Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Posten ønsker å rasere postkontorene i Norge...

...ved å legge ned nesten 150 av dem - slik at bare 30 blir igjen. Det er vanskelig å finne ord for å kommentere dette; det skulle sannelig ikke forundre meg om det om noen år kommer et nytt forslag fra den kanten: "Posten ønsker å slutte å utgi frimerker, og ersatte disse med den nye tjenesten der man kan betale porto med SMS. Begrunner forslaget med at frimerkeutgivelser er for dyre og upraktiske for betjeningen i Post i Butikk. Vi kan ikke protestere mot den teknologiske utviklingen, sier Postkom-leder."

Visninger: 1420

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

............30 postkontorer igjen om et år. Hva skal vi med di da? Blir som å lete etter en nål, postkontoret  hvor er det? Åja det ble vist noen igjen i Oslo, Bergen og Trondheim, Bodø og Hammerfest? Legg ned alle så er det gjort - hvem reiser 30 mil for å finne et postkontor, noen.....? PiB er et utleveringssted for pakker og kontanter hvis du trenger det. Du kan også sende pakker og brev derfra - frimerker har de også av og til og fra utgaven i november 2009, nyere har de ikke fått, det er for lite salg. Det spørs da om den uheldige dama bak skranken vet hva et frimerke er da......Å sette inn penger på konto er nesten umulig uten legitimasjon på både deg selv og mottakeren, pga. en uforståelig regel om hvitvasking av penger...........Utleveringsstedet trenger vi, men vent litt, landpostbudet kan ikke de få en større bil så trenger vi ikke PiB en heller............hmmmmmm. Ellos sender ikke sine pakker med posten, hvordan var nå det igjen...... Til jul vurderte jeg faktisk å reise med pakkene selv, smartpost 190 kr nå 210,-. 10 pakker 2100,- en fin tur til Trondheim...........Frimerker, ja på ett av hundre brev, og null på pakker, og så har vi det nye DIGIPOST. Glem det! Posten leverer en dyr tjeneste som ingen bruker om de ikke må . Volum synker, prisene opp, kjente orgeltoner......og så var det den teknologiske utviklingen da. Skjønte ikke helt det med ønske om å protestere, skult agenda.......det handler om å velge. Haha Nei, la oss kvitte oss med hele postn, det er sikkert noen som vil overta i et større globalt perspektiv, og se på det som lommerusk ......... 

 

Frustrert, tja..... mn kan ikke ta det alvorlig! Frimerker er gøy.............enda! Jeg har nettbank, internett eksplorer og trenger i det hele tatt hverken postkontor eller PIB. Heia LANDPOSTBUDET.

Med tanke på slutt på frimerkeutgivelser, er automatmerkene de første som har fått merke Postens sparekniv; i og med at automatdriften ble en for stor utgiftspost, er denne epoken i norsk filateli etter alt å dømme over.

Og frimerkesalg generelt er et annet aspekt - som du skriver, er det for lite salg i Post i Butikk til at de kan ha et passende utvalg, så hvis man tenker seg en frimerkeutgivelse med et opplag på 600.000, kan man virkelig spørre seg hvem det er som skal selge dette merket. La oss si at Frimerketjenesten klarer å selge 150.000 bakt inn i årssett, årbøker, førstedagsbrev, andre samleprodukter og abonnement. Men hva med de 450.000 som blir igjen? Skal man la hvert enkelt av de 30 gjenværende postkontorene ta ansvaret for å selge 15.000 av bare dette ene merket? Eller skal man senke opplagstallene slik at særfrimerker kommer i et opplag på 100.000-200.000 eksemplarer? Mon tro hvor lang tid det tar før frimerkesamlerne ikke lenger kan ta hele regningen, og frimerkeutgivelser blir en utgiftspost for Posten?

Da jeg ifjor spurte Frimerketjenesten om det er lønnsomt for Posten å gi ut frimerker, fikk jeg bekreftet at det fortsatt er tilfelle, men vil neppe være det i fremtiden med dagens utvikling - og der økonomien rår, er det ikke plass for tradisjoner; det som ikke er lønnsomt, blir rett og slett kuttet ut. Så alternativene i fremtiden kan være:

1. Flere samlere som kjøper frimerkene som Posten gir ut, eller samme antall samlere som kjøper flere dyre merker og samleprodukter (neppe særlig realistisk; markedet virker mettet)
eller
2. Særfrimerker med høye pålydende valører som finansierer utgivelse av andre merker (løp og kjøp: Førstedagsbrev med 227-kroners-merket som kommer sammen med den ultrasjeldne 232-kroners blomsten; husk å kjøpe begge papirtypene og miniatyrarket)
eller
3. Færre, men dyrere frimerkeutgivelser
eller
4. Erstatte frimerker med moderne teknologi, og la merkene samle støv i historiebøkene, slik postkontorene er i ferd med å bli det; denne nedbemanningen er trolig ikke den siste

Hva blir det endelige resultatet...? "Bestefar, hva er et frimerke? Det er noe oldefar fortalte om, gutten min, noe man brukte i riktig gamle dager. Hvis du går på historisk museum finner du noen av disse gamle papirlappene i rommet ved siden av vikinghjelmene."

Dette kan vel ikke være noen stor overraskelse for samlerne. Denne nedbyggingen har foregått over flere år, og Posten har nok ingen stor forståelse for frimerkesamlernes særinteresser. Personlig sluttet jeg med å kjøpe nye frimerker til egen samling for mange år siden, men jeg har absolutt ingen skadefryd over utviklingen som jeg skjønte ville komme. At Posten ikke skjønner at frimerker er liv laga og at de representerer historie og kultur som går langt utover det økonomiske fokus de har på alt og alle, er heller ikke spesielt overraskende. Nedleggelese av Postmuseet er er klart bevis på dette. Og når vi fremtidig ikke får postkontorer som kan stemple våre frimerker på vanlig måte - da er det nesten kroken på døra når det gjelder frimerkenes fremtid i Norge.

Nå skal vi ikke gråte krokodilletårer og kose oss med misnøye, vår hobby har fortsatt mange bein å stå på. Ja, faktisk har "post i butikk" gitt oss et nytt samlerområde! Store deler av det aktive samlermiljøet i  Norge er mer interessert i fortida (les: det som er utgitt) enn det som kommer. Interessen for historie generelt, og lokalhistorie spesielt er økende og det finnes mye materiale. Jeg er fortsatt optimist selv om tidene forandrer seg.

Jeg vet at forholdet mellom Frimerketjenesten og filatelistene er bra, men når det gjelder resten av Posten - er jeg mer usikker. Problemet er at vi som kunder ikke vet hvor dette går. Mitt forslag er derfor at Filatelistforbundet og Frimerketjenesten må få snakke med Postens ledelse - sammen - for å få innsyn i de fremtidige planer og også få anledning til å uttale seg om dette - på vegne av en stor kundegruppe - samlerne.  Om konsekvensen av Postens nye grep er at frimerker blir borte i løpet av får år, så vil jeg påstå at en slik historieløshet må få konsekvenser. Norge må nødvendigvis ikke være den første nasjon som gravlegger frimerket! Det er ingen tegn til at dette skal skje i England, som kom med det aller første frimerket!

Takk for en fin kommentar. Men enhver sak har to sider, og jeg har ikke vanskelig for å forestille meg hvordan Postens ledelse ville ha kommentert slutten på norske frimerker:

"Norge har fått verdens mest moderne posttjenester, sier en stolt Postkom-leder. De gamle frimerkene var kanskje fine å se på, men skapte mye bryderi både for kundene og personalet. Med SMS-tjenestene våre kan man kjøpe porto når og hvor man vil uten å måtte stå i kø for å sende juleposten. Kundeundersøkelser viser at kundene våre er storfornøyde med tilgjengeligheten og det moderne preget det nye systemet vårt har fått. Ingen flere kunder som ikke rekker postkontoret før det stenger, ingen irriterende køer; Postens nye nettpostkontor er åpent 24 timer i døgnet, 7 dager i uken. Mer kundevennlig er det ikke mulig å bli - noen var kanskje skeptiske da de første nettbankene kom, men se hva som har skjedd: Nå bruker vi alle nettbank, og postkontorets fremtid er ikke bak skranken, men på nettet. Vi kan ikke protestere mot den teknologiske utviklingen. Derfor har vi sagt farvel til historien, lagt ned frimerkeproduksjonen, og ønsker fremtiden velkommen. Sier en smilende og tydelig stolt Postkom-leder."

Du glemmer gebyrene som naturlig vil påløpe en mobil-tjeneste. Skal du ta ut penger av bankautomat etter klokka 5 om ettermiddagen, koster det kr 5 — så hva vil det ikke koste å bestille en frankatur-kode etter kl 21? For ikke å snakke om at postkassa først, og bare, tømmes dagen etter kl 15... (hvis det da ikke er en fredag, for neste tømming blir mandag kl 15).

Og når frimerkene forsvinner, forsvinner også stemplingsmaskinene på postterminalene. Ikke bare får folka sparken, men man slipper presset med at all post skal være sortert/ferdigstempla (samme maskin?) før klokka 20 slik at postmengden kan transporteres til sentralhallen utafor Oslo. Derfor går ikke postbilen i framtida før klokka 03:00 fordi det passer bedre så, lokalt, og dermed er vi rasjonalisert fram til et system med minimum 2 dagers distribusjon av posten. Brevet med mobil-frankering sendt fredag kl 21 er framme hos adressat, forutsatt ingen feilsortering pga mekanisk eller menneskelig rot, påfølgende onsdag ca kl 14. Tidligst. Porto + kr 9 i mobil-gebyr, takk. Heia Norge!

Så noe videre bekymret for frimerkenes utryddelse, er jeg ikke.

(Dessuten: i framtida skal også organisasjoner og hendelser markeres — allerhelst med frimerker :-)

Får håpe de deler ut noen stempler til Post-i-butikkene.

Det er dessverre atskillig større sjanse for at et stempel kommer på avveie i en postluke i en butikk enn på et postkontor, så jeg er redd for at utdeling av datostempler til PiB bare vil resultere i et stort utvalg av luksusstemplede merker med tilbakedaterte stempler på QXL. Har for øvrig sett enhetsstempler ligge framme i butikker enten det er ansatte bak skranken eller ei, så kontrollen med stemplene i PiB er fraværende.

Så lenge stater som Færøyene og Åland tjener penger på å utgi frimerker til samlerbruk, vil også Posten Norge kunne fortsette å utgi frimerker. Som følge av teknologiutviklingen tipper jeg at enhetskostnaden ved frimerkeproduksjon synker i takt med opplagsnedgangen.

Alle kan produsere egne frimerker til en kostnad lommeboken tåler, Marius, men uten at jeg har fakta på bordet, vil jeg forsiktig gjette på at det koster atskillig mer i administrasjonskostnader å gi ut et frimerke i Norge enn på Maldivene, og kjenner jeg Posten rett, koster utgivelsen av et norsk frimerke mer enn et færøysk merke med samme opplag; når Færøyene og Åland har råd til å holde ved like frimerkeautomater og Posten Norge ikke har det, sier det vel det meste. Riktignok har man spart noen kroner ved å gi opp ståltrykksmerkene og flytte trykkeprosessen til Nederland, men når en bedrift bruker 300 millioner på en ny logo samtidig som bedriften bruker sparekniven på publikumsrelaterte tjenester som postkontorer og gir erfarne, mangeårige medarbeidere sparken, må noe være fundamentalt galt i bedriften Posten.

Hva er for eksempel grunnen til at man bytter ut de velkjente, tradisjonelle stemplene med postkontorets navn med upersonlige gummistempler med innskriften "Posten Norge" på postkontorene? Hvilket avansert vedlikehold trengte egentlig et gammelt stempel når man ser bort fra en brukbar stempelpute? Ut med det gamle som har fungert i årtier - inn med det nye som stort sett ikke fungerer; dette kan sies å være definisjonen av Postens utvikling de siste ti årene sett med et alminnelig menneskes øyne, så man vet aldri hva som kommer fra den kanten. Vi har allerede sett geniale idéer som ombygning av postkontorene til kremmerbutikker som selger CD-er ingen vil kjøpe, for ikke å snakke om stempler som gir den mest tragiske stempelkvaliteten i frimerkets 157-årige historie. Hva blir det neste...?

Det neste blir nok at frimerkene selges ferdigstemplet på PIB'ene -- trykt, slik vi fortsatt ser i "samlerpakker" som prakkes på foreldre og tanter som vil gi de håpefulle en meningsfull inne-hobby ;-)

De 300 mill som Posten malte seg grønne, røde, hvite og grå med, ga oss heldigvis, via internfakturering, gratis personlige frimerker / miniark for et par-tre millioner kroner. Og du fikk nye automatmerker!

Men hvem det er som styrer hva i Posten kan være vanskeligere å få tak på. Slik jeg forstår, er Frimerketjenesten et underbruk av Distribusjon. Frimerketjenestens formål er å levere frimerker på pall Ab Lager, samt bokklubb og postordre til frimerkesamlere og engros til -handlere.

Hvem postkontorer og PiB'er sorterer etter, er kanskje en annen, sidestilt divisjon? I så fall har Frimerketjenesten fint lite å gjøre med hvem som løper rundt og skrur på hva. Slik burde det kanskje ikke ha vært, for at automatene skulle hatt et bedre kvalitetssikret liv, og ikke sittet uvirksomme i et hjørne, som om de var på Attendo Care eldresenter.

At Færøyene er mer markedsorienterte også ned til detaljnivå enn Ola Dunk, behøver vi ikke lure på. Og kanskje praktiske med? De overlever som nasjon på et område som i Norge måtte hatt fastlandsforbindelse til 6 milliarder og årlige overføringer i tilsvarende størrelse bare for at Norsk Tippings terminal skulle kunne fungere ;-)

Du så jo hvor enkelt det gikk gjennom å selge TV2 ut av landet... det var nok bare oppvarming ;-)

Jeg ønsker ikke å involvere meg i en diskusjon om Postens ekspedisjonsnett. Men som frimerkesamlere er vi stort sett interessert i å kunne kjøpe og bruke frimerker, og da får vi holde diskusjonen på det nivået. Fakta er at folk ellers er fornøyd med Post i Butikk på grunn av åpningstider og tilgjengelighet. Så får vi samlere finne andre muligheter. Det var flott med mjølkeramper som møtested på bygda, men de forsvant da det ikke lengere var behov for dem.

Det er riktig at Posten har en utfordring med å takle nedgangen i brevmengden, derfor har Posten Norge satset stort innenfor de områdene som ikke er underlagt monopol. Men at Posten sliter økonomisk er nytt for meg. Derimot er det FAKTA at papiravisene sliter, og jeg sa opp Aftenpostens Aften når den begynte å komme bare tre ganger i uka og bli en ren lokalavis for Oslo.

Et av områdene som ikke er underlagt Postens monopol er uadressert reklame. Der var Aftenposten i Oslo frekk nok til å distribuere "nei takk til uadressert reklame" - etiketter, med oppfordring om å bruke dem. Dermed ligger markedet åpne for tilsvarende reklame som innstikk i Aftenposten. Og det går det IKKE an å reservere seg mot.

RSS

Siste aktivitet

Gisle Martin svarteTrond Rosselands diskusjon oppdatering
"Siden holdes oppe men har ikke blitt oppdatert med tanke på lenker på lang tid.De…"
20 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Hei igjen. Takk for innspill vedr. ny NK Inge. Denne NK’en måtte jeg bare skaffe…"
5 mar
Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
24 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023
Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
jan 14, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår