Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Hva gjør du på Julaften når alle pakkene er pakket opp og papiret har gått i peisen?

Det slo meg at mange som ikke er blodfan av midnattsmesse eller sort-hvitt-spillefilm kanskje kunne tenke seg å stelle med frimerker og postkort istedenfor. Men hvis hukommelsen ikke spiller meg enda et puss, pleier det å være nærmest null objekter på Julaften — da vi i så fall trenger dem.

1. juledag pleier QXL å ha gratis opplasting slik at misfornøyde unger får omsatt gavene sine i cash, så derfra og en uke ut i januar blir det neppe objekt-tørke. Men Julaften? Ingen ved sine fulle fem vil vel ta sjansen på at noen sitter online og byr etter at konfektpakker, juleribbe og sju sorter akevitt er fortært?

Tja, jeg er nå villig til å forsøke, og håper at det er noen andre av dere som får lyst til å slå følge. QXL har jo fullstendig overtatt funksjonen som frimerkeklubber og utvalgshefter pleide å ha i Norge — en kilde til nye frimerker, postkort, helsaker og brev for samlingene sine. Istedenfor å drasse på bagasje full av byttealbum og skoesker, bytter vi anno 2009 gjennom QXL mot et vederlag på noen prosent av byttehandelen. Vederlaget kommer styggelig fort opp i samme beløp som vi synes er drøyt å betale som medlemskontingent til en frimerkeklubb (som også gir oss 8 utgaver av NFT i året), men så klarer jo ikke klubbene å tilfredsstille den etterspørsel etter QXLs tjenester som eksisterer.

Mitt forslag er derfor at du tar for deg et byttealbum eller ei skoeske med flate saker, plukker ut 5-6 OK objekter og laster dem opp på QXL med sluttdato i tidsrommet 2009-12-24-2200 — 2009-12-25-0100, og begynner annonsetittelen med ordene JULEKVELD PÅ QXL. Hvis alle som er innom her i løpet av ei uke gjør det, får vi mange tusen objekter å velge mellom på julenatta — enhver frimerkesamlers store drøm.

HER ER lenke til samtlige objekter som er lagt ut på denne måten. Forhåpentlig blir det mange innen Julaften. Jeg tror det kan bli gøy med en liten frimerkedigresjon midt oppe i julehøytideligheten — og på denne måten kan vi sammen bidra til at det er noe brukbart å skaffe til samlingene sine. På julekvelden attpåtil.

Hva nøler du etter? Grip kamera, pinsett, album, scanner, pc, katalog, lupe, limstift og hva du ellers har i hus for å kose deg, og sett i gang! God Jul, alle samme.

Visninger: 387

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

nå har ikke jeg kommet til salg enda.. men en meget god ide som jeg skal følge med på .....

hvorfor ikke gi gavekort på Frimerker ?

Til: meg
Fra:julenissen

Frimerker for 1000,-


Noen som har ønskelister ?
...........................ønskeliste finner du her:

http://www.frankering.com/group/wanted?commentId=1989572%3AComment%...


Jeg syns ideeeeeen er super jeg, kansje det blir en overaskelse til jul..........
Vel, hvis du har lagt merke til de typiske tilslagene på QXL, så er det mer snakk om bytting enn salg — med kroner og QXL som mellomledd. Kfr utropspriser på frimerkefirmas nettauksjoner.

Men siden du skal gi til deg selv, ville jeg foreslått en blanco-sjekk — eller enda bedre: et helt hefte ;-)
Utrop 1 krone :)
Ai, endelig en som tror på Julenissen!

Men ideen er jo god den...
Hei, det ble jo billigere å laste opp også da!! 8-)
Jeg skal ha ute auksjoner en kveld til før mandag etter jul. Jeg er jammen ikke sikker på hvilken dag som er best. Det er nok ikke unsanynlig at det vil være en del pålogget på julaften.
Julaften er neppe det beste valget, men ganske sikkert den kvelden da muligheten til å gjøre noe annerledes er til stede. Det handler mer om å ta et initiativ enn noe annet, kanskje med unntak av at vi har mulighet for å skape en tradisjon. For frimerkesamling i seg selv er tradisjon. Bare så synd at tradisjoner må holdes i hevd...
Synd?
Retorisk tolking: vi blir ikke flere frimerkesamlere om vi ikke gjør noe for å bli flere om hobbyen.
Jo det er jo greit nok. Men finnes det noen målinger at det faktisk blir mindre? Tenk hva internett har gjort for og gjør frimerker tilgjengelige. Om man bor flere km i fra nærmeste nabo og får post en gang i uken, så kan man jo fint samle både det ene og det andre.
Sant som du sier!

Frimerkesamling gjør det bra, handlerne gjør det bra, Posten gjør det tålig bra, men frimerkeklubbene gjør det ikke så bra. Slik lød oppsummeringen fra gamle ringrever i filatelien nylig.

Faremomentet her er jo det at Posten — de bryr seg mest om å selge nye frimerker som ikke skal brukes til det de er ment for. Frimerkehandlerne — de vil mest kjøpe og selge, og har de først kjøpt noe, skal det selges for enhver pris. Jfr 10.000-vis falske ASKER-stempler det siste tiåret, i svære lotter hos enkelte auksjoner. Både Posten og Handlerforeningen bruker antakelig mindre penger på å promotere hobbyen enn på servering på sine julebord, årsmøter og liknende.

Hva da så med frimerkeklubbene? Det er jo der hylene om dalende interesse for frimerkesamling først og fremst kommer fra. "De har i grunnen alltid ropt, de bare roper høyere nå" sa en handler i sin tid til meg. Og de hyler fordi de ikke får flere medlemmer. Deres svar på krisen er å allokere mindre midler til rekruttering og promotering av hobbyen. Slik går fallende medlemsinntekter i det minste ikke ut over pengebingen. Om klubbenes vedtekter brytes, tja, hvem i klubbene klager da på det? Som man reder, ligger man, og litt hjerterått sagt for frimerkeklubbenes vedkommende bør de snart avgjøre hva slags seng de tenker seg å ligge på. Blir det dobbeltseng eller lit de parade?

Frimerkeklubber som OFK har, tro det eller ei, atskillige millioner kroner stuet unna i diverse fond. Klubben raker inn 7-800.000 i året. Men er det noen som kan se at de gjør noe for å promotere frimerkesamling? OK, de utgir Norgeskatalogen. Og handlerne utgir Handlerkatalogen. Og Skanfil utgir Skanfilkatalogen.

Utrolig nok tror jeg at for frimerkesamlingens utbredelse har Skanfilkatalogen størst påvirkningskraft, dernest Handlerkatalogen og til sist Norgeskatalogen. Hvordan jeg kommer til den konklusjonen? Opplaget bør gi en pekepinn (sikkert ikke langt unna 1.000 av NK), og pris — Skanfilkatalogen later som om de koster noe, men den er egentlig et reklameprodukt som distribueres gratis til alle Skanfil får tak i navnet til.

Forbundet som binder frimerkeklubbene sammen med usynlige frimerkehengsler, har også noen millioner på bok. Men de sliter også med å komme på noe å bruke penga på som faktisk kan føre til flere frimerkesamlere.

Fenomenene er ikke særnorske. De rimeligste katalogene selger best over hele kloden. Klubbene har blikket fast rettet mot skotuppene. Postverkene utgir så mange frimerker at vanlige samlere til slutt ikke har råd til å være med i frimerkeklubber hvis de også ønsker siste års albumblader fylt. Men et hyggelig globalt fenomen finnes også: frimerkesamlere som trekker sammen i online fora og skaper informasjon for andre som er nysgjerrige på hobbyen eller samler i ensomhet.

I siste Nordisk Filateli (desember 2009) skriver f.d. sjefred., Sven Olof Forselius, følgende om de svenske frimerkeklubbene: "Man samlas i någon lokal, bladdrar i urvalshäften, dricker kaffe och kanske håller en liten intern auktion på objekt som knappast någon vill ha, eller oftast de flesta redan själva har, och med utbud och slutbud som även den minst framgångsrika loppisarrangör skulle skämmas för. Detta är inte något särskilt framgångsrikt grepp för att öka samlarintresset hos en bredare publik..."

Det artige med slike innspill i frimerkepressen, er at nå kommer de for fullt!

RSS

Siste aktivitet

Blogginnlegg lagt ut av Helge Østensen

Postverkets statistikk

Jeg har samlet de mest interessante sidene (frimerkesalg og brev sendt) i postverkets statistikk.…Se mer
11 sep
Helge Østensen svarteHelge Østensens diskusjon Navnesøk med bilder i gruppen Norske poststempler
"Oppdatering. Arkivet har nå ca 20000 bilder fra ca 5500 forskjellige…"
7 sep
Einar Strand Enkerud svarteEspen Thuves diskusjon Hjelp til denne, NK 38 ?
"Tipper det er 37 II"
2 sep
Espen Thuve la inn en diskusjon

Hjelp til denne, NK 38 ?

Noen som kan hjelpe med denne ?  NK 38 ?…Se mer
4 mai
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

Nyoppdaget OFFSAK fra 1855 !!!

Her må litteraturen skrives om. Trodde du at Norges første frimerke var et blått 4-skillings…
3 mai
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

Sjeldent "Fancy Cancel", løp og kjøp!

Utrolig mye morsomt på ebay.
27 apr
Kolbjørn Schjølberg svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Kjøllefjord?
"Her er to ulike stempler fra 2003 (litra E) og 2006 - ifølge Posten fantes det ikke…"
18 mar
Gisle Martin svarteGisle Martins diskusjon NK 137-140 Svalbard graveringstyper
"Jepp, enig med deg. Men er det mulig å skille hovedtypene fra heverandre? Har ikke funnet noe…"
14 mar
Einar Strand Enkerud svarteGisle Martins diskusjon NK 137-140 Svalbard graveringstyper
"Sånn som jeg tolker Norgeskatalogen og håndboka fra 1963, så er det brukt samme…"
12 mar
Gisle Martin la inn en diskusjon

NK 137-140 Svalbard graveringstyper

NK 137-140 Svalbard finnes i 2 graveringstyper i henhold til NK.Noen som vet hvor jeg kan finne en…Se mer
8 feb
Gisle Martin ble med i Roald Aunes gruppe
Miniatyrbilde

Klassisk Norge

for de håpefulle som aldri blir tilfreds
8 feb
Tom Herzeth la inn en diskusjon

Safe elektronisk taggemåler

Hei!  Vil gjerne høre fra de som har erfaring med Safe perfotronic II.  ER den enkel å bruke og gir…Se mer
26 jan
classicstamps svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Hei. Vet dere om renset bensin til diverse primus/coleman produkter vil fungere? Tenker mere…"
21 jan
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

(U)vanlig Oslo stempel...

Kan ikke erindre å ha sett dette stempelet tidligere... Det var en hel del stempler rundt…
14 jan
Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon

NK1871 nyanser i fargemetning

Her har Marit Bjørgen gradvis fått seg oransje landslags-drakt... …Se mer
12 jan
Kolbjørn Schjølberg kommentertempis blogginnlegg Hvis noe er for godt til å være sant...
"...og Legion lever utrolig nok videre til stadig høyere priser..."
12 jan
Carl Gøran Furst Scheve kommenterteRolf Erik Sjøstrands blogginnlegg Følgeseddel fra 1910
"Dæven for en flott sak."
11 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands blogginnlegg Følgeseddel fra 1910
"Nå også med attest!!   Godt Nytt År !!"
2 jan
classicstamps svarteclassicstampss diskusjon Moderne Variant
"Thune på vakkert blått hav"
nov 27, 2020
Ole svarteclassicstampss diskusjon Moderne Variant
"Denne varianten er kjent og er beskrevet i siste utgave av Norsk filatelistisk tidsskrift nr 7…"
nov 26, 2020

Grupper

© 2021   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår