Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Fikk nettopp en brukbar idé som kanskje kan brukes til noe...

For som alle med erfaring innenfor filateliens verden vet, er det dessverre ikke den genuine interessen for frimerker som til syvende og sist bestemmer hvem som skal få et objekt, men lommebokens tykkelse. På auksjoner er det knekkende likegyldig hvem som har mest kunnskap om 20mm-utgaven; den som byr mest kroner og øre, stikker av med frimerket.

Hvilket egentlig er svært urettferdig ovenfor den lille samleren som kanskje har samlet frimerker i flere tiår og har bokhyllen full av filatelistisk litteratur, men også en spinkel lommebok som gjør vedkommende sjanseløs i forhold til de store gutta som byr mest på budrunden. Og i og med at det meste av dagens frimerkehandel foregår via auksjonsmetoden der det høyeste budet vinner, er frimerkesamling anno 2008 blitt et eksempel på at Darwins teorier holder stikk også i filateliens univers.

Så kanskje det kunne være en idé om Frankering.com begynte med kunnskapskonkurranser om norske frimerker og filateli generelt (kanskje hver måned) med spesielle Frankering.com-frimerker (personlige frimerker) som ikke var til salgs, men kun ble gitt til vinnerne (eller f.eks. de tre beste) i hver enkelt konkurranse; laget i et opplag på 20 stk. - muligens som en del av en eksklusiv serie.

Slik kunne man premiere samlerglede og genuin interesse for frimerker, og få folk til å bli mer interessert i historien bak merkene enn prisnoteringen i HK. For at konkurransene ikke bare skulle bli forbeholdt "ekspertene", kunne man eksempelvis ha flere svaralternativer for hvert spørsmål, slik at også filateliens svar på Fetter Anton kunne ha en liten sjanse.

Hva mener dere om idéen? Vet ikke hvordan det ligger an med økonomien i Frankering.com, men skulle det være problemer med finansieringen av et slikt konkurranseopplegg, er det sikkert mulig å finne en løsning; tross alt er det ikke store beløp det er snakk om her.

På den annen side tror jeg gevinsten ville blitt stor ved å premiere kunnskap om frimerker og interesse for frimerkehistorie - da historien bak merkene som regel er langt mer interessant enn prislappen, til tross for at det er det sistnevnte som får mest oppmerksomhet. Slik kunne man oppmuntre oss samlere til å lære mer om postverkets rutiner på 1800-tallet i stedet for å fokusere på hvor mye NK 44 har steget siden sist, og å finne ut hvor i Christiania man kunne få kjøpt NK 1 i 1855 - fremfor å tenke på hvor mye merket er verdt.

Ingen blir noensinne fredig utlært hva frimerkehistorie angår, og sant å si tror jeg slike konkurranser med "eksklusive" frimerker som premier kunne blitt et lærerikt og populært innslag her på Frankering.com som ville bidra til å gjøre nettstedet enda bedre.

Visninger: 174

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

En konkurranse hadde ikke vært dumt,men det spørs om prisen hadde svart seg.
Men jeg tror det hadde blitt moro.
Dersom man har én konkurranse pr. måned og deler ut merker til de tre med flest korrekte svar, blir dette 36 merker i løpet av et år, altså en utgift på litt over kr.400 pluss porto.

Og finansieringen? Når andre institusjoner har egne venneforeninger, burde det være en smal sak å lage "Frank E Rings venner" med kr.10 pr. år i medlemskontingent (og kr.100 for livstidsmedlemskap) for de som vil støtte opp om Frankering.com med noen kroner, og mener at dette forumet er et godt tiltak i norsk filateli.

Men hvis "vinnermerkene" skal være så eksklusive som en premie bør være, kan opplaget pr. utgave neppe være større enn 20, og utformingen litt mer avansert enn NK 1009, muligens med posthistoriske motiver og tekst som gjør dette til "offisielle" Frankering.com-merker som kunne ha blitt interessante å inkludere i samlingen.

Og hva spørsmålene i konkurransene angår, bør de variere i vanskelighetsgrad slik tilfellet er i IQ-tester, der man begynner med det enkleste, for å så ende opp på ekspertnivå. Marius laget jo en grei frimerke-quiz på Aftenpostens nettsider, og selv om quizen er tilpasset det filatelistiske kunnskapsnivået for den jevne Aftenposten-leser, tror jeg folk som har samlet frimerker i noen år, trenger litt vanskeligere spørsmål å bryne seg på; må likevel innrømme at spørsmålet om når Norges første frimerke kom i salg ved postkontorene var vrient nok.

12-15 spørsmål som tar for seg posthistorie på alle nivåer, og man har en fin konkurranse som de aller fleste medlemmene her på Frankering.com trolig vil sette pris på. Mon tro hvor mange som kan svare riktig på spørsmålet om når Postens FilateliTjeneste innførte 5-årsgrense for salg av særfrimerker, og når ble denne grensen endret til 2 år? Hva fikk en postmester i 1880-årene i lønn? Hvilken portogruppe dekket den gule svenske treskillingen? Når så verdens første automatmerker dagens lys? Hva skjedde med opphavsretten når man trykket tyske frimerker med Adolf Hitlers portrett? Eller hvor i Christiania ble idéen om posthornmerkene til (der arkitekt Wilhelm von Hanno bodde, men hvor i byen)?

Å finne interessante filatelistiske emner man kan spørre om bør ikke by på større problemer, og slik kan vi alle lære litt mer om frimerkenes verden, og kanskje også bli inspirert til å finne ut mer om historien bak merkene vi har i albumene våre fremfor å bare fokusere på prisene.
Konkurranser er jo kjempemorsomme, så det må vi vel klare å få til med tiden. Godt forslag. Vi holder den tanken varm. Har du noen forslag til praktisk gjennomføring?
Som det står på www.frankering.org, er meningen å drive uten kostnad for medlemmer, og det er jeg sikker på at vi skal klare. Premier skal vi nok klare å få tak i også, men jeg tror det ligger noen måneder fram i tid.

For øvrig, dette med lommebokens tykkelse... det har også noe med hvor flink man er til å lete opp objektene ;-) Hvis jeg observerer en gitt handlerkasse på frimerkemesse, og ser hvor mange som går gjennom den, og hvor mange som til stadighet i stille triumf trekker noe spennende ut av den, bekrefter det inntrykket av at frimerkesamling er mer enn fragerike skillingsbrev på så tynt papir at de holder på å falle fra hverandre. Vi må ikke glemme at frimerkesamling er en høyst individuell sak — det finnes neppe to samlere som samler helt likt.
Kanskje Posten kan være / bli en sponsor for en slik god tanke - De har både økonomiske o.a. ressurser til å "sponse" ett slikt prosjekt!

RSS

Siste aktivitet

Espen Thuve la inn en diskusjon

Hjelp til denne, NK 38 ?

Noen som kan hjelpe med denne ?  NK 38 ?…Se mer
4 mai
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

Nyoppdaget OFFSAK fra 1855 !!!

Her må litteraturen skrives om. Trodde du at Norges første frimerke var et blått 4-skillings…
3 mai
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

Sjeldent "Fancy Cancel", løp og kjøp!

Utrolig mye morsomt på ebay.
27 apr
Kolbjørn Schjølberg svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Kjøllefjord?
"Her er to ulike stempler fra 2003 (litra E) og 2006 - ifølge Posten fantes det ikke…"
18 mar
Gisle Martin svarteGisle Martins diskusjon NK 137-140 Svalbard graveringstyper
"Jepp, enig med deg. Men er det mulig å skille hovedtypene fra heverandre? Har ikke funnet noe…"
14 mar
Einar Strand Enkerud svarteGisle Martins diskusjon NK 137-140 Svalbard graveringstyper
"Sånn som jeg tolker Norgeskatalogen og håndboka fra 1963, så er det brukt samme…"
12 mar
Gisle Martin la inn en diskusjon

NK 137-140 Svalbard graveringstyper

NK 137-140 Svalbard finnes i 2 graveringstyper i henhold til NK.Noen som vet hvor jeg kan finne en…Se mer
8 feb
Gisle Martin ble med i Roald Aunes gruppe
Miniatyrbilde

Klassisk Norge

for de håpefulle som aldri blir tilfreds
8 feb
Tom Herzeth la inn en diskusjon

Safe elektronisk taggemåler

Hei!  Vil gjerne høre fra de som har erfaring med Safe perfotronic II.  ER den enkel å bruke og gir…Se mer
26 jan
classicstamps svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Hei. Vet dere om renset bensin til diverse primus/coleman produkter vil fungere? Tenker mere…"
21 jan
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

(U)vanlig Oslo stempel...

Kan ikke erindre å ha sett dette stempelet tidligere... Det var en hel del stempler rundt…
14 jan
Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon

NK1871 nyanser i fargemetning

Her har Marit Bjørgen gradvis fått seg oransje landslags-drakt... …Se mer
12 jan
Kolbjørn Schjølberg kommentertempis blogginnlegg Hvis noe er for godt til å være sant...
"...og Legion lever utrolig nok videre til stadig høyere priser..."
12 jan
Carl Gøran Furst Scheve kommenterteRolf Erik Sjøstrands blogginnlegg Følgeseddel fra 1910
"Dæven for en flott sak."
11 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands blogginnlegg Følgeseddel fra 1910
"Nå også med attest!!   Godt Nytt År !!"
2 jan
classicstamps svarteclassicstampss diskusjon Moderne Variant
"Thune på vakkert blått hav"
nov 27, 2020
Ole svarteclassicstampss diskusjon Moderne Variant
"Denne varianten er kjent og er beskrevet i siste utgave av Norsk filatelistisk tidsskrift nr 7…"
nov 26, 2020
classicstamps la inn en diskusjon

Moderne Variant

For meg så ser det ut som merket til høyre mangler en farge i trykken. Jeg kan ikke se at det er…Se mer
nov 26, 2020
classicstamps svarteclassicstampss diskusjon NK4 Askevold
"Takker, ikke så sjeldent altså :)"
nov 25, 2020
Einar Strand Enkerud svarteclassicstampss diskusjon NK4 Askevold
"6 punkt"
nov 25, 2020

Grupper

© 2021   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår