Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Etter at Posten for elleve år siden bestemte at de ville svi av titalls millioner kroner på å få folk til å sende flere brev og kort én eneste dag i året, ved å importere det nord-amerikanske kjærlighetsritualet Valtentine's Day, er det endelig kroken på døra. Posten har innsett at ungdom texter hverandre; de bruker ikke frimerker. Og at voksne har andre måter å si at de er glad i hverandre enn med Posten, det være seg i form av hilsener, simple blomsterkvaster eller konfektklumper pakket i røde hjertebokser.

Til gjengjeld fikk vi rype-merke allerede 2. januar med valør 25,- som virkelig sier "I LOVE YOU" i fireblokk på reklamekort fra stativet utenfor do på lokalpub'en. For hardbalne frimerkesamlere, forståss.

Den direkte årsak til Valentin-merkets fravær fra kjærlighetskortet er den globale oppvarmingen. Alt som er elendig finner sin vei inn i frimerkealbum, sanne mine ord, enten det er falske tagger, hjørnebretter, eller nå: global oppvarming. Vi som liker det litt varmt om sommer'n, synes jo det er bare kjekt, men de som utgir frimerker kaster seg over regnskogen og trykker i vei på heatset med gad vite hva slags klimagasser i produksjonsprosessen, for å gi oss frimerker mot global oppvarming. Hele 40 postadministrasjoner, skriver Frimerkeposten, skal utgi frimerker for å markere den globale oppvarmingen. Temaet er klimaet i polare strøk. "...For å sette fokus på denne problemstillingen," heter den offisielle forklaringen på postadministrasjonenes ekstra CO2-footprints, men vi som samler frimerker heller mer til tanken om at polare strøk er et populært samleområde, slik at alt fra Guniea Bissau* til Finland (tja, de har jo en stripe med polarsirkel, når jeg tenker meg om) kan sope inn noen ekstra grunker.

De norske frimerkene og miniarkets matrix har masse tekst som vil lyse opp under UV-lyset fra ozonlaghullet dersom du bor langt nok mot nord. Ingen offisiell redegjørelse om at ekstra trykkprosesser skaper ekstra drivhusgass-utslipp. Eller hva som skjer med de ekstra hullene som stikkes rundt merke-motivene; når til og med Romania har tatt slike ringer i bruk, begynner det å bli litt passé som "designmoment", Inger, men for oss som setter Posten på postale prøvelser kommer det til å funke greit. Merker uten valør — sirkelinnmaten, altså — vil de holde stikk som godkjent porto? Og hva med ramma rundt der verditegnet 800 står, vil den alene bli godkjent? QXL-selgere kommer til å elske dette merket hvis det viser seg at de kan bruke alle tre delene separat som fullgod porto ,-))

Miniarket skal trykkes i 225 000 eksemplarer som i hovedsak går rett på samlerprodukter. Et kjapt anslag sier FDC 50 000, Presentasjonsfolder 15 000, Samlersett 10 000, Samlerblad 10 000 + diverse abonnement (50 000 miniark) og Postens reserve for senere salg til HK-pris (20 000) + rosinene i grøten: forseggjorte plastpermer med miniark fra de 40 postadministrasjonene (60 000). (Forvent dessuten falske polar-utgaver fra Madagaskar og Tanzania hvis du ha komplett samling). Altså vil bare noen få tusen NK1711-1712 finne veien til konvolutter og postkort, for det meste guidet av ivrige frimerkesamlere som ønsker dem i postgått tilstand på posthistorisk objekt. Men med fare for at samtlige miniark blir tatt vare på inntil den globale oppvarmingen tar overhånd, eller Posten starter trykkpressa på nytt (med avvikende papirtype selvsagt), får du neppe oppleve noen NK44-liknende samlerglød av dette stuntet.

* Ikke på listen over utgiverland ennå, men året er ennå ungt, og for tre måneder siden var det bare 30 postadministrasjoner som hadde fått med seg prosjektet. Følgende land oppgis å støtte opp om FNs Klimapanels utvetydige advarsler om global oppvarming:
Algerie, Andorra, Argentina, Asergajdsjan, Australia, Belgia, Brasil, Bulgaria, Canada, Chile, Croatia, Ecuador, Estland, Finland, Frankrike, Færøyene, Grønland, Hellas, India, Indonesia, Island, Japan, Kasakstan, Latvia, Litauen, Mexico, New Zealand, Norge, Paraguay, Peru, Romania, Slovenia, Sveits, Sør-Afrika, Tsjekkia, Ukraina, Ungarn, Uruguay, Østerrike, Åland. En skikkelig global oppvarming av frimerkesamlere, i alle fall. At USA er fraværende, har troligen lite med god frimerkepolitikk å gjøre... ei heller at de er sure på Norge for å avlyse Valentine's Day.

Visninger: 46

Kommenter

Du må være medlem av Frank E Ring for å kunne legge til kommentarer!

Bli med Frank E Ring

Kommentert av Arvid Løhre den 11 februar 2009 kl. 22.01
Du har trolig kalkulert med litt høyt tall (20 000) som reserve for senere salg av blokka til HK-pris. Som kjent er salget av gamle frimerker fra Frimerketjenesten basert på den tidligere reservebeholdningen av frimerker til Postverket. Tallene i reservebeholdningen før 1.12.1996, da Postverket var Postverket og ikke BA eller AS, er ikke hemmelige. Jeg skrev om dette i NFT nr 1, 2004. Ingen merker fantes i 1996 i mer enn ca 7000 eksemplarer, og det var kun fra de siste årene før denne datoen. Posthornblokka fra 1972 fantes i 5505 eksemplarer, mens f.eks. NK 865-868 var bare i 1507 eksemplarer. Dermed legger de neppe til side så mange som 20.000 av en blokk i dag. Men uansett, - du har et poeng.

Siste aktivitet

Jan Krolak la inn en diskusjon

Hej, alle samlere af norske gjennomhullete merker!

Hej ,alle samlere af norske gjennomhullete merker!Jeg er i øjeblikket igang med at udarbejde en…Se mer
søndag
Carl Gøran Furst Scheve kommenterteCarl Gøran Furst Scheves bilde
Miniatyrbilde

NK 1

"Øyangen ta kontakt så blir vi sikkert enig"
7 jul
Blogginnlegg lagt ut av Jan Krolak

Det handler om perfins / Norske

Hej Marius, Da det link til min hjemmeside jeg sendte i mit første indlæg åbenbart ikke virker, så…Se mer
27 jun
Carl Gøran Furst Scheve kommenterteCarl Gøran Furst Scheves bilde
Miniatyrbilde

NK 1

"Ja den er vel det, men jeg får ikke tak i den nå siden jeg ligger på sykehjem.…"
22 apr
Øyangen kommenterteCarl Gøran Furst Scheves bilde
Miniatyrbilde

NK 1

"Er denne for salg ?"
22 apr
Kolbjørn Schjølberg svartebjørn fostads diskusjon ...nytt falskstempel solgt oå qxl.no...
"Uten sammenheng forøvrig men her er et veldig likt avtrykk som det NK293 hvit V avbildet…"
17 apr
Helge Østensen la inn en diskusjon

4-rings nummerstempel 831 - NYVOLL I ALTA

Jeg har fått skaffet meg et eksemplar av den nye håndboka over norske 4-rings nummerstempler. Den…Se mer
4 apr
Erling Andresen svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Nordøyan (Vikna, Trøndelag)
"Stemplet er skaffet tilveie av grunneierne på Nordøyan. Det ble brukt på…"
29 mar
Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon

Nordøyan (Vikna, Trøndelag)

Noen som vet hvor dette stemplet er brukt, og om det evt fortsatt er i bruk ??…Se mer
24 mar
Einar Strand Enkerud svarteKristen Rasmussens diskusjon NK 45 I eller II?
"Den første er 45 I den andre er 45 II oransjebrun og er lett å plukke ut :-)"
27 feb
Kristen Rasmussen la inn diskusjoner
26 feb
Kolbjørn Schjølberg svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Kjøllefjord?
"PS, om noen har en postal forsendelse st. KJØLLEFJORD i tidsrommet OKT 2001 - 2011, er jeg…"
2 feb
Geir Lunde svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Skudeneshavn motivstempel
"Etter hva jeg vet er stemplet fortsatt i bruk på PIB i perioder (om noen spør etter et…"
29 jan
Einar Strand Enkerud svarteKristen Rasmussens diskusjon Forskjell på FH 17 I og II
"FH17 I har en kort strek etter den lange streken under postverket. FH17 II har ikke og har…"
25 jan
Kristen Rasmussen la inn en diskusjon

Forskjell på FH 17 I og II

I NK angis det at forskjellen på hefte 17 I og II er gammel og ny tekst på side 2-3-4 uten at jeg…Se mer
24 jan
Oddbjørn Salte svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Skudeneshavn motivstempel
"I følge "Poststemplene i Rogaland 1848-2015" var stempelet fremdeles i bruk i…"
18 jan
Leif Roar Strømsodd kommenterteJohn Rune åslands bilde
Miniatyrbilde

image

"Det er en 56 a.  14 tagger horisontalt tilsvarer fintagging - 14 1/2 X 13 1/2."
14 jan
John Rune åsland la inn bilder
14 jan
Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon

Kjøllefjord?

Hei, er det noen som vet noe om PiB i Finnmark som har hatt stedsstempel KJØLLEFJORD?Se mer
13 jan

Grupper

© 2019   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår