Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Machins har fått navn etter Arnold Machin, en skulptør som designet portrettet av dronningen brukt på disse britiske merkene. Han gikk bort i mars 1999, 87 år gammel.
Det første merket ble utgitt femte juni 1967, ½ D. orange-brun. Siden har det bare fortsatt, med stadig nye utgivelser. I dag er Machins den største bruksmerke -serien som noen sinne er laget, og det kommer fortsatt nye utgivelser.

Jeg er en ivrig filatelist og begynte selv å samle Machins for et par år siden. Noe ved de små merkene med alle sine forkjellige farger og valører fanget min interesse. Dermed begynte en studie som jeg ikke har angret på siden. Visste du at det finnes flere tusen varianter av disse merkene? Et utall valører og farger, med fosfor, uten fosfor, med en fosforstripe, med to fosforstriper, stripe på venstre, midten, eller høyre side. Uperforert venstre, høyre, oppe, nede. Forskjellig plassering av verditall, forskjellige tykkelse på verditall. Fargepunkter i verditall, fargepunkter i rammen, forskjellige farger på fosforbelegget osv. osv. Noe kommer kun fram i kort bølget UV-lys, og noe sees best i langbølget UV-lys. Forstørrelsesglass, mikroskop, UV-lamper, millimetermål og tykke kataloger må tas i bruk.
Kanskje du har sett en av seriene ”Cold Case”, eller ”Bones” på TV? Der brukes alle mulige slags tekniske hjelpemidler for å finne spor etter tidligere begåtte forbrytelser. Ofte føler jeg meg som en slags ”Sherlock Holmes” der jeg sitter og studerer de små vennene mine. Gleden er stor hver gang jeg finner en av de sjeldne variantene. En aldri så liten skattejakt hjemme i min egen sofa. Kan det bli bedre?

Hvilket nivå man vil samle på blir opp til hver enkelt. Selv har jeg lagt meg på det jeg vil kalle litt over middels nivå. På høyeste nivå samler man absolutt alle utgivelser, og på laveste prøver man å få tak i alle utgivelser på hovednr., for eksempel etter den engelske ”Consise” – katalogen, Englands svar på Norges katalogen.

Så, tilbake til overskriften. Hvorfor tenker jeg at samleområdet er undervurdert. Et par eksempler som belyser det hele:

Jeg leverte en hel del filatelistisk materiale til en frimerkeforretning en dag, med tanke på å få solgt det hele på auksjon. I blant alt materialet var det en to liter isboks full av løse brukte Machins. Mannen bak disken sa til meg at dette ikke ville ha noe å si for prisen jeg kunne oppnå på auksjonen. Det var ingen interesse for disse merkene sa han.
En annen gang satt jeg og så gjennom objekter for salg på Qxl, og fant en kilovare med engelske klipp, bestående av nesten bare Machins. Selger beskrev materialet på en horribel måte. Han mente dette ikke var noe å samle på, og egnet seg best til å undervise barn!!! Den første som var villig til å betale portoen skulle få det gratis. Kan du tenke deg for en fornærmelse mot en ivrig Machins samler. Pakken ble kjøpt, og til dags dato er dette den beste loten jeg har kjøpt.
Nå skjønner du sikkert hva jeg mener med undervurdert. Men det er kanskje spesielt for Norge. I England og andre steder i verden er dette et anerkjent og populært samleområde. Det finnes til og med en egen Machins klubb. (der jeg selvsagt er medlem)

Til slutt vil jeg vise et par bilder som illustrerer hvordan en samling kan bygges opp. Bilde en er fra et av albumene, og bilde to er et utdrag av en katalog jeg har laget.(beklager kvaliteten) Håper dette kunne være til inspirasjon for andre med-filatelister. Kan hende vi får noen nye Machins samlere? Og, skulle du være i besittelse av slike merker, og tenker at disse er jo bare søppel. Ikke kast dem!! Send dem heller til meg.Visninger: 312

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Machins, ja. (Uttale Mæi-tsjin sånn cirka på norsk, ifølge Wikipedia.) De er nok langt fra undervurdert som samleobjekter, men som brukte frimerker er det visstnok relativt få som fokuserer på dem. Det er liksom postfrisk som gjelder.

På forsendelser / genuin bruk av merkene, er det foreløpig relativt få som samler aktivt. Man innbiller seg sikkert at det finnes så utrolig mye. Men det gjør det ikke, i hvert fall ikke av pene firmakonvolutter og ekspress / special delivery, insured mail, registered og høye vektklasser osv osv — noe et nesten ikke-eksisterende marked også gir uttrykk for. Machins har på rituelt vis blitt klipt av konvolutten eller pakkeomslaget.

I de få Machin-samlingene jeg har sett utstilt, og som tar med forsendelser, er det private forsendelser som dominerer. På vanlige privatbrev i første vektklasse, og på postkort, er det nok mettet marked for en stund, men også der finnes mye å bite seg fast i: underfrankeringer, feilsendinger, blanding d / p, heftemerker, region-merker brukt i regionen osv.

Hvordan ville forresten du dele inn Machins? Gammel og ny-pence? Lav og høy valør? Trykkmetoder? Trykkerier? Perforeringer? Bestrykninger / papir? (Det er noe jeg har stusset på, men aldri rukket å spørre om tidligere). Og hva med helsaker?

Hvis du eller noen andre er interessert, så har jeg en grom eske med overdublettert utenlandsbrev fra 1973 frankert med Machins, alle sendt til samme addresse, temmelig pen kvalitet, inkl regionals og heftemerker og underfrankert/straffeporto, som jeg kan putte ca 30 stk av i en konvolutt, levert i postkassen, for, si, en 50-lapp (ca 1 kr stk + porto) så langt lageret rekker, som frimerkeannonsene pleier å si ;-) Bare send meg en epost her gjennom Frank E Ring for å si ifra.
Deler her en moderne Machin med dere, nemlig en Machin ATM. Flott sak dette her!

Helt enig.

Har ett slikt merke selv, på klipp, og det var så langt det eneste jeg har sett.
Har 3 så langt, mottatt til egen adresse. De er dessverre i dårlig forfatning etter postgang, men fine er de allikevel. Limet ser ikke ut til å være av beste kvalitet på disse, alle tre har løsnet i hjørner og blitt brettet.

RSS

Siste aktivitet

classicstamps svarteclassicstampss diskusjon Moderne Variant
"Thune på vakkert blått hav"
fredag
Ole svarteclassicstampss diskusjon Moderne Variant
"Denne varianten er kjent og er beskrevet i siste utgave av Norsk filatelistisk tidsskrift nr 7…"
torsdag
classicstamps la inn en diskusjon

Moderne Variant

For meg så ser det ut som merket til høyre mangler en farge i trykken. Jeg kan ikke se at det er…Se mer
torsdag
classicstamps svarteclassicstampss diskusjon NK4 Askevold
"Takker, ikke så sjeldent altså :)"
onsdag
Einar Strand Enkerud svarteclassicstampss diskusjon NK4 Askevold
"6 punkt"
onsdag
Kristen Rasmussen ble med i mpis gruppe
Miniatyrbilde

Automatmerker

En gruppe for deg som samler automatmerker og frankeringsetiketter.
tirsdag
classicstamps la inn en diskusjon

NK4 Askevold

Hei Kunne noen sjekket antall punkter på stemplet Askevold på NK4 i NK Postal?Se mer
tirsdag
classicstamps kommenterteAdrian Campbell-Kellys gruppe Håndannulleringer
"Er påført Kinservig på baksiden, men jeg er jammen ikke sikker. Noen som har noe…"
21 nov
classicstamps la inn et bilde

Haa

Nytt funn
21 nov
Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon

Auksjon i Krigs- og Feltpostforeningen 5. desember

Mye bra her, bl.a. for hjemstedssamleren !…Se mer
5 nov
Helge Østensen svarteHelge Østensens diskusjon Navnesøk med bilder i gruppen Norske poststempler
"Bildearkivet har nå vokst til ca 16500 stempelobjekter hvor av i overkant 5000 er unike navn."
26 okt
Gisle Martin svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Hvem bombet hvem, sa du ?!?
"Det klør i fingrene når jeg ser dette, heller ikke første gang jeg ser…"
6 okt
Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon

Hvem bombet hvem, sa du ?!?

Enda en Ebay-perle. Teksten taler vel for seg selv. "Etter engelskmennenes bombing" ... …Se mer
5 okt
Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon
25 sep
Carl Gøran Furst Scheve la inn en diskusjon

Hjelp!! Behøver hjelp til noen vaianter Posthorn 1909-28

Kan noen hjelpe meg med følgende varianter bytte kjøp\salg opp til degNK 96 v1 behøver 1…Se mer
14 sep
Bjørn Eirik Rasmussen svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 52IV i gruppen Norway Errors
"I tillegg til 52IV og 53VIII finner en også på 49II og spesielt på 54V der det er…"
24 aug
Rolf Erik Sjøstrand svarteCarl Gøran Furst Scheves diskusjon Avvikende vannmerker og ikke registrerte vm stillinger
"Da kan det kanskje håpes på at NK kommer med en oppdatering for dette merket ved neste…"
21 aug
Carl Gøran Furst Scheve svarteCarl Gøran Furst Scheves diskusjon Avvikende vannmerker og ikke registrerte vm stillinger
"Stilling 5 og 8 finnes også i min samling med uttalelse Enger"
21 aug
Rolf Erik Sjøstrand svarteCarl Gøran Furst Scheves diskusjon Avvikende vannmerker og ikke registrerte vm stillinger
"Du spør i overskriften din etter stillinger som ikke er reg. i NK. Her er 2 NK 75 med…"
20 aug
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 52IV i gruppen Norway Errors
"Hei Leif Roar og takk for fin beskrivelse av denne varianten."
19 aug

Grupper

© 2020   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår