Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Mange i frimerkeklubber mener at overskriften hadde passet godt på virksomheten til Posten Norge Frimerketjenesten som utgir nye frimerker før man overhodet har rukket å motta forrige utgave på brevpost adressert til jobben eller privat. Men i dag er det en annen form for melking jeg ønsker å høre andres kommentarer til, nemlig måten auksjons-arrangører strekker seg litt i lengste laget for å få objekter til auksjonene sine. Koste hva det koste vil, så sitter representanten deres med skiltet høyt i været lenge etter at mer normalt tilkoblede hoder har satt kryss og tre utropstegn i auksjonskatalogen sin. (Representanten, ja, for det er bare i de færreste tilfeller at d'herrer tar turen selv). Selv garvede handlere, som vet omtrent på krona hva det er mulig å få ut av en frimerkesamling eller brevlott, blir litt oppgitt over pengegaloppen. Og hvis kronasjen galopperer, da er én ting sikkert: vi samlere ender opp med regninga. Det er som med staten og statsbudsjettet - vi betaler.

I fjor høst fortalte ryktene på by'n i Malmø at det var Thomas Høilands representant som hadde kjøpt en svær lott med norske, skillingsfrankerte brev. Men åssen han skulle klare å tjene penger på dem, var det ingen som forsto. Brevene ble nemlig kjøpt meget dyrt, i de flestes øyne. Nå kan det selvfølgelig forklares med at Høiland ønsket seg en sterkere Norge-avdeling i en kommende auksjon, samt at firmaets online-auksjon kunne trenge noen flere norske höjdare. Men spørsmålet blir da om Høiland er interessert i å ha 300 000 kroner bundet i åtte måneder bare for å pynte opp i katalogen? Begynner virkelig innleverer-markedet å bli så tynnslitt? Jeg synes fortsatt det flyter over av norske skillingsbrev overalt hvor jeg etterspør dem. Men samtidig har vi sett en utvikling med lavere priser for skillingsbrev generelt; samlere, eller rettere sagt investorer, er ikke like villige til å risikere helsa på å plassere grunkene i skjøre papirlapper som den yngre garde ikke engang aner hva er eller hvorfor har eksistert. Med mindre auksjons-arrangøren driver blåkors-virksomhet, vil derfor utropspriser og suksessprovisjon kalkuleres nøye for å dekke inn omkostninger rundt innkjøp, rentekostnad, administrasjon, og fortjeneste. Helt forenklet vil det føre til at et merke eller et brev som bare 1 person kunne tenke seg å betale mer enn 1500 kroner for, men med utrop diktert etter kalkyler til 2500, blir 1000 kroner dyrere enn hva markedet tilsier. Slikt er, etter min oppfatning, melking av samlere, og en faktor som tilsier usunne tilstander i frimerkenes verden.

Og å utstyre norske objekter med tidvis intetsigende attester fra "ekspert" som ikke er godkjent av Norsk Filatelistforbund? Vi har atskillige særnorske uttrykk som er passende i slike anledninger.

I Høilands siste katalog, med auksjonsdag i slutten av måneden, finnes haugevis av de brevene som ble solgt dyrt i Malmø sist høst. En av de som fulgte firmaet lengst med budskiltet, var visstnok norske Samlerbørsen. Dette firmaet har, ifølge rykter, til gjengeld kjøpt en svær og flott samling NK1, men måtte strekke seg så langt så langt, ja så langt at snittprisen per merke ble over 2 500 (hvis jeg har regnet rett; det er lov å gjøre feil, vettu). Og surprise, surprise, gjett hvem som har en stor og flott NK1-avdeling på kommende auksjon? Heldigvis har verken Høiland eller Samlerbørsen tatt nevneverdig høyt i når det gjelder utropsprisene, men det vil overraske (med enkelte unntak) dersom markedet i utgangspunktet er villig til å pushe objektene (samlet sett) opp i profitt. Og da kan selv temmelig akseptable utropspriser være med på å skape inflasjonstendenser i samleverdenen. Denne inflasjonen er i så fall tilbyderdrevet, og ikke etterspørselsdrevet! Hva er da poenget med en offentlig auksjon?

Tenk at noen fremdeles er forundret over at fotballen er rund...

Visninger: 87

Kommenter

Du må være medlem av Frank E Ring for å kunne legge til kommentarer!

Bli med Frank E Ring

Kommentert av Marius den 15 mai 2008 kl. 0.37
Re: PS: Jah, den pakkepostklipplotten kjenner jeg igjen, og det var to skikkelig bra klipp der. De finnes i dag i databasen på www.nrgx.com. Bare så synd (for meg) at det også var en annen som "bare måtte ha" den ;-)
Du har noen gode poenger her som jeg skal notere bak øret.
Kommentert av Arne Korshavn den 14 mai 2008 kl. 23.18
Hei Marius
Jeg har noen kommentarer til ditt innlegg.

Jeg vet ikke hva statistikken sier om antall personer som samler på frimerker (NORGE) idag sammenlignet med tidligere, men ut fra dagens priser skulle man tro det må være flere samlere idag???
Samlerområdene har vel også endret seg med tiden og har vel også en påvirkning.
Ikke minst hjemstedssamlinger som er blitt veldig populært.

I «gode gamle dager» samlet vel en vanlig samler på Norge ( etter NK nummer ).
Stemplede merker og/eller postfriske - 4-blokker – helark – FDC etc.
Det var vel kun «proffene» som spesialiserte seg på plater, varianter osv.
Etterhvert har vel kanskje flere også utvidet sin samling med dette.

Jeg startet som de fleste med hele verden, så ble det Norden og etterhvert kun Norge.
De siste 25 årene har det mest blitt poststeder/stempler fra Oppland fylke.

Da jeg startet opp min hjemstedssamling ( hvis jeg kan kalle det det da jeg samlet hele Oppland fylke) var det ikke noe problem å få tak i mye materiale til en akseptabel pris.
I tillegg var jeg så heldig at jeg kjente Arne Tørud , og sammen startet vi opp registering av poststeder i Oppland fylke. Han var jo ekspert på spesielt 20mm og Mjøsposten men hadde også et enormt «lager» av alt mulig annet.
Vi byttet også mye oss imellom, og da var det ikke snakk om kroner og øre – dersom han hadde dubletter jeg manglet fikk jeg disse av han og omvendt.
Kjøpte også endel på auksjoner, men klassisk Norge var forholdsvis dyrt i forhold til idag.
Jeg har på følelsen at det er snudd på hodet – klassisk Norge i normal kvalitet er idag rimelig,
mens nyere merker i LUX kvalitet og stempler generelt er blitt dyrere – MYE DYRERE.

Men tilbake til ditt innlegg. Når det gjelder Posten Norge så er vel kanskje dette salget det de kan
få inn noen kroner på?? Når det gjelder vanlig porto så blir vel nesten ingen brev stemplet idag slik at et frimerke idag kan brukes opptil flere ganger. Det selges jo så mye porto ( ustemplet uten lim )
bl.a. på QXL at de taper vel mye her også.
Dessuten kan vel ikke utrykket : «Må være poststemplet før dato» gjelde lenger??

Du nevner også staten og statsbudsjettet. Ja, her MÅ vi betale regningen, men når det gjelder prisene på auksjoner så kan vi vel tross alt velge??
Men det er vel gode tider nå, og mange har vel litt ekstra å bruke på hobbyen sin, og mange
MÅ HA DET – BARE MÅ HA DET!!

Jeg har iallefall tatt en avgjørelse – jeg vil ikke være med på denne pengegaloppen og må si jeg mistet litt av gløden p.g.a. prisene og har derfor solgt det jeg hadde i min Opplandsamling ( skal vel ikke klage på prisene når man er selger).
Jeg har heller ikke brukt mye tid de siste årene med samlingen heller – den har stort sett blitt liggende og støve ned.
Jeg har derimot forsøkt å samle alle opplysninger jeg har funnet gjennom mange år og fått scannet inn dette og systematisert dette og brent det inn på CD/DVD og jeg trenger jo ikke originalene til dette.. Det har vært litt av en jobb ( ca. 3.500 sider i PDF foreløpig eller ca. 2.5GB), men du verden hvor interessant det har vært uten at det har kostet meg et øre!!!!!!!!!!!

Har jo ikke sluttet helt med frimerker da, så jeg tok en sjanse og kjøpte en lot på QXL for ca 1 år siden. Lotten besto av to esker med frimerker – en eske med klipp og en eske med vaskede merker.
Det var kun et bilde av eskene, og det var en sjanse å ta. Iflg. selgere hadde disse eskene ligget på et loft siden 1948 da vedkommende som hadde samlet dette døde og hadde ikke vært gjennomgått av noen siden. Alt skulle være fra ca.1915 til 1925.
Det var ca. 2,5kg klipp og 2 kg vaskede merker.
Var spent da jeg åpnet eskene, og har til nå kun sortert dette på NK nummer samtidig som jeg har plukket ut endel stempler og diverse og solgt på QXL. Har forlengst fått igjen det jeg ga for hele lotten, men det har jo gått med endel tid på å gå gjennom dette og har nok fremdeles mange timers jobb igjen. Men det har vært verdt det. Du verden hvor mye moro jeg har hatt. 2 kg vaskede merker vil jo si at det er mange 10.000 merker. Etter det jeg kan skjønne stemmer det nok at dette er «urørt» materiale. Dette er nok en «gullgruve» for de som samler utgavene fra den tiden -NK 96 til NK 154 ( varianter, vannmerke etc.)
Legger ved noen bilder over noe av det jeg har funnet så langt ( og noe av det som ikke er undersøkt enda)

PS!! Du kjenner vel igjen lotten med pakkepoststempler??

Konklusjon:
DET ER FREMDELES MULIG Å HA MYE MORO MED HOBBYEN SIN UTEN AT DET KOSTER FLESK!!!!

Massevare1.JPG
Massevare2.JPG
Lot klipp med pakkepoststempler.JPG
Heftemerke NK79 BB2.JPG

Siste aktivitet

Steffen Haustrup Hansen svarteArild Hålands diskusjon Bruk av transparenter for typing av posthorn
"Hej. Mange tak for linket - det var præcis disse jeg ledte efter. Venlig hilsen Steffen"
9 jan
Gisle Martin svarteArild Hålands diskusjon Bruk av transparenter for typing av posthorn
"Her ligger bilder av typene i god…"
9 jan
Steffen Haustrup Hansen svarteArild Hålands diskusjon Bruk av transparenter for typing av posthorn
"Mange tak for hjælpen, og tak fordi du ville skrive til NF. Jeg bruger ikke Mac, så det…"
4 jan
Gisle Martin svarteArild Hålands diskusjon Bruk av transparenter for typing av posthorn
"Det stemmer at det ikke er de samme bildene som er i håndboken. De er laget ved direkte…"
4 jan
Steffen Haustrup Hansen svarteArild Hålands diskusjon Bruk av transparenter for typing av posthorn
"Hej. Tak for vejledningen, men jeg må indrømme, at jeg åbenbart ikke har meget…"
4 jan
Gisle Martin svarteArild Hålands diskusjon Bruk av transparenter for typing av posthorn
"Jeg har lastet ned filene på nytt og testet. Svg-filene kommer opp fint hos meg. Noen av de…"
4 jan
Steffen Haustrup Hansen svarteArild Hålands diskusjon Bruk av transparenter for typing av posthorn
"Mange tak, men jeg kan desværre ikke få det til at virke. Jeg har downloaded Inkscape,…"
3 jan
Gisle Martin svarteArild Hålands diskusjon Bruk av transparenter for typing av posthorn
"Vet ikke om dette er nyttig, men det finnes filer i SVG (vektor) format…"
3 jan
Steffen Haustrup Hansen svarteArild Hålands diskusjon Bruk av transparenter for typing av posthorn
"Linket til disse transparenter virker ikke længere, og jeg har ikke kunnet finde dem på…"
des 29, 2021
Robert Nilsskog svarteØistein Bøes diskusjon Farger på Nk 24 (og generelt) i gruppen Klassisk Norge
"Hei.  Lurer på en sak, kjøpte flere NK 24 fra en auksjon, ser ut som de er fra en…"
nov 7, 2021
nrps svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Og nå er Super Safe en saga blott, visst nok som en følge av EU-direktiver.Så da…"
okt 31, 2021
Steffen Haustrup Hansen la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 16

Hvordan afgør man om en NK 16 er Ia eller Ib?De er efter NK begge blågrønne og disse gamle farver…Se mer
okt 30, 2021
Carl Gøran Furst Scheve svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Da er Supersafe en saga blått, løp og kjøp det du finner for det kan bli lenge…"
okt 7, 2021
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
sep 21, 2021
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

NK 118 Trondheim-Namsos

Finner ikke dette stempelet i TIEMER 2. utgave 1989. Uvanlig ??.
sep 21, 2021
Blogginnlegg lagt ut av Helge Østensen

Postverkets statistikk

Jeg har samlet de mest interessante sidene (frimerkesalg og brev sendt) i postverkets statistikk.…Se mer
sep 11, 2021
Helge Østensen svarteHelge Østensens diskusjon Navnesøk med bilder i gruppen Norske poststempler
"Oppdatering. Arkivet har nå ca 20000 bilder fra ca 5500 forskjellige…"
sep 7, 2021
Einar Strand Enkerud svarteEspen Thuves diskusjon Hjelp til denne, NK 38 ?
"Tipper det er 37 II"
sep 2, 2021
Espen Thuve la inn en diskusjon

Hjelp til denne, NK 38 ?

Noen som kan hjelpe med denne ?  NK 38 ?…Se mer
mai 4, 2021
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

Nyoppdaget OFFSAK fra 1855 !!!

Her må litteraturen skrives om. Trodde du at Norges første frimerke var et blått 4-skillings…
mai 3, 2021

Grupper

© 2022   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår