Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Hei godtfolk.

Vi i Qxl har i en periode nå jobbet med et knippe samlere om å lage en bedre og mer brukervennlig kategoriinndeling av flere samlerkategorier. Vi er ferdig med mynter og sedler og har nå satt forkus på frimerke kategorien vår.

Jeg regner med at det finnes mange der ute som har godt tips og råd å komme med i den anledningen. Vi har fått en utkast fra Stig Westerhus med far som vi ser på som et godt utgangspunkt. Har dere lyst til å ta del i et nytt oppsett for vår frimerkekategori?

Hvis det vises interesse for dette legger jeg ut det forslaget som Stig har startet med.

PS.

Fant ikke en egen frimerkekategori å jeg er usikker på om jeg har postet riktig.

Visninger: 1561

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Klart der er interesse for det! Spesielt av oss som bruker QXL mye.
Det høres ut som en god idé, Tor. Fint om du legger ut forslaget.

Erfaringsmessig fra frimerke- og postkortbutikker, -messer og -utstillinger, ja, selv trykte auksjonskataloger, ønsker samlerne så finkalibrerte kategorier at bekvemmelighetsnivået står i takhøyde: om en handler har en egen eske med Innsmøla, er Innsmøla-samleren endelig fornøyd.

Dette er temmelig universelt. Turister kommer innom butikker og spør om de har postkort fra f eks USA? Vedkommende ser gjennom den lille esken, og går tomhendt ut fordi 14 andre USA-postkortsamlere har vært innom sist måned. Imens bugner postkortesker med motivkort, 10-kroners kort, brev/posthistorie utland osv med fine USA-kort i samme butikken.

Slik føler jeg at det har blitt med QXL med årene: Innsmøla-samleren sjekker Hjemsted Vestlandet eller Hjemsted Midt-Norge (jeg har aldri likt denne geografiske inndelingen heller, forresten, for Nord-Oppland kan være like mye Midt-Norge som Østlandet). Og that's it. QXL-medlemmer som legger ut Innsmøla i en annen kategori, risikerer null bud ene og alene fordi komfortnivået forventes å være høyt.

Her er hva jeg tror kan være godt, ut fra hensyn til underholdningsverdien av å surfe rundt på leten etter frimerker, brev, postkort til samlingene sine:

Brev kan godt inndeles fylkesvis etter avsendersted fordi stempelet eller påtegninger i de fleste tilfeller identifiserer disse, og i Poststedsdatabasen kan man lett søke opp korrekt fylke.

Frimerker kan deles i stemplet og ustemplet og videre i års-perioder, siden frimerkene gjerne har en kjent utgivelsesdato. LUX-stempelkategorien er gjerne fylt med normalt pent stemplede merker, så den foreslår jeg fjernet. Dermed blir det mer oppmerksomhet på andre stemplede merker også hvis man surfer gjennom galleriene for å finne de pent stemplede merkene. Og de som vil selge en ekte LUX bruker da kanskje en lavpris promoteringspakke for å få lux'en til å skille seg ut fra alt det andre.

Motiv-kategorien er til tider så blodfattig at den ikke behøver underkategoriere i det hele tatt. Og hvis jeg er i dårlig humør en dag, kan jeg bare kikke innom Røde Kors-kategorien, så begynner jeg å le. Polar kan godt sortere under vårt norske ekstrafylke, Arktis-Antarktis.

Posthistorie kan med fordel skrapes. Brev og Hjemsted for de forskjellige fylkene er i filatelistisk praksis "Posthistorie Fylke". Likedan er "Oblater / Merkater / Cinderella" det samme som "annen kuriosa" i "Bypost, lokalpost og annen kuriosa" som igjen er del av "Posthistorie Fylke".

FDC-kategoriene fungerer bra nok. Men jeg ville foreslå å ha FDC som egen hovedkategori og ikke under Frimerker Øvrig. Det finnes noen millioner gode grunner til det fra hver årgang. "FDC, Årbøker, Årssett osv" ville kunne dekke dette markedet godt. Dette markedet er svært forskjellig fra "Posthistorie Fylke". Reisende stempler er en nøtt pga stor fylkesspredning. Slik Reisende står i dag, har tester jeg har gjort vist at reisende KPH f eks får flest bud under Hjemsted. Noe å tenke på?

Videre kan det være interessant å merke at onlineauksjonene hos Skanfil har en stor og økende kategori som objektene selger som hakka møkk i: Realisasjon. Men en Realisasjon-kategori kunne lotter og samlinger (og også Øvrig?) legges ned, både innland og utland. Samtidig ville dette kunne etableres som kategorien for "muligheter for funn" med dertil hørende ellevill budgiving og begeistrede QXL-medlemmer.

For Norge forslår jeg at Frimerker stemplet / ustemplet også inkluderer det som i dag er underkategorier, altså KPH/Nr/T-stempler og Tjeneste/porto / automat / returmerker. Det tipper jeg QXLs statistikk også tilsier. Folk som enbart samler disse er omtrent like sjeldne som grovtaggede 20mm-merker.

Øvrig behøver ikke deles i verden og Europa. Øvrig børe være Øvrig. Norden er greit inndelt i Norden. Men behøves skillet mellom stemplet og ustemplet?

Og det var vel omtrent nok fra meg i denne omgang ;-))
Kjempegod start, ikke det at jeg er en kløpper på emne, men jeg kan love at ett endelig utkast vil blir tilnærmet 90% fullført i folhold til kategoriinndeling.

Det finnes noen dempere underveis som jeg ikke vet på forhånd, men vi setter stor pris på hjelp til å kunne sette opp en skikkelig struktur som de fleste trives med. Stig westerhus har takket ja til å ha oversikten over inndelingen slik at jeg som ukyndig sitter å knoter med ting jeg egentlig ikke har peiling på.

Jeg håper vi kan jobbe på en slik måte at forslagene som legges i forumet puttes på rett plass i arket av den som er endelig ansvarlig for inndelingen. Når alt er over starter vi jobben med flytting, sletting og opprettelse av nye i kategorier i frimerker
Enig med Marius. Som typisk "Innsmøla-samler" er jeg rimelig lei av å måtte gå gjennom side opp og side ned fra tre ulike landsdeler for kategoriene brev, hjemsted, KPH/Nr/T-stempler og posthistorie for om mulig å finne det jeg er på jakt etter. Her er det bare en løsning som gjelder: 18 kategorier for hvert av fylkene + egen for Oslo/Kristiania. Avdelingen for postkort er jo inndelt slik, og jeg antar dette fungerer bra. Er sikker på at omsetningen for de selgere som tar seg tid til å sortere på korrekt fylke, vil øke... og dermed økt provisjon til QXL!
Helt enig i at en fylkesinndeling er det beste.
Jeg pleier alltid å legge inn fylket i teksten på det jeg legger ut for salg slik at de som søker på fylket skal kunne finne dette enkelt, men dersom kategoriene ble delt inn fylkesvis kunne jeg heller brukt den ledige plassen jeg ville få til en bedre beskrivelse i overskriften.
Ikke alle selgere skriver noe om fylke i teksten i det hele tatt, slik at det er nok sikkert mange objekter jeg ikke har fått med meg som har blitt lagt ut i diverse kategorier som jeg ellers kanskje hadde lagt inn bud på dersom jeg hadde sett disse.
Når det gjelder kategorien LUX er jeg enig med Marius at denne kan fjernes.
Det er vel veldig få av objektene som blir lagt ut her som tilfredsstiller kravene etter Norgeskatalogens beskrivelse av LUX-stempler???
Kjempebra, legger ved excel filen så man kan titte litt. Husk at dette bare er et utkast å det er viktig at vi prøver å lage en enkel struktur som funker bra. Frimerker er en stor kategori hos oss som mange bruker.
Vedlegg:
Det der var som å komme inn i modulen Materials Management i SAP. Den dagen ingeniører og regnskapsførere og logistics får lov til å bestemme alt i filatelien, får QXL Forbundsmedaljen i gull med ekeløv for det oppsettet. Men den dagen har jeg gjort som Fredriksen: flagga ut til playa'n på Kypros ;-)

En av grunnforutsetningene som er feilaktig, er at filatelien er firkantet. En som samler Norge stemplet men leter etter nisjemateriale fra 1890-tallet, derimot, kan tenkes å plutselig smelle til med bud på et frimerker fra år 2006 fordi hun ser det og får lyst på det. Følelser og impulskjøp er viktige ingredienser som slike modul-modeller totalt ignorerer. IMHO.

Og nettet er et ypperlig sted å vise fram store flater / utvalg med frimerker, slik dagens funksjon med "Resultatliste med store bilder" er. Tilsvarende tror jeg Skanfil har tapt mange bud ved å begrense sine sidevisninger til 20 objekter av gangen på de rullerende auksjonene. På eBay f eks benytter jeg 200 objekter per sidevisning og får dermed sett gjennom massevis mer enn jeg egentlig var interessert i, og finner innimellom skikkelig interessante frimerker og brev og postkort på den måten -- saker som jeg ellers ikke ville hatt tid eller ork til å lete etter eller ikke ante at eksisterte osv osv.
Vi takker ja til all hjelp vi kan få for å bli bedre, men vi ønsker å hvile litt på at en kunnskapsperson kan ta litt ansvar for at ting puttes inn på rett sted.
Enig med Marius; slå sammen brev og hjemstedsfilateli. Og bruk fylkesinndeling istedenfor landsdeler.
Jeg har også sterkt savnet en fylkesinndeling. Med samleområder både innenfor Akershus og Sogn og Fjordane detter jeg av lasset i travle perioder, jeg rekker ikke å følge med både på Østland Brev, Østland Hjemsted og ditto Vestland. Nei, slå sammen kategoriene og bruk fylkesinndeling.
Hei
Jeg selger (og kjøper) en del i de norske kategoriene. Det jeg alltid har spekulert litt over er at under Frimerker - stemplet (og postfrisk) er det er brukt NK 1-95 og årstall fra nk 96 og utover. Kunne det ikke like enkelt ha vært brukt det samme, enten nk nummer, årstallperioder eller begge ? Nå står det jo NK 1910 - 45. Hva er det egentli? Vi kommer jo snart til det med farten Posten gir ut merker :). I tillegg kommer katagoriene litt i hulter og bulter egentli (pga alfabetisk rekkefølge). Dette er noe som burde ha vært mer logisk. Mitt forslag er derfor en kombinasjon:
NK 1 - 95 (1855-1909)
NK 96 - 344 (1910 - 45)
NK 345 - 874 (1946 - 80)
osv

Ellers synes jeg det er greit med en oppfrisking i Frimerker generelt. Stå på :)

Geir (mulis_no77)
Hva med å kalle kategoriene "Postfrisk/Ubrukt" i stedet for bare postfrisk? Det omsettes jo store mengder ikkestemplede merker med hengselrester, ikke minst i det eldste materialet.

RSS

Siste aktivitet

Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
lørdag
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023
Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
jan 14, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022
Tom Herzeth svarteTom Herzeths diskusjon Bilde av variant kronprinsesse Martha.
"Tusen takk!"
sep 15, 2022
Gisle Martin svarteTom Herzeths diskusjon Bilde av variant kronprinsesse Martha.
"Fant dette bilde på GiBud. Håper det hjelper.…"
sep 14, 2022

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår