Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

God lørdag, alle sammen.
I går kveld var det tre forholdsvis interessante objekter på en nettauksjon. Det første var et følgebrev fra 1884. Her lå det nok et forhåndsbud på 3000 eller mer, for hvis vi ser på budhistorikken går det parvis opp til 2950.
Det er vanskeliger å tyde hva budet på denne frankeringen til Frankrike var, men også her er det et høyt forhåndsbud som får tilslaget, jfr parallelle budøkninger.
Til sist var det et innenlandsbrev sendt med Kongsvingerbanen i april 1867. Her ser vi at det lå et forhåndsbud på 1300, mens én går til 1350 og én annen igjen klatrer til 1400.
Spørsmålet mitt dreier seg litt om hvordan folk forholder seg når de byr mot forhåndsbud:
a) Psykologisk pressing opp til en rund grense? (3000)
b) Følgebud, eller bare det at man ikke vil nappe videre? (merk at her går det hundrelapp for hundrelapp; ikke en som smeller til med 1500 med en gang, altså en som fisker -- eller hva?)
c) Sniglebud på 50 kroner opp 1350 (forhåndsbud 1300), hvorpå budgiver faktisk gir seg (!!!) og lar en annen overta sistebudet med 1400? Jeg fatter det ikke, jeg, altså. Hvis noen sikler så fælt på objektet, og har bydd det opp fra 800 til 1350, så gir vedkommende seg på 1400 til en ny budgiver?
Blir online-auksjoner rarere og rarere for hvert år som går, eller ser vi samme trender i salen også?

Visninger: 477

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Hvilken auksjon var det?

Forøvrig er dette kanskje en artig sak på Ebay

http://cgi.ebay.com/NORWAY-T-P-O-CANCELLATIONS-COLLECTION_W0QQitemZ...
Hmm, det gikk en slik lott til i dag, ganske stor også, 300+ ark med stempelklipp iflg selger... ikke så verst pris heller, ca $125 + $30 porto. Også denne ble solgt fra UK, men nå med en ny selger. Dermed har både Oxfam Aberdeen, Rockstamps og City Collectables solgt av dette partiet som nærmest garantert kommer fra samme samler... Merkelig oppstykking...
Det kan jo være at Oxfam Aberdeen, Rockstamps og City Collectables er et og samme firma som har funnet det lurt å dele opp en lot på flere "filialer" Likevel (om så) litt vanskelig å skjønne hvorfor, men kanskje av praktiske årsaker og for å få mest mulig fokus på hver enkelt lot? Prisene kan fort dale om budgivere ser at samme selger sitter med mer av det samme, og særlig om det er dubblettert....Så om vi forutsetter samme samler/innleverer og at Oxfam Aberdeen, Rockstamps og City Collectables er et og samme firma så kan nok dette være utstykking "på sitt beste" - noe håndskrevet og noe maskinskrevet, og hvem holder vel loter på hundreis av enkeltobjekter fordelt på ulike avslutningstider opp mot hverandre i detalj, og enda mindre når de er fordelt på flere selgere?? Og for å støtte oppunder denne teori: Jeg har ikke studert lotene i detalj :-) Ellers så er det utvilsomt mange god og sjeldne stempelavtrykk, men mange som "kun" stempelklipp - kan det være grunn til å tro at en samler delvis har kvittet seg med sidestempler, og sitter igjen med små-kremen selv? Stor-kremen ble utvilsomt vekke da den gang brevene ble klippet i stykker. Men også her en liten NotaBene: Mange av disse avtrykkene kan være prøve-avtrykk. Videre er mange av KPH´ene (sikter da til de reisende) nærmest umulige å finne på annet enn konstruerte objekter, hvorav (atter mange) befinner seg på forsendelser til utlandet. Det ble litt fort & mye dette, håper det blir noenlunde forståeligt :-)
Joa, sikkert noe i den tankerekken. Men Oxfam er en veldedig organisasjon av typen Fretex og UFF, og har solgt noe frimerker av typen "allehånde" de siste månedene. Hittil er det gått ca 3 000 klipp solgt på eBay... Jeg tenkte først at det kanskje var en einstøing som hadde vandret heden, og så fikk Fretex ta over det som lå på loftet. Men når det samme materialet dukker opp mange steder, hvordan henger det sammen? Og hvor mange i UK kan ha hatt en slik stor pasjon for stempler fra Norge?
Det betyr sikkert ikke noe i den store sammenheng, men det var nå merkelig med slike sammentreff.
Takk for oppdatering Marius - jeg var ikke klar over at Oxfam er en veldedig organisasjon, at Rockstamps og City Collectables (likevel) har en samhørighet har jeg tro på. Det kan jo være materiale fra en "vandret einstøing" likevel, og funnet hos Oxfam av Rockstamps// City Collectables?? Ikke mange men NOEN samlere i det store utland har hatt pasjon for reisende PXP inkl. KPH, og således finnes slike stempler som oftest på konstruerte bestillingsobjekter. Det er i alle fall min ringe erfaring med slikt materiale :-)
Du har helt klart rett i at det meste som finnes i dag av reisende/kronet posthorn (og andre stempelavarter) er konstruert for filatelister. Enkelte navn og adresser er det ikke vanskelig å se at går igjen; og gummistempler med navn og adresse på konvolutten er en sikker indikator. (I Oxfam-lotten fant jeg forresten noen klipp med to-tre avtrykk uten frimerker = postekspeditøren som har vært grei med en brevskriver som har forklart at hun er samler). Hei, selv Postmuseet pleide å stemple ting i ettertid for samlere av slikt materiale (i dag auksjoneres det gjerne med beskrivelsen "prøveavtrykk" -- he he, helt på bærtur). Eller Posten LÅNTE UT eldgamle stempler (det gikk en sak for retten i Oslo i 1942 hvor slike opplysninger ble allmennt kjent; referert i Nordisk Filatelistisk Tidsskrift).
Artig at du nevner dette med "prøve-avtrykk" Marius, det er noe som jeg har lurt på i mange år :-) Det er nok sikkert at det ble foretatt prøveavtrykk av graverte stempler, men det er vel grunn til å tro at ett/få slike var nok for å konstatere om gravyren var god nok eller ikke?? Når en da ser sk. prøveavtrykk auksjonert ut EnMasse fra flere auksjonsfirmaer over år så er det ikke grunn til å tro at det er "samme klipp fra samme samler" som vandrer gjennom så mange ledd på kort tid. Men uansett og åkkesom, så er mange av disse stempel-avtrykkene sjeldne og samle-verdige, etter min mening, all den tid og stund de vanskelig kan finnes som "ordinært brukt". Hva slike "prøve-avtrykk" kan innbringe av + eller minus i en utstillingssamling er det opp til juryen(e) å vurdere - jeg er glad jeg ikke sitter i noen jury :-)
Vi må holde tunge rett i munnen her:
a) utstillinger bedømmes etter kriterier satt av F.I.P., som hovedsaklig bygger på gamle tradisjoner hva gjelder kriterier for bedømmelse. Her gjelder det derfor å tekste objektet korrekt slik at misforståelser om "prøveavtrykk" unngås.
b) det vi i hopetalls har sett på auksjoner i Norge siden slutten av 1980-tallet (eller var det tidlig 1990-tall??), og som beskrives som prøveavtrykk, pent klippet i firkanter der det er mulig å se sporene etter blyant langs skjæringskantene, er avtrykk foretatt av gravøren H Rui (evt ansatt i firmaet) -- og er avtrykk fra H Ruis ORDREBØKER. Disse avtrykkene ble tatt enten ved levering av stempler eller ved mottak av stempler innsendt for reparasjoner/omgravering el.l. At de skal være prøveavtrykk, passer ikke med logikk -- for han hadde nok prøvd dem nok av ganger før avtrykket som ble limt inn i ordreboken ble slått. Dessuten er mange av dem avtrykk ved innsendelse av stempelet (på vei til f eks Postmuseet).
Ruis sønn overtok med tiden firmaet, og da han igjen tok kvelden, endte visstnok kona hans opp i frimerkebutikken til Hans Rode i Bogstadveien 3. Han kjøpte hele sulamitten av stempelavtrykk fra Ruis ordrebøker, og solgte dem videre. Prisene den gang er det kanskje noen som husker? (Jeg har bare selv en prislapp for ca 300 heller ubetydelige stedsnavn, og disse kostet ca 4 kr stykket som lott.)
Nå later det til at samlingen / utdrag av disse stemplene også har funnet veien til Skanfil, omsider ;-) Her er i alle fall et av mai-auksjonens utrop. Men auda, 3 000 har'em hoppet opp i nå -- nesten verre enn emisjoner i OTC-aksjer dette her ;-))
Online-auksjoner er det ikke godt å bli klok på, men jeg heller mest til a) som det mest forklarlige, altså det psykologiske innblandet med endel nysgjerrighet på hva "andre" kan tenke seg til å betale for objektet. Men av og til ser vi jo også dette-skal-jeg-ha-budgiving; Enten i form av høye forhåndsbud/autobud eller "klatt-byding" oppover. Hva som er "lurest" eller "dummest" av de to formene å by er heller ikke så lett å si? Psykologisk budgiving ser vi i saler også, sånn har det jo alltid vært, men der er det jo litt mer oversiktlig (for å ikke si gjennomsiktlig...) enn på online-auksjoner. Men som sagt: Jeg tror ikke vi blir klok på dette uansett - jeg har i alle fall gitt opp å forsøke å forstå :-) Videre takk til Roald A. for linken til ebay - det var en sak som jeg likte og som kanskje kan være artig å ha når/om jeg en gang kan få orden og system i div. reisende-stempler
Roald: Morsomt å se denne lotten på eBay, for jeg har selv kjøpt noen av disse som har vært samlet av denne "gærningen" (for å si det slik; klippe-klippe) i en liten boks på eBay. Men den gang var det noen som ikke drev med frimerker til daglig som solgt. Jeg tipper at Rockstamps har kontaktet dem og kommet med et bud på alt de sitter på... Slikt er ikke uvanlig: Noen legger ut et par-tre fine objekter (f eks Norge) fra en kasse de har funnet på loftet (el.l.), og så ser man ikke flere Norge-objekter fra vedkommende selger. Derimot dukker objektene og resten av arkivet opp hos en handler eller går rett på auksjon (type katalog, f eks FCM). Da har altså en norsk handler tatt kontakt direkte med eBay-selgeren og kjøpt rubbel og bit for en rund sum. Slik, dere, blir vi som leter på eBay stadig fattigere på morsomme opplevelser.
Men her later det til å ha dukket opp på eBay igjen -- og det er da morsomt. Som det er presentert her, med bilder av alt, tipper jeg sluttsum blir nær EUR 100. Flere av disse er sikkert stempler utenfor de registrerte perioder i boka til Tiemer/Ånensen (noen som gidder slå opp?) Tenk dog på hvordan ståa ville vært hvis samleren ikke hadde lekt seg med saks og lim på stemplene/brevene!
Det er mange stempler i denne loten som ikke er registrert hos Timer/Ånensen i det hele tatt, men som kan finnes hos Danielsen. "Togrutene" med stempler som f.eks. Sogn, Trondheim-Kirkenes og Hardanger-Sunnhordaland (m/flere) er ruter jeg i alle fall ikke vil følt meg særlig trygg i som tog-passasjer :-) Men dette blir vel en avsporing - for å bruke jernbane-sjargong :-) Helt klart på grensen til tragiskt at slikt er blitt klippet "i stykker" men det er jo nettopp derfor at enkelte ting er sjeldnere enn annet: Hadde alt vært bevart i sin opprinnelige form hadde det vært like kjedelig å samle frimerker som å samle brukte fyrstikker...:-)

RSS

Siste aktivitet

Gisle Martin svarteTrond Rosselands diskusjon oppdatering
"Siden holdes oppe men har ikke blitt oppdatert med tanke på lenker på lang tid.De…"
20 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Hei igjen. Takk for innspill vedr. ny NK Inge. Denne NK’en måtte jeg bare skaffe…"
5 mar
Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
24 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023
Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
jan 14, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår