kanskje de to postansatte som fikk kløpulver på fingerne kommer til å være mer påpasselige med stemplingen heretter?

RSS

Siste aktivitet

Robert Nilsskog svarteØistein Bøes diskusjon Farger på Nk 24 (og generelt) i gruppen Klassisk Norge
"Hei.  Lurer på en sak, kjøpte flere NK 24 fra en auksjon, ser ut som de er fra en…"
7 nov
nrps svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Og nå er Super Safe en saga blott, visst nok som en følge av EU-direktiver.Så da…"
31 okt
Steffen Haustrup Hansen la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 16

Hvordan afgør man om en NK 16 er Ia eller Ib?De er efter NK begge blågrønne og disse gamle farver…Se mer
30 okt
Carl Gøran Furst Scheve svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Da er Supersafe en saga blått, løp og kjøp det du finner for det kan bli lenge…"
7 okt
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
21 sep
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

NK 118 Trondheim-Namsos

Finner ikke dette stempelet i TIEMER 2. utgave 1989. Uvanlig ??.
21 sep
Blogginnlegg lagt ut av Helge Østensen

Postverkets statistikk

Jeg har samlet de mest interessante sidene (frimerkesalg og brev sendt) i postverkets statistikk.…Se mer
11 sep
Helge Østensen svarteHelge Østensens diskusjon Navnesøk med bilder i gruppen Norske poststempler
"Oppdatering. Arkivet har nå ca 20000 bilder fra ca 5500 forskjellige…"
7 sep
Einar Strand Enkerud svarteEspen Thuves diskusjon Hjelp til denne, NK 38 ?
"Tipper det er 37 II"
2 sep
Espen Thuve la inn en diskusjon

Hjelp til denne, NK 38 ?

Noen som kan hjelpe med denne ?  NK 38 ?…Se mer
4 mai
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

Nyoppdaget OFFSAK fra 1855 !!!

Her må litteraturen skrives om. Trodde du at Norges første frimerke var et blått 4-skillings…
3 mai
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

Sjeldent "Fancy Cancel", løp og kjøp!

Utrolig mye morsomt på ebay.
27 apr
Kolbjørn Schjølberg svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Kjøllefjord?
"Her er to ulike stempler fra 2003 (litra E) og 2006 - ifølge Posten fantes det ikke…"
18 mar
Gisle Martin svarteGisle Martins diskusjon NK 137-140 Svalbard graveringstyper
"Jepp, enig med deg. Men er det mulig å skille hovedtypene fra heverandre? Har ikke funnet noe…"
14 mar
Einar Strand Enkerud svarteGisle Martins diskusjon NK 137-140 Svalbard graveringstyper
"Sånn som jeg tolker Norgeskatalogen og håndboka fra 1963, så er det brukt samme…"
12 mar
Gisle Martin la inn en diskusjon

NK 137-140 Svalbard graveringstyper

NK 137-140 Svalbard finnes i 2 graveringstyper i henhold til NK.Noen som vet hvor jeg kan finne en…Se mer
8 feb
Gisle Martin ble med i Roald Aunes gruppe
Miniatyrbilde

Klassisk Norge

for de håpefulle som aldri blir tilfreds
8 feb
Tom Herzeth la inn en diskusjon

Safe elektronisk taggemåler

Hei!  Vil gjerne høre fra de som har erfaring med Safe perfotronic II.  ER den enkel å bruke og gir…Se mer
26 jan
classicstamps svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Hei. Vet dere om renset bensin til diverse primus/coleman produkter vil fungere? Tenker mere…"
21 jan
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

(U)vanlig Oslo stempel...

Kan ikke erindre å ha sett dette stempelet tidligere... Det var en hel del stempler rundt…
14 jan

Grupper

© 2021   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår