Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Hva gjør du på Julaften når alle pakkene er pakket opp og papiret har gått i peisen?

Det slo meg at mange som ikke er blodfan av midnattsmesse eller sort-hvitt-spillefilm kanskje kunne tenke seg å stelle med frimerker og postkort istedenfor. Men hvis hukommelsen ikke spiller meg enda et puss, pleier det å være nærmest null objekter på Julaften — da vi i så fall trenger dem.

1. juledag pleier QXL å ha gratis opplasting slik at misfornøyde unger får omsatt gavene sine i cash, så derfra og en uke ut i januar blir det neppe objekt-tørke. Men Julaften? Ingen ved sine fulle fem vil vel ta sjansen på at noen sitter online og byr etter at konfektpakker, juleribbe og sju sorter akevitt er fortært?

Tja, jeg er nå villig til å forsøke, og håper at det er noen andre av dere som får lyst til å slå følge. QXL har jo fullstendig overtatt funksjonen som frimerkeklubber og utvalgshefter pleide å ha i Norge — en kilde til nye frimerker, postkort, helsaker og brev for samlingene sine. Istedenfor å drasse på bagasje full av byttealbum og skoesker, bytter vi anno 2009 gjennom QXL mot et vederlag på noen prosent av byttehandelen. Vederlaget kommer styggelig fort opp i samme beløp som vi synes er drøyt å betale som medlemskontingent til en frimerkeklubb (som også gir oss 8 utgaver av NFT i året), men så klarer jo ikke klubbene å tilfredsstille den etterspørsel etter QXLs tjenester som eksisterer.

Mitt forslag er derfor at du tar for deg et byttealbum eller ei skoeske med flate saker, plukker ut 5-6 OK objekter og laster dem opp på QXL med sluttdato i tidsrommet 2009-12-24-2200 — 2009-12-25-0100, og begynner annonsetittelen med ordene JULEKVELD PÅ QXL. Hvis alle som er innom her i løpet av ei uke gjør det, får vi mange tusen objekter å velge mellom på julenatta — enhver frimerkesamlers store drøm.

HER ER lenke til samtlige objekter som er lagt ut på denne måten. Forhåpentlig blir det mange innen Julaften. Jeg tror det kan bli gøy med en liten frimerkedigresjon midt oppe i julehøytideligheten — og på denne måten kan vi sammen bidra til at det er noe brukbart å skaffe til samlingene sine. På julekvelden attpåtil.

Hva nøler du etter? Grip kamera, pinsett, album, scanner, pc, katalog, lupe, limstift og hva du ellers har i hus for å kose deg, og sett i gang! God Jul, alle samme.

Visninger: 558

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Det siste sitatet traff ganske bra. Eneste unntaket er vel at OFK- auksjonene i det siste har vært ganske greie. Mye å finne til en stort sett veldig lav pris.
Hvis noen fortsatt leser, så forsvant litt av poenget mitt da jeg bablet meg inn i mine digresjoner ovenfor. Men essensen blir at Posten ikke kan være den som bringer tradisjonen med frimerkesamling videre. De har ikke effekt stor nok av å jobbe aktivt for å få nye abonnenter. Det koster dem sikkert i overkant av 5000 kr å få en ny storkunde. Og hvis vedkommende går gradene som frimerkesamler, er utsiktene store for at hun forlater Posten som kunde med årene. For Posten er det rimeligere å produsere et par bilder ekstra i året for å kompensere nedgang i antall samler-kunder.

Frimerkehandlerne er heller ikke så hippe på å bringe tradisjonen videre. De har nemlig god tilgang på materiale når folk som arver døde samleres etterlatenskaper, stikker innom på vei hjem fra krematoriet. Forholdstallene mellom samlere og handlere og penger i markedet er tilfredsstillende, så ingen grunn til å forandre på tingenes tilstand. Attpåtil har alle handlere gjennom de siste 30 år fått samlerne til å akseptere 20% kjøpsprovisjon og 20% salgsprovisjon på auksjoner — og nå som alle har sin egen "auksjon" (for reelt sett selges mye av handlernes eget materiale), behøver de ikke farte rundt for å få penga til å trille inn. Altså: ingen handlere behøver flere samlere, så det å drive tradisjonen videre er ikke noe de prioriterer. De fleste av dem får pensjon allikavæl. Og kan jobbe videre som frimerkehandlere når de blir pensjonister også. Altså enda mindre grunn til å ofre tradisjonens overlevering til yngre generasjoner en mager tanke.

Hva da med frimerkeklubbene? Vel, noen av dem går så vidt rundt, og da er det ikke bare økonomisk jeg tenker. Det siste tiåret har klubber blitt nedlagt, tvangsnedlagt, og slått seg sammen over by- eller kommunegrenser.

Allikevel er det frimerkeklubbene som er de enste som faktisk har et visst incentiv forbundet med å få flere med i frimerkehobbyen og bringe tradisjonen videre til nye generasjoner. Frimerkeklubbene er også de eneste som har ressurser og kompetanse til å rydde opp i forfalskings-jungelen — av meg ansett som en av de værste vortene på fru filatelias ellers så vakre fjes. Handlerne flest bryr seg ikke; de får penga sine selv om de selger tusenvis av forfalskinger på auksjonene sine. Posten Norge Frimerketjenestens folk ville ikke, med ett unntak, klart å identifisere en stempelforfalsking engang.

Men gidder klubbene å gjøre noe? Knock knock!

Hva kan du og jeg gjøre?
Høyst lesverdig digresjon dette, Marius. Det er etterhvert noen år siden vi vekslet ord om dette, dvs. tradisjonelle frimerkeklubber kontra "Internett-klubber" inkl. mitt inntrykk av hvordan mange frimerkeklubber drives, sistnevnte forsåvidt greit illustrert via ref. til NF v/ Sven Olof Forselius. Her/der kan det tilføyes grådighet ang. deling av viten, noe som fora mv. nok har bidratt sterkt til å ta knekken på, det skrives i det vide og det brede, og kunnskaper deles uten noen form for kompensasjon.

Om det er så at forbundet sliter med å bruke opp pæng på bok (Noe jeg forsåvidt ikke tror er et økonomisk problem, snarere et omstillingsproblem) så er det kanskje på tide å gjøre noe drastisk med (omstillingsproblemet)?!? F.eks. ved å bruke mer tid (og penger...) på å være synlige og oppdaterte på/via Internett, og kort, eksempelvis sagt bruke mindre tid (og penger...) på å mase på lokalklubber som ikke engang gidder å sende inn årsmelding m.v.

Ditt avsnitt ref. "Hva da så med frimerkeklubbene? Det er jo der hylene"...osv. samt classicstamp "Om man bor flere km i fra nærmeste nabo og får post en gang i uken, så kan man jo fint samle både det ene og det andre." (ref. slutt) kan jeg kun si KLAPP-KLAPP og gi stående applaus til :-) En Passant kan det tilføyes at det ikke er bare frimerkeklubber i sin "gamle form" som sliter med opprettholdelse og rekruttering. Vi ser det samme i Idrettslag, Ungdomslag, Bondekvinnelag (!) osv.osv - og fordundre meg så er inntrykket at også Misjonslag sliter :-)

OFK som utgiver av Norgeskatalogen stiller, som jeg vil anta, i en særstilling økonomisk sett (noe opplagstall kan jeg ikke huske å ha sett - korriger meg så gjerne for evt. overseelse) har helt sikkert stort engasjement i klubben, ikke minst pga. utgivelsen av Norgeskatalogen samt tilsvarende engasjement i utgivelsen av Norsk Filatelistisk Tidsskrift. Bortsett fra diverse økonomiske tilskuddsordninger som kan innvilges til slik drift (og jeg understreker kan for som tilfeldig skribent vet jeg selvsagt ikke noe om OFK sitt budsjett/økonomiske føringer) så er mitt inntrykk at driften ang utgivelse av Norgeskatalogen skjøttes - og skjøttes GODT - av en drøy håndfull personer, mer eller mindre på idealistisk grunnlag. Uansett hvor lite vi liker å måtte innse det så vil slike idealistiske ildsjeler falle fra, av ymse årsaker, også i OFK.

Kortfattet: TENK NYTT, TENK GODT - OG GJERNE FORT!

'Frimerkehandlerne er heller ikke så hippe på å bringe tradisjonen videre. De har nemlig god tilgang på materiale når folk som arver døde samleres etterlatenskaper, stikker innom på vei hjem fra krematoriet. Forholdstallene mellom samlere og handlere og penger i markedet er tilfredsstillende, så ingen grunn til å forandre på tingenes tilstand.'

Tror du må gå gjennom regnskapstallene til flere av de store frimerkeselskapene før du kaster ut slike påstander..... :-)
Forsøker du å si at det er noen av dem som ikke har bra omsetning??? Eller ikke grei tilgang på gamle samlinger fra bo? Eller at samlerne ikke har penger å bruke?

Jeg er sjelden innom en frimerkebutikk uten at telefonen kimer eller gamle damer detter innom for å høre om de kan få solgt mannens eller farens gamle samling...
Siden jeg ikke kan svare på ditt innlegg, så må jeg svare på mitt eget.

Jeg tror at problemet er at der er færre samlere og mye, mye, mye lavere priser på det materialet som man vanligvis får kjøpt over disk (** vare, FDC, OL bøker, Færøyene i album o.s.v.). Dette går direkte ut over marginene til handlere over hele landet (de få som er igjen) og jeg er rimelig sikker på at flere handlere ikke vil overleve i det ikke-fullt-så-lange løp......hvor fort dør frimerkesamling ut uten handlere?
Et utfordring er at det nok stadig blir færre i utlandet som samler Norge.

Og for ordens skyld: JAP=Norstamps.
Ja, vi har visst fått en begrensning på bredden i diskusjonstrådene. Vet ikke om jeg får rikka på det.

Men, tilbake til handlerstandens framtid og stien de har valgt uten videre promotering for frimerkehobbyen (NÅR så du sist en annonse for en frimerkehandler utenfor NFT eller klubb-blad? Eller NÅR så noen ord som "samle frimerker - bruk frimerker - ha det gøy med frimerker" i en handlers annonse?): INTERNETT har forandret handlernes og samlernes verden, leser jeg. Så hva gjør man da?
Kansje jeg skal hive meg på? Holder på å forberede noen nyere Tyska merker som jeg skal legge ut for å se om det er noe marked for det på qxl.
Üpperlich!
Artig påfunn dette, skal hive meg på denne jeg! Skal se om jeg kan finne noe attraktivt. Utrop kr. 1,- selvfølgelig, det er jo Jul! Hva ønsker du deg til Jul da, Marius?
Litt mer snø hadde vært fint!

Jeg skal plukke og scanne litt videre selv i kveld; det beste må jo være at det blir noe for enhver å se på og by på nattestid Julaften.

RSS

Siste aktivitet

Gisle Martin svarteTrond Rosselands diskusjon oppdatering
"Siden holdes oppe men har ikke blitt oppdatert med tanke på lenker på lang tid.De…"
20 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Hei igjen. Takk for innspill vedr. ny NK Inge. Denne NK’en måtte jeg bare skaffe…"
5 mar
Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
24 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023
Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
jan 14, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår