Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Jeg har litt problemer med å bestemme meg om jeg skal sette en sluttdato t.o.m. 1999 for min samling med poststeder i Oppland fylke.
Før år 2000 var det mulig å abonnere på bl.a. Norges Poststeder fra Posten som jeg benyttet til å ajourføre endringer og nedleggelsesdatoer etc.
Etter at Posten sluttet å gi ut denne synes jeg det er vanskelig ( nesten umulig ) å få med meg alt som skjer. Etter år 2000 har det jo også skjedd så mye med endring av postnummer, fjerning av postnummer i stemplene og ikke minst alle postkontorer som er nedlagt og erstattet med Post i butikk at det er vel kanskje ikke så interessant lenger heller??

Hvordan legger dere andre opp hjemstedssamlingen etter år 2000??
Forslag mottas med takk...

Visninger: 342

Svar til denne diskusjonen

Jeg har samlet så lenge det finnes postkontorer,men nå er det bare 1 kontor igjen,og det skal bli nedlagt i løpet av 2009,så da er det slutt på å få tak i nytt materiale.
En kan jo komme over noe gammelt som en trenger. Men interessen min har dabbet av i takt med nedlagte postkontorer.
Bare et forslag, men er det mulig å periodisere samlingen etter nøkkelbegivenheter? Lage kapitler, rett og slett? Alt fra "jernbanen kommer" til "bensin over 10 kr"? År 2000 er kanskje en slik begivenhet, men skal man følge populistenes 1999/2000 eller Almanakkforlagets 2000/2001 for det nye millennium? Finnes i det hele tatt NK1396 lokalt brukt? Hva med å ta fram videokamera og bringe det audiovisuelle inn i samlingen? F eks filme landpostbudet som kjører forbi (og bikkja som løper etter postbilen)... se hvordan bilene og stoppeplassene har forandret seg gjenom tidene? Kjører posten i det hele tatt, eller er det en lokal transport-sjåfør som har overtatt jobben på oppdrag for posten? (Tenk også på muligheten for at frimerkeutstillinger om ti år befinner seg på nett istedenfor i en idrettshall med så gult lys at ikke en eneste fargenyanse lar seg gjenkjenne [jfr Nordia 2008])...
Jeg har samlet og fått scannet inn det meste av alle opplysninger, stempler etc. jeg har fått tak i gjennom mange år, og tror nok at jeg vil konsentrere meg om å bruke tiden ( og pengene ) til å bearbeide og supplere med evnt. det jeg kan finne av nye interessante objekter før år 2000.
Jeg samler jo hele Oppland fylke inkl. jernbane og dampskib, og det er jo et relativt stort område.
Har laget meg en oversikt over alle poststedene, brevhusene og reisende posteksp. jeg har registrert i Oppland fylke, og den viser jo at jeg har mye å jobbe med ( se vedlegg ).
PS!!! Lurer på hvor stor denne listen ville bli dersom jeg kun tok med poststeder som er i drift idag???
Vedlegg:
Hjemstedssamling/posthistorisk samling, basert på materiale etter år 2000. Hmm, høres ganke spennende ut. Det er ikke bare materiale fra evt. postkontor, som kan brukes. Post i butikk, PIB, her er det også en god del å hente. Butikkens poststempler sees rett som det er brukt på post, selv om dette ikke er helt rett. Stempler fra evt landpostruter, er vel ikke så my å hente på reisende lengere. Frankeringsavtrykk fra firmaer og det offentlige, tenk eks på mange takster eks rabatert porto. Det er mulig å få til en slik samling, men det kreves en god del egeninsats, lite å finne hos handlere på et slikt samleområde.
Enig i at PiB er et spennende samleområde som jeg selv har tatt opp. PiB har faktisk fått utstedt sitt nummerstempel for et formål - nemlig å bruke det. Imidlertid ikke til kansellering av frimerker - det er feil bruk imot instruksen! Men spør jeg pent, får jeg oftest et nummerstempel i f.eks. nedre høyre hjorne, som de så signerer og daterer for hånd. Dette er oftest supplert med enhetens eget logo-stempel (f.eks. Bunnpris Kristiansund e.l.) i f.eks. nedre venstre hjørne. OK man kan kanskje hevde det blir litt av et juletre, men artig er det nå - og er det ikke derfor de har utstedt disse stemplene i første omgang? Hvis ikke oss filatelister krever dette brukt, blir det ihvertfall aldri brukt!
Allerede har jeg merket meg nedlagte PiB for eksempel som skikkelig lokale godbiter.
I tillegg er det artig aa se hvilke Posten Norge stempler blir brukt (hvis avstemplet, da...) for de ulike PiB forsendelsene.
Saa kommer man over godbliter, slik som ett FDC sent fra min lokale PiB med feilstilt Posten Norge stempel 1 dag før første dag.

Dessuten er det jo slik det engang begynte da, nummerstempel hos landhandleren....
Hei
Helt enig i at PiB er et spennende og interessant område som hører naturlig med i en hjemstedssamling.
I Det lille bibliotek, bind 1 (utgitt av Norsk Filatelistforbund (2004)) finnes en oversikt over alle landets Post i Butikk. Oversikten er sortert etter fylke. Og i utstillingskatalogen for Drafnia 2006 finnes en oversikt over PiB i Buskerud (oppdatert i forhold til oversikten i Det lille bibliotek).
I jobben min får jeg nye lister fra Posten hver gang de oppdaterer rutene/reolene/teamene sine (dvs ca 10 ganger i året). Der det er PiB er teamnavnet det samme som navnet på PiB (Rimi Minde, Mix Skotfoss, Veidnes Bygdehandel, Shell Reinsvoll osv).

En del av jobben går ut på å vaske ny liste mot forrige versjon, og da kommer det fram hvilke endringer som har skjedd. Det meste er på rute/reolnivå, men det er ikke en eneste oppdatering hvor ikke PiB'er har kommet til, blitt lagt ned eller endret navn.

Poenget mitt er at en oversikt som den som nevnes her, kun er aktuell på trykketidspunktet - og knapt nok da.

Jeg kan ikke uten videre dele den informasjonen jeg får i jobbsammenheng med andre, men jeg skal høre med min kontaktperson hos Posten om det er greit. I så fall kan jeg, hvis det er interesse for det, legge ut rykende ferske lister her hver gang de oppdateres.
Jeg trodde jeg hadde funnet en side jeg kunne bruke ( eller i alle fall ville sjekke ut ).
Jeg får ikke denne til å fungere. Er det noe feil med min nettleser???
Får du den til å fungere???

Prøv her
Kjempebra link - tusen takk...!
Hei
Den virker nå. Det måtte være noe problemer med serveren da jeg prøvde tidligere.
Denne ser jo interessant ut, og ser også ut til å bli oppdatert.
Sjekket opp et postkontor som ble nedlagt i slutten av oktober, og det viser nå at det er PiB.
Her har vi et fint hjelpemiddel til å finne alle PiB i det området du samler.
Samtidig vises det hvor det ligger ( på kart).
Denne må jeg sjekke nærmere - kanskje jeg får svar på mye jeg har lurt på.
Jeg samler jo hele Oppland fylke, og det er ikke lett å få med seg alt.
Kan legge til enda en detalj - ang. selve stemplet som inneholder butikk-logo: Mange butikker i disse dager endrer navn, for eksempel har jeg flere PiB brev med ICA-stempel der enheten i dag har blitt Bunnpris - mens nummer-stemplet er det samme. Artige greier det ogsaa...
Hei
Nedleggelse av postkontorene blir annonsert i lokalpressen og ofte blir det en og annen artikkel i forbindelse med nedleggelsen. Nedleggelse av postkontorene følges gjerne at det samtidig blir opprettet Post i Butikk.
På Postens nettsider over postkontorene, ser jeg at man i mange tilfeller angir at postkontoret "skal nedlegges 9. november" så hvis du sjekker ut dine postkontorer kan du kanskje få nedleggingsdatoen på denne måten.
Tidligere i sommer/høst ble det offentliggjort en liste over postkontorer som skulle nedlegges i løpet at de neste par årene. Med så få postkontorer igjen i drift, bør det være overkommelig å holde oversikten med status/nedleggelser.

Jeg vil foreslå at du ikke setter strek (sluttdato) siden det er så få gjenværende postkontorer. Spørsmålet blir kanskje heller om man skal begynne/medta med PiB. Jeg vil foreslå at du tar med deg de du kommer over. Mange hjemstedssamlere kuttet ut PiB fra starten av, men har senere angret (og har da hatt problemer med å få tak i alle PiB-stemplene). Er dere noen stykker som samarbeider, så skulle det gå relativt greit å få tatt en tur innom de ulike PiB-ene for å få sendt noen brev derfra.

Går du med et katalogutgivelse i magen, så vil jeg sterkt anbefale at du ser grundig på boken Poststemplene i Rogaland 1848 - 1969. Jeg regner den som den desidert beste boken over stempler fra et fylke som er utgitt her i landet, og står i en særklasse mht. grundighet, layout og behandling av emnet.

RSS

Siste aktivitet

Gisle Martin svarteTrond Rosselands diskusjon oppdatering
"Siden holdes oppe men har ikke blitt oppdatert med tanke på lenker på lang tid.De…"
20 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Hei igjen. Takk for innspill vedr. ny NK Inge. Denne NK’en måtte jeg bare skaffe…"
5 mar
Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
24 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023
Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
jan 14, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår