Posten og gjenbruk av frimerker

Posten har endelig gitt sin uttrykk om gjenbruk av frimerker. http://e24.no/lov-og-rett/article2932611.ece#AF Kansje de har endelig fått peiling på hvor mye de taper hvert år med gjenbrukt frimerker. Som en samle som bor langt unna Norge, får jeg en god del post fra de forskjellige frimerkehandler i landet. Jeg kan si at samtlige bruker merker som er skal vi si "limløs" på de alminelige brev som er tilsendt meg. Hvis handlere sender noe som er Rek. så er det da brukt normale merker med lim. Kansje alle sammen skulle se på de moralsk synspunkter her. Er det ret å stjele fra postverket? Uannsett hvor mye porto er, det er ikke moralsk å stjele. Kansje porto kunne vaere mindre hvis alle av oss brukte foerste gangs merker. Kansje vi skulle se på de filatelistisk synspunkter her. Jeg har en konvolut med naermest 100 stk 6 kroners steinbit merket som er samtlige gjenbrukt merker som har kommet til meg fra hadlere. De er stygge og ofte skadet. De er nesten ikke verdt å samle på. Kansje jeg ville kjøpe mer hvis gode merker kunne komme til meg på konvolutene. Jeg vil beklage til alle hvis norsken er ikke helt riktig fra min side, men norsk er ikke mitt først språk.
  • Marius

    Vi har jo også litt om tidligere tiders frimerkegjenbruk i denne tråden.

    Moral eller umoral, det blir i hvert fall ekstra stas å få et stemplet, tidligere-ubrukt frimerke på brev hver gang det skjer, sånn cirka en gang i måneden. Vi får heller se slik på det, at gjenbruksmerker på brev kan bli ettertraktet om hundre eller to hundre år til hvis noen framleis samler frimerker. Så ta godt vare på dem mens du ennå kan!

    Merk dere også den kommentaren til e24s artikkel som sier at årsaken til manglende stempling er tidsfrister som skal overholdes. Ergo er postens logistikkløsninger en smule ute av takt med realitetene.
  • Kolbjørn Schjølberg

    Her er vi 140 aar tilbake i tid - interessante forsendelser er kanskje i vente?

    Utdrag fra overnevnte link:
    "Om brev og pakker ikke er blitt stemplet riktig, skal de bruke penn og sette kryss over frimerkene, sier informasjonssjefen. "
  • Marius

    Og her har vi, om mulig, årsaken:
    USPS (Posten i USA) gikk høsten 2008 bort fra kravet om at selvklebende frimerker skulle ha et vannløselig lag mellom superlimet og papiret. Dermed kan ikke lenger selvklebende merker fra USA vaskes av. Dette gjorde de ikke fordi de innerst inne hater frimerkesamlere, men fordi det er store penger å spare produksjonen ved å bruke billigere materialer. Et lag som lar seg løse i vann er såklart et fordyrende ledd i produksjonen, og bare nødvendig for frimerkesamlere. På dette nivået har man tradisjonelt en kostnad-til-salg sammenheng på 1:6, dvs at man ved å redusere med 1 oppnår en resultatmessig effekt på linje med 6% mersalg. Og å øke salget med 6% i økonomisk usikre tider, som nå, er bare å glemme for USPS, så da tar man den andre ytterligheten i bruk istedenfor å skjære ned på antall utgivelser (hvilket ville gitt en riktig så stor kostnadsbesparelse).

    I UK har Royal Mail også begynt å sløyfe det vannløselige laget mellom papir og sticky-sticky. Julemerkene 2008 var først ut, men uten at posten informerte frimerkesamlerne om det inntrufne. Snart kommer også bruksserien Machins i ny utførelse med mikrotrykk og utstansete felter for angivelig å forhindre gjenbruk av frimerkene. Begynner dere nå å lukte hvor dette bærer hen? Men seffers er det store penger å spare i produksjonsprosessen her også. Antakelig mer enn mikrotrykk og utstansing koster. For når Royal Mail skal ha rull-merker, kan du visst få dem med 10 000 merker på rullen! Snakk om kjedelig samleområde for lommeboken (med mindre du støter på en rull med feilutstansede merker ;-) Og de trykker fort 30 og 80 millioner av hvert merke. Hvis ikke 800 millioner. Mye penger altså.

    Samtidig har Royal Mail, hvis jeg har forstått korrekt, gått bort fra trykkeriet Enschedé i forbindelse med at trykkekontrakten løp ut. Dette har muligens noe å gjøre med Walsall og Cartor som ser ut til å ha vært busy med en mgmt buyout hos førstnevnte. Iallfall er det ikke tåpelig å anta at Enschedé som trykker for posten Norge var fullstendig uforberedt på å miste denne himmelsk lukrative trykkekontrakten. Machin-utgivelsene i UK er nemlig på ny forskjøvet, og flere store enheter er kansellert fra programmet. Altså var det meningen å trykke ordentlig mye. (Samlere vil jo bestandig ha mer ;-)

    Dermed sitter Enschedé igjen med et enormt berg av selvklebende frimerkepapir som de har betalt masse spenn for, gjerne med lånte penger, som det snart ryker gromme renter på fordi en viss megadeal om trykking for Royal Mail gikk opp i røyk. Penger opp i røyk er sure tap for ethvert firma.

    Også for dosten Norge som jo mister masse penger fordi de ikke klarer å kansellere frimerkene når de brukes som betaling / kvittering for utført postbefordring. Ingenting er derfor bedre for dem enn å få et knalltilbud fra Enschedé på trykking på supersticky papir som gjenbruksspøkelset ikke klarer å løse fra konvoluttpapiret. Her kan de spare penger og samtidig ødelegge for frimerkesamlerne og attpåtil få en løsning på gjenbruksproblemet som er helt på høyde med USAs og Storbritannias kloke hoder!

    Jeg er ikke imponert, men frykter at vi nå om noen få strakser altså skal få supersticky klistremerkefrimerker i Norge.

    Hva tror du? Bor jeg på månen?
  • nrps

    Nei, Marius - din konklusjon rundt dette tilsier bosted atskillig nærmere jorden enn månen :-) Jeg har engsjert meg litt i dette ang. resirkulering, såvel her som i forum på QXL. Meningene er mange, det samme er forklaringsbehovet til forsvar for gjenbruk. Har gjort et forenklet regnestykke som tilsier at Posten taper et 7-siffret beløp "bare" på salget av slikt på QXL, og da tar jeg ikke hardt i. I tilleg kommer salget via andre auksjonskanaler samt "privat" gjenbruk (som vi gjerne ser som bildet over viser: Teipet på) Som samler synes jeg det er trist å motta kilo-vare med merker fra 40-tallet stemplet 2000-tallet, og i tillegg rubbet på baksiden etter bruk av limstift. Det klages også over økt porto på brev-post og egenemballerte forsendelser. Er det så rart da? Det beste vi kan gjøre er trolig å ta vare på hva vi har, og bygge stein for stein en fortsatt framtid for frimerkesamling - også av merker utgitt etter +/- år 2000
  • Bjørn

    Jeg leste for ei stund siden om at posten skulle bruke noe nytt innen stemplingsmaskiner,ved at det skulle bli påført noen usynlige prikker/streker på frimerkene. Er det noen som vet om det er satt i drift noen slike maskiner ? Visst så er tilfelle vil jeg nok tro at posten har en god sak mot vedkommende som blir tatt for gjenbruk av frimerker.
  • Are

    Usynlig stempling ? Er det noen har røyket sokkene sine i posten ? Hvorfor kan de ikke bare stemple dem på vanlig måte istedenfor å fremprovosere lovbrudd ?
  • Marius

    Stempling koster mer enn "usynlige prikker"... det Bjørn Arne muligens har hørt om, er ikke noe som påføres i en stemplingsmaskin. Stemplingskapasiteten er jo hovedutfordringen her. Posten makter ikke å stemple post; noen glemte noe på planleggingsmøtet den mandagen, for å si det mildt.

    Derimot vil bruksmerker på rull kunne påføres et ekstra trykk med vannløselig sverte; omtrent som et tynt lag av melis-glasur. Når merkene vaskes, oppløses dette laget. Typisk vil det tenkes brukt med teksten "Posten Norge", men kan likegjerne utgjøre selve valørtegnet (for uten valørtegn er merket §-messig ugyldig, vel?); tanken er at uten å være komplett skal frimerket klassifiseres som brukt. Slik har jo praksis vært i lange tider. Avhengig av ingrediensene i den vannløselige massen, kan det leses maskinelt, og all post som mangler guffa vil bli skilt ut. Avsendere med mange utskilte konvolutter kan deretter vente seg en straffeportoregning i postkassa.

    Trykket kan også tjene som reklamebudskap for andre bedrifter, produkter, brands (kjært barn mange rare navn) mot betaling til posten — men det spørs om posten, som ikke har stemplere, har selgere til å utvikle et slikt markedspotensial for frimerker. For oss samlere ville det kunne bli masse nytt å samle på, det er sikkert og visst.
  • Are

    Hmm.. litt mer forståelig enn det jeg først antok :o)

    Men når det er sies så vil dette bare by på ekstra problemer for mannen i gata som hufser seg igjennom snø og regn.. kommer til posten med halvfuktig brev der postfunksjonæren sier "nei.. her var det ikke mye melis.. vi må nok ringe politiet.. du er tydeligvis en kriminell frimerkevasker"

    Vel.. time will show ;o)
  • Marius

    Jeg tipper de kommer til å nøye seg med supersticky lim. Ut over det blir prosessene bare merkostnader. Men for de sporadiske slikkepåfrimerker som ikke er i miniark blir det kanskje advarsel om å slikke på forsiden!

    Og vet dere hva, bare for å banne litt i kirka: jeg tror det kan være til frimerkesamlingens beste at vi får supersticky selvklebende frimerker over hele linja! Mer om det senere ;-)
  • Arne Korshavn

    Utdrag fra artikkelen: http://e24.no/lov-og-rett/article2932611.ece#AF

    - Vi ber også våre postbud og alle som behandler brev om å være oppmerksomme. Om brev og pakker ikke er blitt stemplet riktig, skal de bruke penn og sette kryss over frimerkene, sier informasjonssjefen.

    Der jeg jobber mottar vi fremdelses brev som er frankert med frimerker. Jeg tok med hjem og sjekket noen jeg hadde samlet opp fra den senere tiden. Nesten alle ustemplede merkene var annullert av postbudet?? med kulepenn, så det tyder kanskje på at det kan bli vanskeligere å finne merker som ikke er annulert etter hvert??? ( Eller er det bare postbudet som leverer posten til min arbeidsplass som er ekstra oppmerksom???

  • Marius

    Neida Arne, nå har dosten kjøpt inn håndannulleringsinnretninger av merket Bic til alle sine bud; første gang i moderne tid at posten har klart å overholde budsjettet ved et større innkjøp! Så da ble det nok bløtkake i alle avdelinger den uka ;-)
    Men på "Avgang utland" har personalet ikke fått innretningen til å virke ennå, så på utenlandspost forblir mye ikke-annullert.
    Pass nå på, alle sammen, å samle påhele konvolutten fra denne spennende posthistoriske perioden vi går inn i nå. Som klipp (les: tubfrimvare) og avvasket er det lite som kan dokumentere postal bruk av merkene. På brev vil de vise noe om hvor i landet qostens blekk-stormtropper angrep oppgaven ivrigst.
    Nå venter jeg engentlig bare på den første QXL-auksjonen med tittel "Lux moderne håndannullering"... ;-)))
  • Arne Korshavn

    Heldigvis har jeg gitt beskjed til de som mottar posten at jeg vil ha hele konvolutten.
    Jeg får vel la de sitte på konvoluttene selv om de er i et litt ukurrant format ( mest C4 format)
    Vil jo ødelegge mye av "historien" dersom jeg klipper de av.