Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Som man rydder, finner man. Det burde kanskje vært alle frimerkesamleres mantra? I dag har jeg trukket fram fra glemselen denne unnselige, tynne, regnskapsjournalen som har overlevd vær og vind i mer enn 100 år:

Heftet, en "Memorial" fra forretningen Otto G Olsen, Fredriksstad, har tilhørt Hans Fr Bang, en ung frimerkesamler, født nyttårsaften 1892 i New York, sønn av en sogneprest.

Av interesse for frimerkesamlere eller folk som lurer på hvordan frimerkesamling foregår, er innholdet:

Hans bestemte seg nemlig for å føre kassedagbok for sine frimerkesamlingsaktiviteter på høsten 1907.

Vi kan lese at blant de første poster er innkjøp for 85 øre fra Olaf Halvorsen — vår velkjente frimerkehandler i hovedstaden. Reidar Olsen står også som kilde til frimerker, kanskje bokhandlerens sønn? De fleste navnene tør være lokale gutter, noen sikkert jevnaldrende med Hans på 14 år.

De tre første byttehandlene foregår med Thommassen. Vi får anta at han stakk av gårde med de beste merkene. Slik er det bestandig. Og siden han er hyppig tilbakevendene, så syntes han nok at han hadde skaffet gromme merker til en grei pris. Frimerkesamlere blir nemlig som oftest nødt til å benytte klingende mynt som mellomlegg; det hører til sjeldenhetene at man klarer å bytte frimerker og komme vel overens med resultatet. Men som 15-åringer er det sikkert enklere enn som 55-åringer.

For lokalsamlere fra Greåker / Fredrikstad skulle man tro at en slik oversikt som dette burde være en gullgruve. Men det er det neppe. Frimerkesamlere samler ikke andre frimerkesamlere; de samler frimerker, brev og postkort.

Og frimerkesamlere har andre fritidsinteresser parallelt, enten de er tenåringer eller de kjemmer sine grå (bare følg med).

Fra siste halvdel av november 1907 ser vi at Hans også har funnet seg en frimerkehandler i London å kjøpe fra: Felix Fischer London står det sirlig notert til venstre for beløpet 5,38 — nokså sikkert et heftig beløp for en tenåring for 100 år siden. Og Reidar Olsen, som Hans tidligere har kjøpt frimerker av, han kjøper nå tilbake merker for det drøye beløp av 1 krone.

Desember måned er frimerkesamlere som folk flest: altfor opptatt til å drive med frimerker. Vi hopper derfor fra november direkte til januar i bokføringen — et regnskapsprinsipp som vi får tro frimerkesamlende revisorer vil nikke gjenkjennende til. For 1/1 er det således innført kr 5 som "julegaver i kontante penge". Og allerede 19/1 lykkes Hans i å overtale Ragnar Storm til å investere kr 3,80 i et godt frimerkekjøp. De foregående to kundene har vært Hans' yngre brødre, Oscar og Ove (senere kjendisarkitekt Ove Bang), så bytteboka har kanskje ikke vært full av godsaker? Eller kan det tenkes at guttene hadde organisert seg og overlot penger til Hans slik at han kunne foreta en bestilling av "fyndlåda" på deling? Kr 9,28 kostet den fra F. Fischer, London. Posten ovenfor beretter om "tilfeldig udgivet porto" for 65 øre, men Hans har jommen klart å presse inn ordet vienerbrød på samme korte linje ;-) Som sagt, også frimerkesamlere faller for fristelsen til digresjoner. Så lenge wienerbrød nytes langt unna frimerker, er det bare sunt og godt, sier nå jeg.

Senere i måneden kommer en mystisk postering: Porto til "Ekko". 5 øre. Så hva var Ekko i frimerkesamlernes verden anno 1908? Noen som har forslag å komme med?

For februar får Hans endelig etterlengtede ukepenger: 1,50 for siste 6 uker. Og "Faaet av papa_ _ _1,00". Det var snilt av sognepresten. Men nå blir fristelsen av penger i lomma for stor. Samme dato bokfører Hans katastrofen: "Et par skøiter _ _ _ 3,50". Frimerkesamling som hobby er konstant under press av andre fritidssysler, allerede i 1908, dere. Da hjelper det lite at han kan innføre 5 øre som "Fundet igjen" dagen etterpå.

Februar blir en utrolig frimerkeaktiv måned for Hans — akkurat som jeg vil påstå er tilfelle for 90% av norske frimerkesamlere: Februar er årets høysesong. Den 17. dukker 20 øre opp som utgift til "Filatelistklubben". Var det en forsamling i Fredrikstad, eller kan det her være snakk om en av de mange sirkulasjonsklubbene som eksisterte? 23/2 har han ført opp 69 øre som "Kjøbt av F Klub", så da er det nok sirkulasjonsklubben som har rukket å ekspedere utvalgshefter til Hans. I 1908 var vel den senere innstifteren av Norsk Filatelistforbund, B C Middelthon fra Stavanger, i full gang med sirkulasjonsklubben sin...

Hans pådrar seg også en saftig utgift denne måneden: Betalt Schjöl for kronemærker _ _ _3,00. Gærning.

Men i mars og april begynner frimerkehobbyens iver å gå over... det begynner å bli mye porto ført inn i boka, inkludert to brevkort til 10 øre stk (som enten betyr utenlandsporto eller frimerkehandlernes favoritt, doble innenlandskort). Og første person identifisert som jente introduseres: "Til Maggie_ _ _0,20". Tenk, ikke om frimerker i det hele tatt; han bare gir bort 20 øre til lillesøsteren sin (senere lærer ved Smestad skole i Oslo).

2. april 1908 synes det hele å være slutt. Hans selger for kr 3,00 til Skovgaard — muligens en klassekompis fra Fredrikstad-traktene. Er det kanskje kronemerkene som er blitt for dyre å ha stående i albumet? Slik er det for frimerkesamlere: Vi kjøper når vi føler at vi har råd til det, vi kjøper når vi ikke føler at vi har råd til det, og en eller annen gang må vi gå i gang med å kvitte oss med det vi har samlet på — ofte av rent økonomiske årsaker. Gjeld, skilsmisse og død er de vanligste grunnene til at frimerkesamlere slutter å samle. Kanskje traff Hans en jente? Kanskje fikk han helt andre fritidsinteresser? Kanskje var det sommeren som var i anmarsj? Eller kanskje han bare gikk lei av å bokføre frimerkerelaterte transaksjoner? Hans var nemlig i den aldersgruppen hvor frimerkesamlere blir til vanlige mennesker i noen adrenalinfylte, hektiske tiår, før de igjen gir seg samleriet i vold som godt voksne.

Så gjorde da også Hans. Hvis ikke hadde neppe jeg, en frimerkesamler, endt opp med frimerkeregnskapet hans fra forrige årtusen. Da Hans døde virker det som om sønnen hans kan ha fortsatt å samle. Men sønnen var barnløs, og alt ble solgt til en samler / frimerkehandler som, etter hva jeg har fått høre, solgte kasse på kasse i lang tid på auksjoner. Veldig mange av kassene med norske brev ble kjøpt på auksjon av en frimerkehandler med base i Oslo, og mange av brevene dukket senere opp hos en frimerkehandler i Bergen.

Og ja, jeg måtte lete mer enn litt for å finne et brevkort som passet.

Visninger: 370

Kommenter

Du må være medlem av Frank E Ring for å kunne legge til kommentarer!

Bli med Frank E Ring

Kommentert av nrps den 1 februar 2011 kl. 2.26
Terningkast 7 Marius; Slikt er MORSOMT å lese! Og det er vel nettopp slike betraktninger hobbyen sårt lider under å ikke ha, sånn litt innimellom dyptpløyende funderinger på posthorn og nummerstempler:-)
Kommentert av Rune Kristiansen den 31 januar 2011 kl. 20.07
..........arti sak og fortelling Marius, frimerkesamlerhistorie blir det vel, fra svunne tider.....
Kommentert av Mitka Engebretsen den 31 januar 2011 kl. 19.38
Meget flott objekt!

Siste aktivitet

Steffen Haustrup Hansen svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Hej Einar. Mange tak for din oplysning. Jeg er glad for at den er med i det nye NK - så var…"
mandag
Marius kommenterteOles bilde
Miniatyrbilde

Seasons Greetings

"Noen som har sett slikt i 2019?"
mandag
Marius kommenterteJan Svendsens blogginnlegg Finsk språk o filatelistisk litteratur
"Finsk blir litt sånn som islandsk: bare skriv det inn i translate.google.com så blir…"
mandag
Marius svarteFinn Hj. Olssons diskusjon Auksjoner
"EDIT: Jeg fikk en oppringing i dag om at det var oppstått en misforståelde ifm denne…"
mandag
Einar Strand Enkerud svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Ser hva du mener, den til høyre kom som nytrykk , Postens filatelitjeneste 15/4-16…"
søndag
Steffen Haustrup Hansen svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Hermed foto af de to mærker"
søndag
Steffen Haustrup Hansen svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Jeg prøver at lave billeder, men det varer lige lidt, for jeg er ikke hjemme de næste…"
4 des
Johnny Thørnquist svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Har du noen bilder som viser disse forskjellene?"
4 des
Steffen Haustrup Hansen svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Hej Einar Tak for svaret, men jeg tror ikke dette er tilfældet. Jeg har lige vasket masser af…"
4 des
Einar Strand Enkerud svarteSteffen Haustrup Hansens diskusjon NK 1454
"Uten at jeg er ekspert, så tror jeg det har med vasking av merkene, se  på 30 og…"
4 des
Steffen Haustrup Hansen la inn en diskusjon

NK 1454

I Norgeskatalogens (2016)katalogisering af NK 1454 er beskrevet type Ia, Ib og II, samt forskellige…Se mer
1 des
Finn Hj. Olsson la inn en diskusjon

Auksjoner

Hvor ble det av Jan Nordhagen sine nettauksjoner. Er det noen her som har svar på det !Se mer
23 nov
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I BERGEN TIRSDAG 26. NOVEMBER

Bergens Filatelist-Klub har sin store auksjon tirsdag 26.11.2019 kl 2000. Visning samme dag fra kl…Se mer
18 nov
Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon
16 nov
Einar Strand Enkerud kommenterteJan Svendsens blogginnlegg Finsk språk o filatelistisk litteratur
"Hei Finns nok en del svensk litteratur om temaet :-)"
17 okt
Blogginnlegg lagt ut av Jan Svendsen
15 okt
Bj. Kristian Wang svarteKents diskusjon Åpenbar helforfalskning?
9 okt
Bj. Kristian Wang svarteKents diskusjon Åpenbar helforfalskning?
"Selve overtrykk er ikke sterk nok. Ekte frimerker ble brukt av forfalskner men de har laget en…"
9 okt
Kristen Rasmussen svarteKents diskusjon Åpenbar helforfalskning?
"Hvordan ser du at de andre tre også er forfalskninger? Det virker som om det er mye variasjon…"
9 okt
Bj. Kristian Wang svarteKents diskusjon Åpenbar helforfalskning?
"Ja disse er forfalsninger. Har nettop kjøpt all 5 for forfalksning samling jeg har bygget…"
9 okt

Grupper

© 2019   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår