Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Har frimerkesamlere rett til å kritisere Posten?

Men før man begynner diskusjonen, er det greit å huske på at det er stor forskjell på det gamle, publikumsvennlige Postverket og dagens blåruss-utgave av bedriften Posten.

Og skulle noen tvile på dette, kan man bare snakke med trofaste postansatte som har blitt forflyttet/måttet omskolere seg eller fått sparken som følge av bedriftens evne til å satse 300 millioner på en ny logo samtidig som man foretar nedskjæringer på det menneskelige plan, enten det er snakk om mennesker som har viet flere titalls år av sitt liv til å arbeide bak postluken eller levering av brevpost til privatkunder.

Etter å ha samlet frimerker i mange år og opplevd nedleggelser av flere postkontorer jeg brukte flittig, har jeg også snakket med menneskene i postuniformene, og lyttet til deres synspunkter. Disse menneskene har jeg stor respekt for, så min kritikk av Posten går først og fremst ut på en bedrifts arroganse ovenfor levende mennesker, som i mine øyne er vesentlig viktigere enn økonomiske resultater, særlig når det er snakk om noe så elementært som medmenneskelig kommunikasjon. At verden ikke står stille må man naturligvis akseptere - men i hvilken form og til hvilken pris?

At tante Olga ikke får betalt strømregningen sin fordi ting skal effektiviseres og alle på liv og død må bruke nettbank i stedet for å snakke med et levende vesen når man betaler for seg? At det å ringe en servicetelefon fører til et møte med en metallisk stemme som forteller deg at du skal velge "tast 1" for å få ett valg, "tast 2" for å få et annet valg, eller "tast 3" for å høre syntetisk ventemusikk den neste halve timen, for å så - om man har flaks, kanskje få anledning til å snakke med et menneske av kjøtt og blod? Hvilke "valg" gir egentlig et samfunn der enkeltmennesker blir betraktet som noe som ødelegger profitten og effektiviteten; en vei som Posten dessverre ser ut til å velge?

Bevares - jeg er ingen gretten gubbe med gebisset i vannglasset som ønsker at verden skal vende tilbake til 1855 og at 4 skilling løve igjen skal bli det eneste lovlige frankeringsmiddelet. Snarere tvert imot. Derfor synes jeg det er flott at debattantene her på Frankering.com kommer med sine oppriktige, kritiske kommentarer i stedet for å bukke med luen i hånden fordi de aller nådigst kan få kjøpt noen merker til albumet sitt. Frimerkesamling handler nemlig ikke om å se seg blind på merkene og betrakte Posten som en slags guddom som begunstiger samlerne med små papirlapper som kan selges videre på QXL; frimerkesamling handler i bunn og grunn om kultur.

Og skal det skrevne ord i et håndskrevet brev med frimerke på ha en reell mulighet for å overleve som kommunikasjonsform de neste tiårene, trengs det faktisk kritiske røster som Marius og dere andre. Poenget er nemlig at Posten nå er inne i en lei utviklingsspiral som ikke fører noe steds hen - med mindre man ønsker mer reklame i postkassen, flere nedlagte postkontorer, et postmuseum utilgjengeliig for vanlige dødelige samt en stempelkvalitet som ville ha gitt en vampyr forstoppelse.

For hva har egentlig skjedd på det postale planet siden årtusenskiftet? Vanlige mennesker, som før sendte brev eller postkort i ny og ne, har gått over til å sende julehilsener på SMS eller e-post, noe som blant annet skyldes fordobling av portotakstene, postmuseet har pakket sakene sine og flyttet fra en by der over en halv million mennesker hadde tilgang til og kunne besøke det, Frimerketjenestens kontor på gateplan i Oslo er nedlagt slik at det å bestille en papirtype idag er omtrent like enkelt som å få tilgang til Kim Jong-Ils soverom, postkontorer har blitt nedlagt og ansatte med flere tiårs kompetanse er blitt erstattet med 20-åringer i Post i Butikk på ICA, vi har fått mer reklamesøppel i postkassen som følge av Postens satsing på de lønnsomme kundene - nemlig bedriftene, stemplene på vanlig brukspost ligner stort sett ikke grisen, og hva blir det neste, mon tro...? Hvor lenge er det til frimerket trekker sitt siste sukk hvis denne utviklingen får fortsette uten at noen sier et kvekk?

Så bare fortsett å komme med konstruktiv kritikk, for hvis man sitter stille som mus og finner seg i alt bedriften Posten måtte finne på, er det synonymt med å forberede frimerkets begravelse. Kanskje noen husker tjenestemerkene som i midten av 1980-årene måtte vike plass for kjedelige frankeringsavtrykk? Et rikt og interessant samleområde som gikk over i historiebøkene - uten at norske samlere reagerte nevneverdig. Idag er det umulig å reversere dette. Og om lønnsomheten og effektiviseringen får råde grunnen uten å møte motbør, blir det en vakker dag også det alminnelige frimerkets tur. Det er bare et spørsmål om tid.

Fortsett derfor med kritikken; man kan starte underskriftsaksjoner, skrive leserbrev i avisene eller lage demonstrasjonstog foran Stortinget om man skulle føle for det. For det er stor forskjell på å syte og klage uten mål og mening og å komme med konstruktive forslag til forbedringer, og i mine øyne virker det som om det er den sistnevnte formen for kritikk som er dominerende på dette nettstedet. Hvert innlegg her på Frankering.com bidrar til å holde liv i norsk filateli, og positiv, velbegrunnet kritikk fører verden fremover; hadde folk sittet passivt med steinøksene for noen tusen år tilbake uten å reise seg opp og finne opp hjulet, hadde menneskeheten fremdeles gryntet og bodd i huler.

Visninger: 92

Kommenter

Du må være medlem av Frank E Ring for å kunne legge til kommentarer!

Bli med Frank E Ring

Kommentert av Rune Kristiansen den 26 mars 2009 kl. 23.56
.............en sak har alltid minst to sider har jeg hørt, min, din og alle andres..............er ikke uenig med deg heller, jeg stemmer fra sak til sak, og her vil jeg si LA OSS KRITISERE POSTEN der vi som SAMLERE mener vi har noe å kritisere, blant annet den elendige stemplinga eller manglende stemlinga av frimerker...............DEN KAN ABSOLUTT BLI BEDRE! Eller? Er posten en vampyr med forstoppelse?

Så var det "Alle dere andre", har han noe rett eller skal vi tie`n i hjæl..........

Siste aktivitet

Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
8 mar
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
22 feb
Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
14 jan
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022
Tom Herzeth svarteTom Herzeths diskusjon Bilde av variant kronprinsesse Martha.
"Tusen takk!"
sep 15, 2022
Gisle Martin svarteTom Herzeths diskusjon Bilde av variant kronprinsesse Martha.
"Fant dette bilde på GiBud. Håper det hjelper.…"
sep 14, 2022
Tom Herzeth la inn en diskusjon

Bilde av variant kronprinsesse Martha.

Er det noen som kan hjelpe  med bilde av NK 442 v1 ? Kronprinsesse Martha .   Se mer
sep 7, 2022
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon Hjelp til portosatser.
"Hei, Tusen takk for hjelpen. Da kan albumsidene sluttføres!! Rolf Erik"
jun 26, 2022
Rolf Scharning svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon Hjelp til portosatser.
"Hei, Til Tyskland 1914: Brevporto 30 øre, rek. gebyr 20 øre, assuranse 16 øre.…"
jun 25, 2022
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

Hjelp til portosatser.

Hei,Noen som kan hjelpe med hvordan portosatene på disse to verdibrevene er satt sammen.Brev 1: Til…Se mer
jun 7, 2022
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

KRA. STEMPEL

Kort til Paris i 1907 frankert med NK 73, 74 og 75 på forsiden. Uvanlig stempel?
mai 28, 2022
Ole Brænne svarteRobert Nilsskogs diskusjon Ny nettside hos SKANFIL
"De nye nettsidene er betraktelig tregere enn før.For meg så virker den nye layouten…"
mai 23, 2022
Carl Gøran Furst Scheve svarteCarl Gøran Furst Scheves diskusjon Avvikende vannmerker og ikke registrerte vm stillinger
"Er du int. i å bytte bort det merket med rundstempel i stilling 8 og et tilsvarende i…"
mai 15, 2022
Johnny Thørnquist svarteRobert Nilsskogs diskusjon Ny nettside hos SKANFIL
"Også jeg mener å merke at de nye nettsidene er tregere med å oppdatere seg etter…"
mai 13, 2022
Robert Nilsskog la inn en diskusjon

Ny nettside hos SKANFIL

Hei alle sammen.Skanfil har fått ny nettside, hva synes dere om den folkens?Har fått noen inntrykk…Se mer
mai 13, 2022
Svend Wæver la inn en diskusjon
mai 8, 2022
nrps svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Takk for tilbakemelding (RES) Regner med at fordamping likevel skjer raskere en ved vann (som…"
mar 16, 2022
Rolf Erik Sjøstrand svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Jeg er nok mer Signoskop-fan enn fan av disse kjemiske preparatene. Men skal prøve å…"
mar 16, 2022
Gisle Martin svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Meld tilbake etterhvert som du får gjort deg noen erfaringer. Hvordan gikk det med toll og…"
mar 14, 2022
Rolf Erik Sjøstrand svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Benyttet linken over for å bestille. Etter noen uker dukket det opp en pakke fra…"
mar 14, 2022

Grupper

© 2023   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår