Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Nk 111a Ultramarin rent trykk
Dette burde være en meget uvanlig enhet
Stemplet Vardø i 1914
Opplag kun 139000 merker

Visninger: 301

Kommenter

Du må være medlem av Frank E Ring for å kunne legge til kommentarer!

Bli med Frank E Ring

Kommentert av Marius den 2 mars 2010 kl. 22.46
Uffda, kommentaren min ble visst så lang at systemet knep av slutten. Æhm, jeg tror konklusjonen var at så lenge man ikke synliggjør sjeldenhet, så blir alt likedan, og da er det fort likegyldig som blir neste ord.

Tidligere var samlerne flinke til å synliggjøre sjeldenhet ved å stille ut på frimerkeutstillinger? Jeg bare spør, for jeg vet ikke. Husker bare vagt første gang jeg så en skikkelig preussisk blå 2 skilling posthorn utstilt. I dag er jeg ikke lenger sikker på at de egentlig skulle finnes, for det er ikke lenge siden jeg så en skikkelig preussisk blå 1 skilling posthorn, og da henger ikke alt på greip lenger.

Mye av det gjeve i klassisk filateli har også gjennom årenes løp vist seg å være forfalsket eller vært basert på rene myter eller uttalelser som "jeg vet godt at det er ekte, for jeg fant det selv i et meget gammelt arkiv"... Tenke seg til lys fra oljelamper og karaffelbunnen som forstørrelsesglass utpå morgenkvisten, så er det ikke rart at en simpel skrivebordsscanner ved flere høve er nok til å avlive myter.

NK har tilsvarende gjennomgått en forandring som heller i retning av beviselige oppføringer, og sakte men sikkert utøker katalogkomiteen sin research. Vi blir kvitt noen fargenyanser i 20mm, og får brevoversikt med antikvamerker. Hurra, jubler noen, mens andre skjærer bistre tenner og hytter med forstørrelsesglasset.

Iallfall, jeg tror sjeldenhet henger tett sammen med kommunikasjon. Ingen info, ingen peiling. Her på FER har vi f eks jabbet en del om varianter det siste året, og plutselig dukker det varianter opp på auksjoner som enkeltobjekter. Selger gjør de óg, for første gang på lenge. Falske stempler har vi snøvlet en del om, og til slutt ble NFs ekspertgruppe nødt til å få juleskinka ut av ovnen; det resulterte i gode men skremmende artikler i NFT. Falske tagger har vi delt våre tanker om i det offentlige rom, her på Frank E Ring, og plutselig får jeg høre fra handlere som leverer store lass til andre handlere som driver auksjoner, at nå, nå er folk blitt mer kresne; nå er det ikke så lett å selge alt mulig... Tilfeldigheter, ganske så sikkert.
Kommentert av Bj. Kristian Wang den 2 mars 2010 kl. 17.23
Kansje det er paa tid aa dele opp flere av de "nyere" merker som dette i NK. Facit har jo delt akkurat dette merke i mange aar med veldig forskjelige priser til de tidlige trykkninger. NK112 har noe lignende ogsaa i Facit.
Kommentert av Carl Gøran Furst Scheve den 2 mars 2010 kl. 17.07
Hør hør, dette innlegget til Marius her bør flere lese
For der er det mye sannheter om norsk filateli c",)
Kommentert av Marius den 2 mars 2010 kl. 12.27
@Carl Gøran: Var vel rundt Frimerkets Dag i 1993 det, da. Men jeg tror oppfattelsen av både ditt og datt har forandret seg siden den gang, så du kan jo fortsette å tenke på saken. Frimerker i Sentrum har påmeldingsfrist først om to måneder. Jeg har lurt på om jeg skal lufte 110'ene mine for moro skyld.

Hvis vi ser på aktiviteten i en del andre land, kanskje unntatt Storbritannia hvor omtrent hvert eneste merke finnes med 479 prøvetrykk i 388 farger, og enkelte merker ble trykt i 253 milliarder eksemplarer, slikt at bra klassisk materiale selges for et par hundrelapper på eBay, så jobbes det tidvis aktivt for å flytte de innarbeidede grensene fram i tid og de gammeldagse holdningene over til papirkurven. Blant annet Finland har ledet an i F.I.P. for å få delt opp Tradisjonell som utstillingsklasse: -1875, UPU-WWII, og nyere. Veldig mange samlinger kan derfor antas å havne i midtgruppa.

Grunnen til at det jobbes så hardt fra enkelte nasjoner innen F.I.P. for en slik oppsplitting, tror jeg nettopp er det at forventningene til klassisk materiale er blitt at det SKAL VÆRE DYRT. Har man betalt en halv million for et brev, ønsker man jo ikke å måtte ta til takke med 100 laken når det ønskes solgt. Men slik har klassisk-filatelien utviklet: fra et aktivt samlermiljø der penger og objekter sirkulerte, til et langt mer diffust og spredt landskap der samlere sjelden møtes ansikt-til-ansikt. Det har blitt mer upersonlig å samle klassisk. Alt skal selges og kjøpes på auksjoner utenfor klubbmiljøet. Agenter handler på auksjoner på vegne av samlere. Ingen bytter. Og når noe begynner å bli stein upersonlig, hvordan går det da med den delen av filatelien som er emosjonelt styrt? Flere og flere samlere setter etter hvert større pris på et kronetposthornstempel fra bygda man har landsted i enn klassiske enheter. Og ikke å forglemme: de fleste av oss samler rimelig. Meg intet unntak: heller 25 kr på eBay enn 10.000 via katalogauksjon, give or take en tagg.

Dersom ALT VÆRE DYRT, er det mange som faller utenfor. Disse bestemmer seg enten for å slutte eller for heller å samle det som er rimeligere men kanskje like stein sjeldent eller enda vanskeligere å få tak i enn klassisk materiale — hvis de liker utfordringer. Moderne papirtyper er et godt eksempel; kvart-arket NK111 1tr likeså. "Bare du har penger, får du kjøpt hva som helst av klassisk materiale," mener en handler som jeg tråkker innom støtt og stadig: "Men forsøk å få tak i noe av det sjeldne moderne materialet... det er ikke å oppdrive," sier han oppgitt, før han legger til: "Og det som er ille er jo at samlerne ikke forstår at det er sjeldent engang!".

Problemet for norsk filateli er kanskje mangel på fokus på materiale etter 20mm? Når antikva-delen begynner, tømmes auksjonssalen. Prostataen eller kaffetørsten krever sitt. Ikke er merkene spesielt dyre heller selv om de er sjeldne. Og det er fra samlersynspunkt hyggelig. Men når ikke auksjonsfirmaene kan dekke inn sine kostnader ved å sette opp pene og sjeldne enkeltobjekter av moderne Norge, så blir de heller aldri profilert av selgerne. Og når noe ikke er i dynamisk utvikling eller på alles lepper, så dør det ganske ofte hen.

Kanskje Norgeskatalogen™ kan ha noe å bidra med her? Peer-Christians spesialartikler de siste årene har jo nettopp fokusert på frimerker i denne midtperioden; 2009 var det portomerkene og for 2010 var det Posthorn og Løve dyptrykk 1937. Saftig rimelig, og mye som er supersjeldent. Men så er det dette her med kataloger, da, at mens folk flest gir beng i forord og spesialartikler, så skal de se på prisene. Selv om de 6 som spesialsamler portomerker vet at den lyse 20-øren er foruroligende fraværende og nesten umulig å finne på brev eller kort, er det ingen som priser den. Så da tror de ikke det er noe spesielt å samle på — for bare det som er dyrt er gjevt å samle på (eller det som gir emosjonell komfort, jfr hjemstedssam
Kommentert av Carl Gøran Furst Scheve den 2 mars 2010 kl. 11.00
Peer Christian, denne diskusjonen har vi vel hatt før?
Mulig på tide at Nk setter opp inndeling på Nk 111 slik som på Nk 110?
Det burde ikke være noen "ku" det. Fargen er jo grei og den forholder seg kun til 1 trykking.

Og til Maris, nei jeg har vel ikke seriøst prøvd meg på utstilling.
Hadde litt av variantsamlingen min hengene i konserthuset en gang for leenge leeenge siden. Det jeg opplevde da var at folk klaget over at det ikke var klassiske merker, feil montert osv. så da knakk man den lille gnisten jeg hadde.
Skal man ha en grei plassering der må man jo bruke et statsbudsjett til innkjøp at obj og konsulenthjelp til å sette opp innkjøpene etterpå. Ellers så ser det ut som at alt må alt være fra før 1893. Kunne sikkert ha raska sammen noe på posthorn 1909-28 ol men det har som sagt ikke fristet
Kommentert av Peer-Christian Ånensen den 2 mars 2010 kl. 10.22
Et meget flott objekt.

Men betegnelsen "NK 111a" eksisterer ikke. Norgeskatalogen har kun katalognummerbetegnelsen "111" for dette merket. Ønsker man å angi at et merke stammer fra 1. trykning, får man heller angi dette i en parantes - "NK 111 (1. trykning)" - slik at det ikke blir noen misforståelser og sammenblandinger med evt. andre katalogutgiverbetegn elser.
Kommentert av Marius den 2 mars 2010 kl. 10.12
@Carl Gøran: Det er visst mange som tenker som deg om den saken. Men har du forsøkt å stille ut noen gang?
Kommentert av Carl Gøran Furst Scheve den 28 februar 2010 kl. 15.31
Blir nok ikke noe utstilling på meg, har liksom ikke helt sansen for den delen av filatelien
Kommentert av Marius den 28 februar 2010 kl. 14.07
Dekorativt som bare det! Når planlegger du å stille ut? www.isentrum.com ?? ;-)
Kommentert av Øistein Bøe den 27 februar 2010 kl. 20.08
Tøft - nesten misunnelig.......

Siste aktivitet

Gisle Martin svarteTrond Rosselands diskusjon oppdatering
"Siden holdes oppe men har ikke blitt oppdatert med tanke på lenker på lang tid.De…"
20 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Hei igjen. Takk for innspill vedr. ny NK Inge. Denne NK’en måtte jeg bare skaffe…"
5 mar
Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
24 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023
Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
jan 14, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår