Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Sendte en mail til Oslo Filatelistklubb for å forhøre meg om det fantest elektroniske onlineversjoner av spesialartikler og annet redaksjonelt stoff fra gamle årganger av norgeskatalogen. Fikk følgende svar tilbake:

-----------------

Hei,
Artiklene er ikke lagt ut på nettet (med 1 unntak som er en artikkel om krigspost - men ser nå at linken til denne er fjernet fra OFKs sider så den er kronglete å finne frem til).

Årsaken til dette er at OFK tenker på å lage en egen katalog av typen NK-postal med samling av oppdaterte tidligere spesialartikler og at vi derfor ikke ønsker at disse gamle artiklene skal ligge fritt tilgjengelig.

En slik samling av eldre artikler ligger nok noen år frem i tid, men gamle utgaver av Norgeskatalogen kan fortsatt stort sett leveres fra OFK for en relativ rimelig penge (ca 50-100kr pr stk + porto). Det står en oversikt i Norgeskatalogen over tidligere spesialartikler.

mvh
for Oslo Filatelistklubb

-----------------

Det er kjedelig å se at det er folk som ikke er interessert i å dele kunnskap/historie uten å ta betalt for det. Nå må en stakkars frimerkesamler som ønsker å fordype seg i sin hobby kjøpe både norgeskatalogen og denne nye nk-postal katalogen (som sikkert inneholder stoff man ikke finner i norgeskatalogene) dersom man ønsker å holde seg opplyst.

Eller er det jeg som er for gniten ? :o)

Visninger: 294

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Du kan også gå til frimerkehandler Stein Kristiansen i Nedre Vollgate, og nå er han skikkelig nede, i en kjeller i nr 5, grunnet oppussing av de gamle lokalene. Han kunne servere 12 stk gamle NK for kr 100,- tilsammen i forfjor, og har nok noen igjen til samme pris. Ellers er 50,- til 100,- ikke så værst pris for NK fra f eks 2003 (grønn, bra artikkel om skravert posthorn), NK2004 (med enringsstempeloversikt), NK97 (oversikt over 3-rings nummerstempler på båter og tog, + håndannulleringsoversikt). Stein K, eller Birger Elg som han sies å bli forvandlet til etter mørkets frambrudd (og således innlemmet i min lettslupne samling om skogens konge), hadde også fireringsnummerstempelboka av Bunæs & Co postfrisk sist jeg var innom. Dessuten har han garantert masse Færøyene.

Hvor mange år bakover i tid NK-klubben klarer å utgi en slik NK-postal, skal bli artig å se. Særlig hvis de ikke har digitale illustrasjoner av objektene brukt i artiklene. Enkelte artikkelforfattere har jo i mellomtiden forlatt klubben av naturlige årsaker, og samlingene deres med de avbildede objektene selges gjerne fortere enn... ja, veldig fort iallfall. (Koner og unger vil heller ha sydentur enn fars/bestefars forbaskede papirbiter ;-)

Uansett kan det komme til å ta en halv mannsalder før OFK får ut fingern med et slikt bokverk; denne observasjonen bare basert på å holde tilsvarende finger opp i lufta. Så kjøp like gjerne katalogene for en rimelig penge.
Joda.. jeg kan jo alltids gjøre det.. men problemet er at når man bor i en to-roms så er det begrenset med hva man får plass til. Og hyllemeter med norgeskatalogen er uaktuelt. Det jeg dog kunne ha vurdert var å kjøpe og scanne til eget bruk.. eventuelt lage en hemmelig frimerkesekt...


...for oss som er kommet litt videre i tidsregningen (kontra enkelte dinosaurer som sitter i hulene sine og fortsatt prøver å lage ild med flint).

Det jeg reagerer litt på er at dette er ting de har publisert og fått betalt for.. og dermed fint kunne ha frigitt etter noen år.. Istedenfor at folk skal måtte betale for det samme stoffet en gang til. Det som også er fordelen med digitale versjoner (i et format ala wikipedia?) er at det er levende og alle som har lyst kan oppdatere og utvide informasjonen.
.....................her er jeg faktisk litt enig med dere, sjekk hva scandinavian collectors club i junaiten har gjort, her deler de, bare se på BROFOS, enormt hva den samleren har forfattet og delt, her er det noe for enhver, uten å skryte for mye, men interesant er det i hvertfall................ fant til og med noe om oblater, stempel etc..........

http://www.scc-online.org/
Jeg må vel kanskje regnes som en dinosaur, har skrevet artikler og publisert siden tidlig på 1980-tallet, tror jeg. Men du skriver noe svært interessant: -"dette er ting de har publisert og fått betalt for". Det var nytt for meg. "Fått betalt for"! Kan du fortelle meg hvem som betaler for artikler i filatelistiske tidsskrifter? Kan du fortelle meg noe nytt om betaling for artikler i Norgeskatalogen? Jeg har artikler i 2001 og 2005-utgaven. Jo, jeg fikk Norgeskatalogen gratis. Hvilken timebetaling tror du det ble? Hvor mange timer med arbeid ligger ikke bak enkelte av mine tidsskriftsartikler?
Men hvis det ikke hadde gitt meg noe, ville jeg selvfølgelig ikke ha holdt på med det i snart 30 år. Det er gleden over å formidle kunnskap, gleden over å bidra positivt til filatelien og posthistorien og gleden over å se ting ferdig på trykk.
Ta det med ro, ting skjer, og selv dinosaurer etterlater seg fossiler vi kan studere;) I Norsk Posthistorisk Selskap jobber vi med saken, og vil etter hvert legge ut artikler på www.posthistorisk.no
Andre klubber og foreninger er kommet mye lengere, og noen har ikke begynt. Men vi som skriver, vil ikke at det vi skriver blir en godt bevart hemmelighet som kun gir kredebilitet i "brorskap" av den ene eller andre typen.
Men ærlig talt, jeg unner Oslo Filatelistklubb de pengene de får inn på boksalget sitt. Uten Oslo Filatelistklubb med Norgeskatalogen, biblioteket og alt det andre, hadde norsk filateli vært fattig.
Du missforstod litt :o)

Oslo Filatelistklubb har fått betalt ved at de har publisert og solgt artiklene via. Norgeskatalogen. At de skal tviholde på artiklene og publisere i nye kataloger (som de igjen tar betalt for) finner jeg litt merkelig. Greit nok at de uten tvil har gjort mye for brorskapet nevnt over, men det er ikke bra når dollartegnene blir for store. Penger unner jeg alle.. men jeg vil påstå det finnes andre måter å skaffe dem på enn å tviholde på kunnskapen.

Dette er forøvrig det samme som multimedia bransjen og avishusene våre sliter med i dag. Dagens generasjoner forventer (og nesten forlanger) at alt skal være digitalt tilgjengelig. De som tenker ut av boksen og ser det positive i dette er de som vil vinne.
Where there's a will, there's a way. Det bare tar litt tid. Og noen ganger skal vi kanskje være glad for at det går litt treigt for seg med frimerkesamling? Jeg synes til tider det blir litt for mange nettauksjoner å følge med på, f eks, allerede. Frimerkesamleriet er jo tradisjonelt pusha som noe man slapper av med, i godstol, ved bord, med godt lys, lupe, svær bokhylle, globus, og god tid samt tålmodighet. Gjerne en Sherlock Holmes-pipe og Hugh Hefner-slåbrok også. Med konemor som bringer tøfler og mer trekkpapir til å tørke dagens fangst mellom.

Kanskje det er selve hobbyen frimerkesamling som er dinosauren, og ikke frimerkesamlerne?

For alle som ikke frykter lærdom, blir en hobby mer interessant jo mer man lærer. Ta fotball for eksempel. Man sparker litt med en ball, fram og tilbake, men lærer etter hvert å kontrollere ballen. 20 000 timers praktisert lærdom senere demper kanskje vedkommende ballen like utafor 5-metern før lærkula plasseres i krysset, og Liverpool taper Mesterligafinalen fire minutter på overtid.

Biblioteket som Arvid nevner, disponeres av medlemmer i NPS of OFK, to timer i uka, "i sesong". Og ikke er det mange som ramler innom der heller. Så noe virker ikke etter hensikten. Men masse filatelistisk litteratur kan du finne via Bibsys, og bestille på ditt lokale bibliotek hvor du noen tid senere kan låne bøkene. Vel verd et forsøk i hvert fall.
................tenke seg det..........biblioteket har jo alltid vært der. samler områder i russland og biblioteket har alltid klart å skaffe det jeg ønsket, ti og med på russisk. Så SPASIBA bibliotek og dere alle :
Vedlegg:

RSS

Siste aktivitet

Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
14 jan
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022
Tom Herzeth svarteTom Herzeths diskusjon Bilde av variant kronprinsesse Martha.
"Tusen takk!"
sep 15, 2022
Gisle Martin svarteTom Herzeths diskusjon Bilde av variant kronprinsesse Martha.
"Fant dette bilde på GiBud. Håper det hjelper.…"
sep 14, 2022
Tom Herzeth la inn en diskusjon

Bilde av variant kronprinsesse Martha.

Er det noen som kan hjelpe  med bilde av NK 442 v1 ? Kronprinsesse Martha .   Se mer
sep 7, 2022
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon Hjelp til portosatser.
"Hei, Tusen takk for hjelpen. Da kan albumsidene sluttføres!! Rolf Erik"
jun 26, 2022
Rolf Scharning svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon Hjelp til portosatser.
"Hei, Til Tyskland 1914: Brevporto 30 øre, rek. gebyr 20 øre, assuranse 16 øre.…"
jun 25, 2022
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

Hjelp til portosatser.

Hei,Noen som kan hjelpe med hvordan portosatene på disse to verdibrevene er satt sammen.Brev 1: Til…Se mer
jun 7, 2022
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

KRA. STEMPEL

Kort til Paris i 1907 frankert med NK 73, 74 og 75 på forsiden. Uvanlig stempel?
mai 28, 2022
Ole Brænne svarteRobert Nilsskogs diskusjon Ny nettside hos SKANFIL
"De nye nettsidene er betraktelig tregere enn før.For meg så virker den nye layouten…"
mai 23, 2022
Carl Gøran Furst Scheve svarteCarl Gøran Furst Scheves diskusjon Avvikende vannmerker og ikke registrerte vm stillinger
"Er du int. i å bytte bort det merket med rundstempel i stilling 8 og et tilsvarende i…"
mai 15, 2022
Johnny Thørnquist svarteRobert Nilsskogs diskusjon Ny nettside hos SKANFIL
"Også jeg mener å merke at de nye nettsidene er tregere med å oppdatere seg etter…"
mai 13, 2022
Robert Nilsskog la inn en diskusjon

Ny nettside hos SKANFIL

Hei alle sammen.Skanfil har fått ny nettside, hva synes dere om den folkens?Har fått noen inntrykk…Se mer
mai 13, 2022
Svend Wæver la inn en diskusjon
mai 8, 2022
nrps svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Takk for tilbakemelding (RES) Regner med at fordamping likevel skjer raskere en ved vann (som…"
mar 16, 2022
Rolf Erik Sjøstrand svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Jeg er nok mer Signoskop-fan enn fan av disse kjemiske preparatene. Men skal prøve å…"
mar 16, 2022
Gisle Martin svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Meld tilbake etterhvert som du får gjort deg noen erfaringer. Hvordan gikk det med toll og…"
mar 14, 2022
Rolf Erik Sjøstrand svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Benyttet linken over for å bestille. Etter noen uker dukket det opp en pakke fra…"
mar 14, 2022
Gisle Martin svarteArild Hålands diskusjon Bruk av transparenter for typing av posthorn
"Hei Arild.Jeg så på Facebook at du bruker sjablonger som dekker hele/en stor del av…"
feb 24, 2022
Gisle Martin svarteArild Hålands diskusjon Vannmerker 1882-1885 i gruppen Klassisk Norge
"Tusen takk. Verdt å se nærmere på. Spesielt det med stemplene. Nå skanner…"
feb 22, 2022

Grupper

© 2023   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår