Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Legger ved to scan av NK 15. Merket på klipp, kan noen si om det er a eller b? Og hvilke kjennetegn ser man etter for å skille disse? Det andre merket, NK15b, stemplet ARENDAL er tatt med for sammenligningens skyld.

Visninger: 1143

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Tror merket på klipp kan defineres som 15a selv om stempelet skjuler et kjennetegn
Få en attest....det er (nesten) alltid det beste :-)
ser nok ut til å være b ,mangler den tydlige hvite strek mellom frim..... og borden
Her kan du lære hvordan du skiller merkene fra hverandre
http://www.jaysmith.com/Resource/Articles/nor_8skill8.html.
Ikke klart nok trykk og karakteristisk farge til å være 15a - mener jeg. Merk også at det skal finnes overgangsformer (jamfør NK). Slik at ofte blir det litt synsing - men det beste jeg har sett hittil er kriteriene fra Jay Smith (lenke under fra Johnny).

Merket til høyre ser også meget "fargemettet" ut i en dyp fargenyanse - slik at en ved bare å sammenligne de to merkene kan tro at det venstre er 15a....
Jay Smith er ikke enbetydene med riktig (men vil være det ofte). En ser lett om det er klart trykk og merket skal være godt rosa. Dette merket er NK15b da det ikke har klart trykk.
Tråden så langt viser hva vi før har sett&vet: Noen ting er vanskelig å bli klokere på enn andre ting - Det ryddigste vil kanskje være å luke ut nyanser på både Nk.13 og 15 fra Nk. inntil klare&verifiserbare kjennetegn (evt.) foreligger? Det blir mye synsing rundt disse, så både Jay Smith og andre vil klart tolke slike merker til "egen fordel". Fargenyanser som godt rosa kontra karminrosa blir det bare tull av å henvise til på 140 år+ gamle papirlapper - gi meg 2 uker med godt og solfyllt vær, så skal selv de aller nyeste merker få fargenyanser som aldri_før_sett_i hele_ verden :-)
Mye rett i det du sier her, nrps. Men når det gjelder dette merket på klipp så ender vi altså opp med å konkludere at dette er NK 15b. Fargen på nevnte merke er nok utvilsomt rosa, det er også rosa farge som oppis for NK 15a i NK. Allikevel er ikke fargen riktig i følge Øystein Bøe, og han har sikkert rett selv om Jay Smith`s merke er ganske likt. Så var det dette med fargegjengivelse fra scanner.... og naturlige fargeavvik fra trykking og senere falming...Ikke så lett å se av mine scan men graveringslinjen mellom "frimerke" og "borden" på mitt merke er der nesten hele veien (ca. 80%) lett å se under lupen. Så ett tredje kjennetegn: Utløper på "borden" går helt ned i K i skilling på mitt merke, det gjør den IKKE på Jay Smith`s merke. Her er det tydelige graveringslinjer mellom K og utløperen. I og med at NK også sier at det finnes overgangsformer for NK 15a og b så er kansje mitt merke ett slikt? Takk til alle som engasjerte seg, også til frankering.com som er en super side. Lærerikt å følge med her, fortsatt GOD PÅSKE til dere alle!
Poenget her var at noen selger røde merker som NK15a. Røde merker kan også ha tendenser mot klart trykk.

(Og merket henvist til på QXL er også en 15b)

15a ses vel også ofte stemplet Drammen.
Du Yngve, hvis du holder opp det klippet mot lyset: stemmer da stempelets videre gang? Altså: er merket montert på klippet i ettertid for å gjøre noe "filatelistisk OK" ut av et merke som har lave tagger på venstre side?

Årsaken til at jeg spør, er enkelt og greit at foruten klart trykk og rosa farge, i motsetning til karminrosa farge (NK15b), forteller Håndboken at de rosa ble sluppet først ut fra lageret.

Klipp-merket ditt har et rart 8-tall til slutt; det var det som fikk meg til å stusse. En som skulle ønske å lage en slik forfalsking, f eks i en tid da samlere kastet tusenlapper etter slike objekter, ville jo forsøke å få det til å se ut som 68 istedenfor 69.

Første kjente avstempling er i januar 1868, altså et rosa merke. Det meste av frimerker gikk først ut i Christiania, av flere naturlige grunner, men også de andre storbyene var storforbrukere av "nye" merker. Dersom NK15a skal være sjelden, dog, tror jeg ikke at 6 måneders jevn bruk i hovedstaden er noen faktor å skryte av. Følgelig vil jeg ut fra stemplingsdatoen tippe at det er NK15b. At de ekte 15a er betydelig mer sjeldne enn den tusenlappen som NK anslår, sier seg selv. Problemet har vært det tomme rektanglet i alles fortrykksalbum; presset i markedet gjorde med tiden mange merker til "NK15a" — "liksom a," litt som sjøgrønne 35-ører. Om vi skulle trekke inn NK17, ville blomsterbukett-butikken vært komplett; likeledes forvirringen.

På QXL ligger det i kveld et NK15 som beskrives som "a" med alt mulig av kjennetegn som er ramset opp i denne tråden. Merket er stemplet i 1871. I storbyen Trondhjem.

Om vi sammenlikner med 3skill3, som også har a- og b-status, forkynner Håndboken at de kjennes stemplet med 1 måneds avstand i dato (juni 68 og juli 68). Det ble den gang spekulert i om farge/skitt fylte opp trykkplaten, eller om trykkplate fort ble slitt. La oss for syns skyld anta at skitt-fyllingen er korrekt. Det vil si at X antall ark ble trykt før tilstand b inntraff.

Dersom fyll-teorien stemmer, skal vi altså også ha en a og b for 1 skill 1, for merket ble trykt etter 8skill8 og 3skill3. Så sett i gang og let; for NK11 finnes også som rene trykk. Her er det dog liten forskjell i fargen; om natten er alle sorte katter sorte, eller hur? Uansett, her er det likedan få merker å finne.

Men tilbake til 8skill8: hvis parallellen til 3skill3 er god, vil de fleste 8skill8 NK15a være stemplet i januar 1868. Dersom unntak finnes, har de som steller med Håndbøkene i dag noe å fokusere sine glugger på fram til neste utgave der Våpen er inkludert.
Har sjekket ut tipset ditt angående å "gjennomlyse" klippet. Etter det jeg kan se så ser alt normalt ut, ikke noe tegn til at det er ett annet stempel under frimerket. En annen ting som gjerne er verdt å nevne er en signatur og noen tall notert på baksiden av klippet. Pent skrevet men jeg klarer ikke tyde signaturen, men tallene er 1693/75. Noen som vet hva dette står for? Forøvrig har jeg hatt dette objektet i min eie i over 20 år, og det ble den gang byttet til meg som 15b. En vel kjent Bergensfilatelist var på besøk i vår lille lokale frimerkeklubb og jeg gav ett Osbanen brev i bytte! Grunnen til at jeg stusset litt over dette objektet etter så mange år var da jeg nylig anskaffet meg ett bedre merke (Arendal merket) og så da den svært store forskjellen i farge og delvis i trykket. Men de er nok 15b begge to enda de er ganske så forskjellige......Frimerkesamling er fasinerende, dere!

Hei YNGVE

Signaturen tilhører en annen meget kjent Bergens-filatelist, nemlig nå avdøde Frantz Caspar Moldenhauer jr., og tallene tilsier at dette er attest nr. 1693 og at den er skrevet i 1975.

Hvor tallene står på merket sier noe om ektheten, men eksakt hvordan dette var husker jeg ikke i farten. Dog forklarte FCM dette oppsettet i NFT engang , trolig på 1980-tallet vil jeg tro.
Mener dog å huske at til lengre ned tallene stod dess bedre var tingenes tilstand, men som sagt dette er jeg ikke sikker på i farten.

Ser dog ikke bort fra at dette arkivet over alle attestene FCM skrev fortsatt befinner seg hos Caspar Moldenhauer (sønnen) , du kan du spørre i i butikken til Frimerkehuset. Om den finnes får du jo også svar på om dette er 15a eller 15b - det vil jo fremgå av attesten.

Skal jeg gjette på at du byttet til deg frimerket hos John Frederiksen!

RSS

Siste aktivitet

Gisle Martin svarteTrond Rosselands diskusjon oppdatering
"Siden holdes oppe men har ikke blitt oppdatert med tanke på lenker på lang tid.De…"
20 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Hei igjen. Takk for innspill vedr. ny NK Inge. Denne NK’en måtte jeg bare skaffe…"
5 mar
Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
24 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023
Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
jan 14, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår