Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Dette brevomslaget med NK 1 håndannulert Størd(alen) ble omsatt på en auksjon ifjor for kr.27.500. Og jeg stiller ikke spørsmålstegn ved omslaget eller frimerket, men likevel er det noe jeg undres på:
Er det en mulighet for at merket kan ha blitt påsatt i ettertid? Det er litt pussig at det ikke er noen blekkstreker eller -flekker som "binder" frimerket til papiret; logisk sett burde vel blekkflekkene i øvre del av merket ha fortsatt over merkekanten...?

Visninger: 325

Kommenter

Du må være medlem av Frank E Ring for å kunne legge til kommentarer!

Bli med Frank E Ring

Kommentert av Marius den 22 januar 2010 kl. 10.57
@John-Arne: Du må foreslå det hvert eneste år for at det skal begynne å gå hjem hos noen. NF gjenspeiler jo bare aktiviteten i klubbene, og når brorparten av klubbene har et aktivitetsnivå som ungene mine overgår allerede klokka 06:52 om morran, da må det mases og mases og mases og mases.

Nytt av året er at NF nå har egne lokaler, og da åpner det seg muligheter for fast installert utstyr. Gjennom å knytte bånd med eksisterende eksperter i Norge og ekspertiseringsenheter i utlandet, som f eks spesialistgruppen hos The Royal Philatelic Society London, bör det väre mulig å få bygget opp en solid merkevare for attestering av norsk filateli. Med tiden vil det da, teoretisk sett, bli umulig å omsette falskt materiale... Men kjenner vi frimerkesamlere rett, er de livredde for å gå glipp av et godt kjöp, og kjöper allikevel ;-) Rart med det der: vi plages ofte mer over tanken på objekter vi ikke fikk kjöpt, enn om de faktisk var ekte ;-))
Kommentert av John-Arne Paulsen den 21 januar 2010 kl. 22.53
Maruis: Nå må du slutte å stjele mine idèer!!!!

Jeg foreslo for 15 år (og kilo) siden at NF skulle ansette 1-2 eksperter som skrev attester for privae og samlere til en lav pris. På denne måten hadde man sluppet mye av det falske materialet som omsettes. Da hadde man virkelig kunne sagt: Attest = ekte. Uten attest = tvilsomme saker. Alle attestene burde da også legges ut i en daabase slik at du kunne søkes opp.
Kommentert av mpi den 21 januar 2010 kl. 13.16
Marius: Hva bildet av brevomslaget angår, er det hentet fra Skanfils egne sider - så jeg aner ikke hvem som kan ha stått for skanningen; når det er snakk om såpass dyre objekter som må behandles varsomt, vil jeg gjette på at innleverer kan kreve at man ikke skanner inn objektet på nytt og risikerer eventuelle skader (...ooops, der gikk brevet i bakken), men bruker et allerede eksisterende bilde. Og ser man på bildebruken på eksempelvis QXL, er ikke frimerkesamlere nødvendigvis de som har mest kunnskap om korrekt kalibrering eller fargebruk.

Når det gjelder forslaget ditt om database, er det i utgangspunktet en god idé, men som kjent er ikke alle like begeistret for å åpne Pandoras Eske, og ser man på utbredelsen av omtagginger, reperasjoner etc. av klassiske merker, tror jeg skuffelsen vil bli stor den dagen en ivrig samler oppdager at super-lux-objektet man har i samlingen egentlig bare er en reparert bløff. Henrik Ibsen sa noen kloke ord om hva som vil skje dersom man tar livsløgnen fra et menneske, noe som også gjelder samlere; bare forestill deg skuffelsen blant selgerne dersom auksjonskatalogene i fremtiden skulle være fylt av beskrivelser som "reparert", "omtagget" eller "tilbakedatert stempel" i stedet for "nydelig", "unikt" eller "absolutt luksus". Tenk også på pengene auksjonsfirmaene ville tape hvis salgsprovisjonen ble redusert som følge av dette; det er som med boligmarkedet - alle, både selgere og meglere er interessert i høyest mulig pris, og kjøperne har heller ikke noe imot å selge leiligheten med fortjeneste når de flytter ut om to år.

Erling: Tusen takk for interessant informasjon. Om sendinger til postkontoret var portofrie uten behov for frimerke, er i bunn og grunn ikke overraskende, men mon tro om brevene ble utstyrt med en påskrift av et eller annet slag; undres på hva som står skrevet under frimerket, da dette etter alt å dømme ikke er en del av adressen. Og dersom sendingen faktisk var portofri, kan man spørre seg hvorfor dette brevomslaget er frankert.
Kommentert av Arne Korshavn den 21 januar 2010 kl. 11.52
Jeg ville nok ikke ha kjøpt dette brevomslaget bare p.g.a. dette bildet ( selv om det hadde vært et objekt jeg hadde brukt for i min samling). Det står ingen ting i beskrivelsen om at det følger med en attest, og for slike objekter synes jeg nesten det skulle være en selvfølge at attest medfølger. Det ville jo være en fordel for alle ( både selger, auksjonsfirmaet og kjøper).
Kommentert av Marius den 21 januar 2010 kl. 11.03
Ofte har norske frimerker blitt løftet av og satt på omslag igjen. Kanskje det har skjedd her, og en attest i tidligere tider har forkynt saken?

Men jeg tror, sunn skepsis i behold, at et slikt brev som dette må man undersøke selv eller få en ekspert til å saumfare for å kunne uttale seg om. Det nytter ikke med en scan (selv om høyoppløselige scans kan bringe fram overraskelser som våre flyktige øyne ikke oppdager selv med hjelp av god lupe). Her er i tillegg bildet kraftig komprimert, og man har trolig forsøkt å få det litt mer fargerikt enn nøytral scan på en godt kalibrert scanner produserer, jfr gul stripe på midten av omslaget.

Rådet til alle som kjøper dyre objekter er som før: få det ekspertisert. Hvis NF hadde hatt klare krav til eksperteringens praksis i tidligere tider, ville man i dag hatt et arkiv der dette objektet ville vært registrert. Dersom det tidligere var funnet å være ugler i mosen, ville det sikkert vært vanskeliger å omsette det, men samtidig hadde man kunnet innføre en sterkere følelse av trygghet i frimerke-hobbyen. Å ha en slik ekspertiserings-database tilgjengelig på nett, ville jo virkelig ha rocka. Jeg tror at hvis NF skal ha noen misjon om 10-15 års tid, er de nødt til å ta slike grep ganske snart. Kanskje burde NF selv organisere enhver offisiell norsk ekspertisering og gradering. Med kraftig rabatt for klubb-medlemmer, eller til og med noen gratis ekspertiseringer i året, ville man jo fått enda mer tilbake for medlemskap enn i dag. Samtidig ville det bidra med et reelt inntektsgrunnlag for Forbundet utenom tilslutningsavgiften (som allerede i dag er for lav).

@Erling: interessant info om arkivene på Posten. Skulle jo tro at noen i Nordenfjeldske krets av posttjenstemannslaget vet hva som skjedde med de frimerkefrankerte forsendelsene også?
Kommentert av Arne Korshavn den 21 januar 2010 kl. 10.35
Jeg skjønner ditt spørsmål ut fra det vi ser på bildet.
Som du sier er det noen blekkflekker øverst på merket som normalt også burde ha bundet merket til brevomslaget.
Dersom det heller ikke framkommer noen opplysninger på baksiden av omslaget eller det er noe innhold som kan bekrefte at dette er ekte ville jeg nok være meget skeptisk til dette brevet.
Adressaten, og det som Erling Andresen kommenterer svekker ikke akkurat min skepsis!!!
Merket i seg selv er jo pent ( dersom det ikke skulle dukke opp noen overraskelser på baksiden) men et løst merke hadde vel ikke gitt den prisen på auksjonen??
Kommentert av Mitka Engebretsen den 20 januar 2010 kl. 18.29
Tja ett vasket merke + brevet = 27500kr ser tankegangen på vedkommende som kunne funnet på noe slik...
Kommentert av Erling Andresen den 20 januar 2010 kl. 17.01
Hadde vært interressant å se baksiden av sendingen eller innholdet om det kunne ha gitt en indikasjon på om brevet normalt sett skulle vært frankert. Teker her på at adressaten er Trondheim postkontor og sendingen hadde trolig et innhold som vedrørte Posten på en eller annen måte.

Under pakking av arkivet til Trondheim postkontor for overlevering til Statsarkivet på midten av 1990 tallet lå det fortsatt mange frimerkeløse brevomslag adressert til Trondhejm postcointor fra denne tiden med både private avsendere og fra andre postkontorer. Hadde muligheten til å lese en del av brevene og mange inneholdt epistler om aviser og tidsskrifter som var forsinket både fra inn og utland. Husker at ingen av brevene var frankerte !

Det foregikk visst en grundig oprydding av dette store og verdifulle arkivet på 1970 tallet og uten å antyde noe er de jo åpenbart at dette brevet har kommet ut på markedet i sin tid med eller uten frimerke.

Siste aktivitet

Ole Brænne svarteRobert Nilsskogs diskusjon Ny nettside hos SKANFIL
"De nye nettsidene er betraktelig tregere enn før.For meg så virker den nye layouten…"
mandag
Carl Gøran Furst Scheve svarteCarl Gøran Furst Scheves diskusjon Avvikende vannmerker og ikke registrerte vm stillinger
"Er du int. i å bytte bort det merket med rundstempel i stilling 8 og et tilsvarende i…"
15 mai
Johnny Thørnquist svarteRobert Nilsskogs diskusjon Ny nettside hos SKANFIL
"Også jeg mener å merke at de nye nettsidene er tregere med å oppdatere seg etter…"
13 mai
Robert Nilsskog la inn en diskusjon

Ny nettside hos SKANFIL

Hei alle sammen.Skanfil har fått ny nettside, hva synes dere om den folkens?Har fått noen inntrykk…Se mer
13 mai
Svend Wæver la inn en diskusjon
8 mai
nrps svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Takk for tilbakemelding (RES) Regner med at fordamping likevel skjer raskere en ved vann (som…"
16 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Jeg er nok mer Signoskop-fan enn fan av disse kjemiske preparatene. Men skal prøve å…"
16 mar
Gisle Martin svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Meld tilbake etterhvert som du får gjort deg noen erfaringer. Hvordan gikk det med toll og…"
14 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Benyttet linken over for å bestille. Etter noen uker dukket det opp en pakke fra…"
14 mar
Gisle Martin svarteArild Hålands diskusjon Bruk av transparenter for typing av posthorn
"Hei Arild.Jeg så på Facebook at du bruker sjablonger som dekker hele/en stor del av…"
24 feb
Gisle Martin svarteArild Hålands diskusjon Vannmerker 1882-1885 i gruppen Klassisk Norge
"Tusen takk. Verdt å se nærmere på. Spesielt det med stemplene. Nå skanner…"
22 feb
Carl Gøran Furst Scheve svarteArild Hålands diskusjon Vannmerker 1882-1885 i gruppen Klassisk Norge
"Fargene jeg ble oppfordret å få tak i er orange blå og div rødfarger…"
20 feb
nrps svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Må finnes ut av, takk for tipset Gisle Martin!"
2 feb
Gisle Martin svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Noen som har vært borti Clarity Watermark Fluid og vet om den kan skaffes i…"
1 feb
Gisle Martin svarteArild Hålands diskusjon Vannmerker 1882-1885 i gruppen Klassisk Norge
"Snublet over denne tråden.Du nevner vann og farget plast. Kan du utdype metoden litt. Hvilke…"
31 jan
Oddbjørn Salte svarteOddbjørn Saltes diskusjon Svenske Postekspedisjoner 1874 i gruppen Reisende postekspedisjoner
"Takker så mye, Audun"
23 jan
Einar Audun Hanstveit svarteOddbjørn Saltes diskusjon Svenske Postekspedisjoner 1874 i gruppen Reisende postekspedisjoner
"I 1874 vart stemlet nytta på strekninga Laxå - Charlottenberg"
23 jan
Oddbjørn Salte la til en diskusjon i gruppen Reisende postekspedisjoner
Miniatyrbilde

Svenske Postekspedisjoner 1874

Det er mye rart som dukker opp i gamle gjemmer.Dette brevet har jo en utrolig adresse, og er sendt…Se mer
23 jan
Oddbjørn Salte ble med i Mariuss gruppe
Miniatyrbilde

Reisende postekspedisjoner

TPO, reisende postekspedisjoner, jernbanestempler... kjært barn har mange navn, og nå har du som…Se mer
23 jan
Gisle Martin svarteGisle Martins diskusjon Siste bruksdato KONGSVINGER 2-rings i gruppen Norske poststempler
"Nice, liker at jeg har en siste-dato. Får se hvor lenge det holde :)"
21 jan

Grupper

© 2022   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår