Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Hva gjør du på Julaften når alle pakkene er pakket opp og papiret har gått i peisen?

Det slo meg at mange som ikke er blodfan av midnattsmesse eller sort-hvitt-spillefilm kanskje kunne tenke seg å stelle med frimerker og postkort istedenfor. Men hvis hukommelsen ikke spiller meg enda et puss, pleier det å være nærmest null objekter på Julaften — da vi i så fall trenger dem.

1. juledag pleier QXL å ha gratis opplasting slik at misfornøyde unger får omsatt gavene sine i cash, så derfra og en uke ut i januar blir det neppe objekt-tørke. Men Julaften? Ingen ved sine fulle fem vil vel ta sjansen på at noen sitter online og byr etter at konfektpakker, juleribbe og sju sorter akevitt er fortært?

Tja, jeg er nå villig til å forsøke, og håper at det er noen andre av dere som får lyst til å slå følge. QXL har jo fullstendig overtatt funksjonen som frimerkeklubber og utvalgshefter pleide å ha i Norge — en kilde til nye frimerker, postkort, helsaker og brev for samlingene sine. Istedenfor å drasse på bagasje full av byttealbum og skoesker, bytter vi anno 2009 gjennom QXL mot et vederlag på noen prosent av byttehandelen. Vederlaget kommer styggelig fort opp i samme beløp som vi synes er drøyt å betale som medlemskontingent til en frimerkeklubb (som også gir oss 8 utgaver av NFT i året), men så klarer jo ikke klubbene å tilfredsstille den etterspørsel etter QXLs tjenester som eksisterer.

Mitt forslag er derfor at du tar for deg et byttealbum eller ei skoeske med flate saker, plukker ut 5-6 OK objekter og laster dem opp på QXL med sluttdato i tidsrommet 2009-12-24-2200 — 2009-12-25-0100, og begynner annonsetittelen med ordene JULEKVELD PÅ QXL. Hvis alle som er innom her i løpet av ei uke gjør det, får vi mange tusen objekter å velge mellom på julenatta — enhver frimerkesamlers store drøm.

HER ER lenke til samtlige objekter som er lagt ut på denne måten. Forhåpentlig blir det mange innen Julaften. Jeg tror det kan bli gøy med en liten frimerkedigresjon midt oppe i julehøytideligheten — og på denne måten kan vi sammen bidra til at det er noe brukbart å skaffe til samlingene sine. På julekvelden attpåtil.

Hva nøler du etter? Grip kamera, pinsett, album, scanner, pc, katalog, lupe, limstift og hva du ellers har i hus for å kose deg, og sett i gang! God Jul, alle samme.

Visninger: 387

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Det siste sitatet traff ganske bra. Eneste unntaket er vel at OFK- auksjonene i det siste har vært ganske greie. Mye å finne til en stort sett veldig lav pris.
Hvis noen fortsatt leser, så forsvant litt av poenget mitt da jeg bablet meg inn i mine digresjoner ovenfor. Men essensen blir at Posten ikke kan være den som bringer tradisjonen med frimerkesamling videre. De har ikke effekt stor nok av å jobbe aktivt for å få nye abonnenter. Det koster dem sikkert i overkant av 5000 kr å få en ny storkunde. Og hvis vedkommende går gradene som frimerkesamler, er utsiktene store for at hun forlater Posten som kunde med årene. For Posten er det rimeligere å produsere et par bilder ekstra i året for å kompensere nedgang i antall samler-kunder.

Frimerkehandlerne er heller ikke så hippe på å bringe tradisjonen videre. De har nemlig god tilgang på materiale når folk som arver døde samleres etterlatenskaper, stikker innom på vei hjem fra krematoriet. Forholdstallene mellom samlere og handlere og penger i markedet er tilfredsstillende, så ingen grunn til å forandre på tingenes tilstand. Attpåtil har alle handlere gjennom de siste 30 år fått samlerne til å akseptere 20% kjøpsprovisjon og 20% salgsprovisjon på auksjoner — og nå som alle har sin egen "auksjon" (for reelt sett selges mye av handlernes eget materiale), behøver de ikke farte rundt for å få penga til å trille inn. Altså: ingen handlere behøver flere samlere, så det å drive tradisjonen videre er ikke noe de prioriterer. De fleste av dem får pensjon allikavæl. Og kan jobbe videre som frimerkehandlere når de blir pensjonister også. Altså enda mindre grunn til å ofre tradisjonens overlevering til yngre generasjoner en mager tanke.

Hva da med frimerkeklubbene? Vel, noen av dem går så vidt rundt, og da er det ikke bare økonomisk jeg tenker. Det siste tiåret har klubber blitt nedlagt, tvangsnedlagt, og slått seg sammen over by- eller kommunegrenser.

Allikevel er det frimerkeklubbene som er de enste som faktisk har et visst incentiv forbundet med å få flere med i frimerkehobbyen og bringe tradisjonen videre til nye generasjoner. Frimerkeklubbene er også de eneste som har ressurser og kompetanse til å rydde opp i forfalskings-jungelen — av meg ansett som en av de værste vortene på fru filatelias ellers så vakre fjes. Handlerne flest bryr seg ikke; de får penga sine selv om de selger tusenvis av forfalskinger på auksjonene sine. Posten Norge Frimerketjenestens folk ville ikke, med ett unntak, klart å identifisere en stempelforfalsking engang.

Men gidder klubbene å gjøre noe? Knock knock!

Hva kan du og jeg gjøre?
Høyst lesverdig digresjon dette, Marius. Det er etterhvert noen år siden vi vekslet ord om dette, dvs. tradisjonelle frimerkeklubber kontra "Internett-klubber" inkl. mitt inntrykk av hvordan mange frimerkeklubber drives, sistnevnte forsåvidt greit illustrert via ref. til NF v/ Sven Olof Forselius. Her/der kan det tilføyes grådighet ang. deling av viten, noe som fora mv. nok har bidratt sterkt til å ta knekken på, det skrives i det vide og det brede, og kunnskaper deles uten noen form for kompensasjon.

Om det er så at forbundet sliter med å bruke opp pæng på bok (Noe jeg forsåvidt ikke tror er et økonomisk problem, snarere et omstillingsproblem) så er det kanskje på tide å gjøre noe drastisk med (omstillingsproblemet)?!? F.eks. ved å bruke mer tid (og penger...) på å være synlige og oppdaterte på/via Internett, og kort, eksempelvis sagt bruke mindre tid (og penger...) på å mase på lokalklubber som ikke engang gidder å sende inn årsmelding m.v.

Ditt avsnitt ref. "Hva da så med frimerkeklubbene? Det er jo der hylene"...osv. samt classicstamp "Om man bor flere km i fra nærmeste nabo og får post en gang i uken, så kan man jo fint samle både det ene og det andre." (ref. slutt) kan jeg kun si KLAPP-KLAPP og gi stående applaus til :-) En Passant kan det tilføyes at det ikke er bare frimerkeklubber i sin "gamle form" som sliter med opprettholdelse og rekruttering. Vi ser det samme i Idrettslag, Ungdomslag, Bondekvinnelag (!) osv.osv - og fordundre meg så er inntrykket at også Misjonslag sliter :-)

OFK som utgiver av Norgeskatalogen stiller, som jeg vil anta, i en særstilling økonomisk sett (noe opplagstall kan jeg ikke huske å ha sett - korriger meg så gjerne for evt. overseelse) har helt sikkert stort engasjement i klubben, ikke minst pga. utgivelsen av Norgeskatalogen samt tilsvarende engasjement i utgivelsen av Norsk Filatelistisk Tidsskrift. Bortsett fra diverse økonomiske tilskuddsordninger som kan innvilges til slik drift (og jeg understreker kan for som tilfeldig skribent vet jeg selvsagt ikke noe om OFK sitt budsjett/økonomiske føringer) så er mitt inntrykk at driften ang utgivelse av Norgeskatalogen skjøttes - og skjøttes GODT - av en drøy håndfull personer, mer eller mindre på idealistisk grunnlag. Uansett hvor lite vi liker å måtte innse det så vil slike idealistiske ildsjeler falle fra, av ymse årsaker, også i OFK.

Kortfattet: TENK NYTT, TENK GODT - OG GJERNE FORT!

'Frimerkehandlerne er heller ikke så hippe på å bringe tradisjonen videre. De har nemlig god tilgang på materiale når folk som arver døde samleres etterlatenskaper, stikker innom på vei hjem fra krematoriet. Forholdstallene mellom samlere og handlere og penger i markedet er tilfredsstillende, så ingen grunn til å forandre på tingenes tilstand.'

Tror du må gå gjennom regnskapstallene til flere av de store frimerkeselskapene før du kaster ut slike påstander..... :-)
Forsøker du å si at det er noen av dem som ikke har bra omsetning??? Eller ikke grei tilgang på gamle samlinger fra bo? Eller at samlerne ikke har penger å bruke?

Jeg er sjelden innom en frimerkebutikk uten at telefonen kimer eller gamle damer detter innom for å høre om de kan få solgt mannens eller farens gamle samling...
Siden jeg ikke kan svare på ditt innlegg, så må jeg svare på mitt eget.

Jeg tror at problemet er at der er færre samlere og mye, mye, mye lavere priser på det materialet som man vanligvis får kjøpt over disk (** vare, FDC, OL bøker, Færøyene i album o.s.v.). Dette går direkte ut over marginene til handlere over hele landet (de få som er igjen) og jeg er rimelig sikker på at flere handlere ikke vil overleve i det ikke-fullt-så-lange løp......hvor fort dør frimerkesamling ut uten handlere?
Et utfordring er at det nok stadig blir færre i utlandet som samler Norge.

Og for ordens skyld: JAP=Norstamps.
Ja, vi har visst fått en begrensning på bredden i diskusjonstrådene. Vet ikke om jeg får rikka på det.

Men, tilbake til handlerstandens framtid og stien de har valgt uten videre promotering for frimerkehobbyen (NÅR så du sist en annonse for en frimerkehandler utenfor NFT eller klubb-blad? Eller NÅR så noen ord som "samle frimerker - bruk frimerker - ha det gøy med frimerker" i en handlers annonse?): INTERNETT har forandret handlernes og samlernes verden, leser jeg. Så hva gjør man da?
Kansje jeg skal hive meg på? Holder på å forberede noen nyere Tyska merker som jeg skal legge ut for å se om det er noe marked for det på qxl.
Üpperlich!
Artig påfunn dette, skal hive meg på denne jeg! Skal se om jeg kan finne noe attraktivt. Utrop kr. 1,- selvfølgelig, det er jo Jul! Hva ønsker du deg til Jul da, Marius?
Litt mer snø hadde vært fint!

Jeg skal plukke og scanne litt videre selv i kveld; det beste må jo være at det blir noe for enhver å se på og by på nattestid Julaften.

RSS

Siste aktivitet

Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
i går
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

NK 118 Trondheim-Namsos

Finner ikke dette stempelet i TIEMER 2. utgave 1989. Uvanlig ??.
i går
Blogginnlegg lagt ut av Helge Østensen

Postverkets statistikk

Jeg har samlet de mest interessante sidene (frimerkesalg og brev sendt) i postverkets statistikk.…Se mer
11 sep
Helge Østensen svarteHelge Østensens diskusjon Navnesøk med bilder i gruppen Norske poststempler
"Oppdatering. Arkivet har nå ca 20000 bilder fra ca 5500 forskjellige…"
7 sep
Einar Strand Enkerud svarteEspen Thuves diskusjon Hjelp til denne, NK 38 ?
"Tipper det er 37 II"
2 sep
Espen Thuve la inn en diskusjon

Hjelp til denne, NK 38 ?

Noen som kan hjelpe med denne ?  NK 38 ?…Se mer
4 mai
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

Nyoppdaget OFFSAK fra 1855 !!!

Her må litteraturen skrives om. Trodde du at Norges første frimerke var et blått 4-skillings…
3 mai
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

Sjeldent "Fancy Cancel", løp og kjøp!

Utrolig mye morsomt på ebay.
27 apr
Kolbjørn Schjølberg svarteKolbjørn Schjølbergs diskusjon Kjøllefjord?
"Her er to ulike stempler fra 2003 (litra E) og 2006 - ifølge Posten fantes det ikke…"
18 mar
Gisle Martin svarteGisle Martins diskusjon NK 137-140 Svalbard graveringstyper
"Jepp, enig med deg. Men er det mulig å skille hovedtypene fra heverandre? Har ikke funnet noe…"
14 mar
Einar Strand Enkerud svarteGisle Martins diskusjon NK 137-140 Svalbard graveringstyper
"Sånn som jeg tolker Norgeskatalogen og håndboka fra 1963, så er det brukt samme…"
12 mar
Gisle Martin la inn en diskusjon

NK 137-140 Svalbard graveringstyper

NK 137-140 Svalbard finnes i 2 graveringstyper i henhold til NK.Noen som vet hvor jeg kan finne en…Se mer
8 feb
Gisle Martin ble med i Roald Aunes gruppe
Miniatyrbilde

Klassisk Norge

for de håpefulle som aldri blir tilfreds
8 feb
Tom Herzeth la inn en diskusjon

Safe elektronisk taggemåler

Hei!  Vil gjerne høre fra de som har erfaring med Safe perfotronic II.  ER den enkel å bruke og gir…Se mer
26 jan
classicstamps svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Hei. Vet dere om renset bensin til diverse primus/coleman produkter vil fungere? Tenker mere…"
21 jan
Kolbjørn Schjølberg la inn et bilde

(U)vanlig Oslo stempel...

Kan ikke erindre å ha sett dette stempelet tidligere... Det var en hel del stempler rundt…
14 jan
Kolbjørn Schjølberg la inn en diskusjon

NK1871 nyanser i fargemetning

Her har Marit Bjørgen gradvis fått seg oransje landslags-drakt... …Se mer
12 jan
Kolbjørn Schjølberg kommentertempis blogginnlegg Hvis noe er for godt til å være sant...
"...og Legion lever utrolig nok videre til stadig høyere priser..."
12 jan
Carl Gøran Furst Scheve kommenterteRolf Erik Sjøstrands blogginnlegg Følgeseddel fra 1910
"Dæven for en flott sak."
11 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands blogginnlegg Følgeseddel fra 1910
"Nå også med attest!!   Godt Nytt År !!"
2 jan

Grupper

© 2021   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår