Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Visninger: 280

Kommenter

Du må være medlem av Frank E Ring for å kunne legge til kommentarer!

Bli med Frank E Ring

Kommentert av Peer-Christian Ånensen den 2 mars 2010 kl. 11.09
Når det gjelder bestemmelse av papirtyper på moderne merker (dvs. etter 1967), må man ofte bli ganske konkret, pga. den lange tidsperioden og de mange forskjellige papirtypene som har blitt benyttet.

Borregaard (Bo2 og Bo3), Buskerud (Bu3) og Harrisonpapiret brukt av Norges Banks Seddeltrykkeri er normalt greie å skille fra hverandre - både for postfriske og stemplete merker.

Når det gjelder papirtypene som Enschede bruker, er det som oftest umulig å skille de fra hverandre i stemplet stand, slik at "eksperter" som sier de kan skille stemplete eksemplarer av disse utgavene, må man ta med en meget stor klype salt.

Det beste rådet jeg kan gi er å se hvordan Norgeskatalogen har prissatt undernumrene. Hvis det er angitt priser for både postfriske og stemplete merker for et undernummer (se f.eks. nr. 1200), skal det la seg gjøre å skille papirtypene fra hverandre. Hvis det bare er angitt priser for postfriske merker pr. undernummer, og en pris samlet for stemplete merker (se f.eks. 1166x), lar det seg ikke gjøre å skille papirtypene fra hverandre i stemplet (og vasket) stand.

Hs5 og Hs5-NP papiret (og tilsvarende fosforescerende / ikke-fosforescerende papirtyper) ser i UV-lys ganske likt ut (gjelder både postfriske og stemplete eksemplarer). Husk at merker trykt på fosforescerende papir (her Hs5) har en etterglød når belysningen i UV-lys opphører, mens for merker trykt på ikke-fosforescerende papir (her Hs5-NP) er det ingen etterglød når UV-belysningen opphører. Denne forskjellen gjør at man for slike merker kan skille fra hverandre også merker som er uvørent vasket.

Når det gjelder lot'en med disse bruksmerkene, bør disse papirtypene være relativt lette å finne for alle samlere som har noen dubletter jevnt fordelt over den 20-25 års lange bruksperioden. Kjøper man slike lot'er er det fordi man ønsker å gjøre det enkelt og tidsbesparende. Men hvorfor gjøre det lettvint, når man kan få mange timers glede av å studere og skille/bestemme disse merkene fra hverandre.

PS: For mange av disse bruksmerkene finnes det mange fargevarianter, varianter, fellingstyper mv. Interesserte anbefales å lese artikkelserien "Norske ståltrykkmerker" i Norsk Filatelistisk Tidsskrift som tar for seg de enkelte utgavene.
Kommentert av Bjørn den 12 februar 2010 kl. 14.14
Hadde det vært postfriske merker har det nok kommet en del bud,også fra meg selv om jeg har dem. For oss som samler på komplett Norge,er det jo et svare strev med å finne alle merkene som er kommet ut etter år 2000 bare.Finnes sikkert et 10 talls merker etter år 2000 som er vanskeligere å finne enn de aller aller fleste før den tid. Snodig men sant.
Kommentert av Rune Kristiansen den 10 februar 2010 kl. 22.51
.......dette kunne jeg absolutt ikke tenke meg å kjøpe..............men jeg er kansje for usikker. Er papirtyper noe som man finner best ut av på postfriske merker, og like håpløse på brukte merker som vannmerker på enkelte gamle merker...............Hva med en attest i så fall, og dokumentasjon på de enkelte papirtypene? BoU, xyz, etc. Stempel på baksiden? Dette sier meg ingenting! Og er ikke noe å ha, rett og slett! Lykke til ..........
Kommentert av mpi den 10 februar 2010 kl. 21.41
Per: Du har fullstendig rett i at Posten ikke har noen oversikt over hva de selger, men det spørs egentlig om de virkelig ønsker det. For hva taper Posten på dette? Ingen verdens ting. Høye priser på nye merker stimulerer bare interessen for frimerker som salgsobjekt, og de kan selge bruksmerker som ellers ville ha mindre interesse om det ikke var for alle papirtypene.

Selv mimrer jeg om de gode, gamle dager da Frimerketjenesten hadde kontor på gateplan i Oslo, og med et smil solgte deg den papirtypen du ba om; de hadde full oversikt.
Kommentert av mpi den 10 februar 2010 kl. 21.29
Marius: Jeg har inntrykk av at det med visse unntak ikke finnes noen overordnet "kontroll" hva papirtyper angår, og at mye er basert på tillit - særlig når det er snakk om stemplede merker. Så hvis en selger påstår at et merke har en bestemt papirtype og dette ikke kan motbevises, betaler kjøperen ikke bare for merket, men også for selgers selverklærte ekspertise. Om Skanfil skulle ha kontrollert materialet, måtte de ha brukt ressurser på merkene som er vanskeligst å bevise i den ene eller andre retningen, noe de neppe har tid til.

At papirtype-moten kan misbrukes slik super-hyper-lux-merker falskstemples på løpende bånd, er en annen sak, og prisene på papirtyper ligger skyhøyt over det andre merker med tilsvarende opplag ville koste; i massevaren fra 1970-, 80- og 90-årene finner man mengder med bruksmerker som kan selges til gode priser bare man tar i bruk det magiske ordet papirtype. En kopp med varmt eller lunkent vann kan sikkert også utrette underverker for å vaske enkelte merker til den papirtypen man ønsker seg - for eksempel NK 1166 x2. Hva tror du prisen ville bli for et ustemplet merke uten lim?
Kommentert av Per Løberg den 10 februar 2010 kl. 21.06
Iflg. Skanfil selv har de ikke sjekka materialet, så en viss risk er det jo. Imidlertid er ikke dette de merkene som er vanskeligst å sjekke. Men merker utgitt etter tusenårsskiftet kom papiret fra Tullis-Russell som ikke er spesielt grei å analysere. I tillegg synes ikke posten å ha peiling på hva det selger. For ettertiden tror jeg derfor det er umåte viktig at noen tar seg tid til å analysere det som kommer ut slik at det sikres en viss mengde merker for det lille markedet som ennå finnes. Eksempelvis har det allerede dukket opp to papirtyper på de nye merkene i 2010. Og hvordan skal vi vite om opplagstall når utgiver ikke har peiling på hva de har solgt. Kanskje dukker det opp om noen år og da til fantasipriser, kfr. NK1166x2.
For øvrig er jeg av den mening at det er minst like spennende å lete etter papirtyper som platetyper og vannmerkestillinger fra oldtiden og forhåpentligvis øker denne interessen i samlermiljøet
Kommentert av Marius den 10 februar 2010 kl. 20.11
Hvilke av papirtypene er vanskeligst å finne ut av i stemplet/avvasket tilstand? Jeg hører stadig om handlere som ikke har den ringeste peiling på hva som tilsynelatende er korrekt papirtype, så hva er garantien for at en innleverer klarer å skille flere dusin merker slik det her går frem? Og har noen hos Skanfil kontrollert materiellet?
Kommentert av mpi den 10 februar 2010 kl. 14.31
Jeg forstår hensikten din, og hvis man ønsker å laste opp flere bilder samtidig i bildegruppen (slik jeg har gjort her), må man først laste opp det andre bildet i en forumtråd man selv har startet slik at man har URL-adressen til bildet, for deretter å slette bildet fra tråden (...men bildet blir like fullt værende på Frank E. Rings server da det er umulig å slette bilder lagt til i forumtråder) - og så supplerere den opprinnelige bildebeskrivelsen med en selvlaget img-tagg med bildets URL-adresse. Muligens kan det virke litt tungvindt, men det ser ut til å være den eneste løsningen.

Et annet - og enklere alternativ - er å starte en ny forumtråd der man legger inn begge bildene.

Når det gjelder denne samlingen med papirtyper, er jeg forresten spent på hva sluttresultatet kommer til å bli, for det virker som om papirtyper er et magisk ord som får folk til å åpne lommebøkene uansett innhold; en vanlig serie av eksempelvis NK 806-811 til en tier på QXL vil forbli usolgt, men endrer man beskrivelsen og skriver at dette er papirtype x, vil salgsprisen bli tredoblet; dette har faktisk forekommet, selv om jeg ikke husker den eksakte salgsprisen. De mest alminnelige merker finner ivrige kjøpere så snart man bruker det magiske ordet papirtyper.

For 30 år siden hadde ordet postfrisk like stor økonomisk slagkraft - nå er det papirtyper for alle pengene. Ironisk nok har vi alle de fleste av merkene i denne samlingen og mengder av andre stemplede papirtyper allerede liggende i dublettlageret; det er bare å ta frem UV-lampen, begynne å sortere, og selge merkene til fantasipriser på neste auksjon.
Kommentert av Per Løberg den 10 februar 2010 kl. 10.54
Denne opplastningen ble helt feil. Men i alle fall er dette en nesten komplett samling av papirtyper i perioden NK 595 - 941 som er lagt ut på Skanfilauksjon for 24.feb

Siste aktivitet

Gisle Martin svarteTrond Rosselands diskusjon oppdatering
"Siden holdes oppe men har ikke blitt oppdatert med tanke på lenker på lang tid.De…"
20 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Hei igjen. Takk for innspill vedr. ny NK Inge. Denne NK’en måtte jeg bare skaffe…"
5 mar
Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
24 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023
Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
jan 14, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår