Frank E Ring

frimerker og postkort som kultur og hobby

Jeg trenger litt hjelp til å lage en oversikt over grunnene til at folk slutter å samle frimerker. Ikke tid, ikke penger... mye av disse vanligste unnskyldningene, er kan hende dekke for andre årsaker. Så det hadde vært veldig bra hvis du kunne skrive noen ord om noen du kjenner som har sluttet å samle frimerker, og hvorfor du tror vedkommende sluttet. 200+ hoder tenker bedre enn ett. På forhånd takk.

Visninger: 2380

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Det er lett å si at frimerkesamling er en gamel manns hobby.
Jeg var nyelig på en liten frimerke messe her i Salt Lake City. Det var bare 10 handler og kansje like mange kunder tilstede. Jeg hadde med min liten gut som er 5. Han ver den eneste på barnas område der han kunne plukke ut frimerker gratis.
Jeg vil helst si at det er ret og slett alderen som slutter mange samlinger.
****
Andre grunner jeg kan tenke om er:
1. For mange frimerke utgivelser. Jeg ga opp med USA i 1996 da de hadde ikke mindre enn 18 forskjellige jule frimerker. Stor merker. Liten merker. Utagget. Tagget. 4 forskjellige bilder. Religioese emnet og snoemenn.
2. Penger. Hvis mang skal samle Norge fra 1855 utover, er det flere tusen kroner for en grunn samling. Ta med plater, farger, papirer, varianter, osv. kan man snort opp mot 200.000-300.000 korner for en komplett samling. Ubrukt er enda mere penger.
3. Samlingen er komplett. Hvis du bare samler på vanlig frimerker fra Norge, når du er ferdig med samlingen 1909-1980, er du interessert i å kjoepe flere merker fra tidsperiode? Nei sier jeg.
4. "My wife just does not understand!" For mange av oss er kona noen som liker ikke frimerker, men tåler dem fordide er en del av oss. Jeg jobbet i mange år i en myntbutikk. Det var stadig menn som kom inn med mynter som måte selges fordi de hadde brukt for mye penger til hobbyene og ikke nok med familien.
5. Jeg kan ikke finne de siste merkene som mangler i samlingen. Hvis du samler eldre norske merker men kan aldrig finne NK4 utagget, eller NK44, eller NK... til en god pris, hva da er vitsen i å fortsette med samlingen?
6. Jeg har ikke tid til frimerker. Frimerke samling er tidskrevende. Mange timer med pinsett, hengsler, varmt vann, og kataloger. Bare for å skjelne NK25 fra NK36, fra NK37, fra NK38, fra NK43, fra NK53.
7. Mine barn er ikke interessert. Jeg har selv kjoept 2 samlinger her i USA fra Norge samler som hadde ingen barn som var interesert i frimerker. Her er det sankk om kjente navn i Scandinavian Collectors Club. Jeg er en sjelden samler som er annen generasjon. Min far begynte med frimerker i 1950, og jeg har holdt på.
Som Bj. Krisitan er jeg annengenerasjonssamler, ble "smittet" av min far, og har tatt over hele hans samling. Enig i mye av det han kommer med her, og det er noen grunner her som jeg vet andre har brukt for å gi seg.

Nå tildags er det jo mye glossy merker som kan fange ungenes oppmerksomhet, men hvordan skal man holde på interessen deres med alt det rare som blir utgitt idag?
Her en dagen mottok til eksempel jeg verdens to første DVD-frimerker, og disse var utgitt i forbindelse med Beijing-OL. Utgiver? Ingen ringere enn det fantastiske utgiverlandet Nord-Korea. Morsomt? Tja. Postalt brukbart? Nei. For oss litt mer rutinerte samlere begynner det å bli altfor mye, la oss si, søppel som utgis til en altfor høy pris. Frimerkeutgivelsen i Norge er intet unntak.
Det virker som om de fleste landene i dag er mer interessert i å overgå hverandre med fancy utgivelser, for deretter å suge mest mulig grunker ut av oss samlere.

For å være ærlig vurderer jeg selv nå seriøst å droppe samling av moderne merker, inklusive min OL-samling, da det er helt håpløst å få samlet alt komplett. Heller satse på plater, nyanser, farger og lignende for norske og danske merker, i tillegg til hjemstedssamlingen fra Løten. Kanskje utvide til enda et land for utfordringens skyld (Stor-Tyskland f.eks......).
Jeg har selv sluttet og samle to ganger. Hovedgrunnen har vært behov for cash til andre prosjekter pluss at når man kommer opp på et visst nivå så blir det man mangler fort veldig dyrt. jeg tror at selv om man slutter så ligger samlerbehovet fremdels langt bar der.
I tillegg kan jeg liste opp
- frimerker hører "papiralderen" til. Vi er forbi den - bortsett fra handler på QXL da, og noen offentlige kontorer - og lever i en e-alder da det aller meste foregår via internett. Jeg trenger ikke frimerker lengre i det daglige liv. Se på praksis: Når mottok du sist en forsendelse fra Posten faktisk frankert med et frimerke?

- Samlepotensialet med Post i Butikk er totalt ignorert av sjefen sjøl: Posten. Dette er noe som kunne vaert promotert som en "nesten-gratis" måte å samle frimerker og genuine postale forsendelser anno 2009. Alt annet (auksjoner) koster skjorta.

- Påstand: Frimerker er "ukult" for ungdom. Aldri så lite kjipt for ungdom å medgi for jevnaldrende at man samler frimerker... ikke mye plass til slikt innimellom Facebook, dataspill etc. I gamle dager, da alt selvsagt var mye bedre, var det mindre "underholdningstilbud", og sysler som folke-hobbyen frimerkesamling var derfor mer naerliggende.

- Jeg tror at hvis man satte opp en grafisk framstilling av alder på frimerkesamlere, tipper jeg hovedtyngden ligger rundt pensjonsalder. Videre, tipper jeg at prosenten av "odelsgutt/jenter" som aktivt orker ta over arvede samlinger nå i 2009, er forsvinnende liten. Men dette har kanskje mer med årsaken til hvorfor frimerker kan vise seg å vaere en "døende" hobby - postens 16 (!) frimerkeutgivelser i 2009 understreker dette og de krampetrekningene de har.
Tusen takk for glimrende innspill så langt. Dere andre: si hva dere har på hjertet! Nå!
Jeg tenkte jeg skulle legge inn et svar på ditt spørsmål, men ser at Kolbjørn stort sett har de samme synspunktene som jeg har.
Dette blir vel derfor kanskje litt "smør på flesk".

1. TID
Jeg vil tro at det er tiden ( eller mangel på tid ) som er den viktigste årsaken til at folk slutter å samle frimerker/eller ikke begynner med det.
I de "gode gamle dager" fantes det jo ikke så mye å velge i som i dag og det er vel ikke bare filatelien som blir berørt av dette. Hører jo stadig vekk at flere bekymrer seg for rekrutteringen til forskjellige aktiviteter p.g.a. at det er så mye å velge i. Ikke for at jeg synes det er galt, men det krever vel litt mer innsats fra oss "aktive" for å holde interessen oppe blandt de som vokser opp i dag.
Den største konkurrenten er vel kanskje PC/Internet og alle typer spill etc. som jeg har på følelsen at tar det meste av fritiden i dag. Legger du til alle sportslige aktiviteter så blir det vel ikke mye ledig tid igjen til frimerkesamling.
De fleste av den litt eldre generasjonen jeg har snakket med har som regel på ett eller annet tidspunkt samlet frimerker, og har en gammel samling liggende et sted. Har også fått inntrykk av at etterfølgerene ikke har vært interessert i å fortsette samlingen.
Nå må del vel også nevnes at du ser jo nesten ikke et frimerke normalt brukt lenger, slik at den oppvoksende generasjon vet vel nesten ikke hva et frimerke er eller hva de blir/ble brukt til.
Alle utgivelsene står vel heller ikke i stil med det normale forbruket av frimerker??

2. PENGER
Når det gjelder penger så er vel dette avhengig av hva du vil samle på. Du kan jo ha mye moro med frimerker uten at det behøver å koste all verden?? Du må jo ikke samle Norge?? En motivsamling f.eks. behøver vel ikke koste så mye?? Blomster, dyr etc.
De lille som media skriver om frimerker derimot gir vel også et inntrykk av at å samle frimerker – det er dyrt det!! Det skrives jo kun om hvor høye priser diverse objekter har oppnådd på en auksjon og dersom det er så dyrt, da tenker vel mange at dette er nok ikke dette noe for meg.
Tilbud og etterspørsel skal vel bestemme prisen, og når du ser prisene som blir betalt for enkelte objekter må det da være igjen noen som fremdeles samler?? Eller er vi bare en liten innbitt gjeng som sloss om dette og må ha det, bare må ha det?? (Som det heter i reklamen).
He he vil bare nevne jeg er 20år og driver mye med frimerker;)
Når jeg leser alle disse "gode" argumenentene for å slutte å samle - skjønner jeg at jeg er og blir en nerd - man slutter da ikke å samle frimerker !? Håper essensen i de samlede argumentene for å slutte blir brukt til en strategi for å få interesserte til å fortsette og anspore ungdommen til å begynne ! Er det noen som vet om rekruttering blant ungom til utstillinger og klubbdeltakelse har gått tilbake ? Leste i et gammelt NFT om allehånde gode grunner FOR å samle, men tror nok at terapien som ligger i en stille konsentrasjon er den viktigste. Dermed kolliderer nok dette gode formålet med det som i dag har blitt et farlig vesen - nemlig TIDSTYVEN !!!
Nå begynner det omsider å bli litt fornuft her!. Denne tråden hadde jeg problemer med å forstå. Det måtte da være mye bedre å spørre om hva en kan gjøre for å få enda flere til å begynne å samle på frimerker?
Som TORGEIR sier man slutter da ikke å samle på frimerker, iallefall ikke før en er død! (Og skulle en bli blind før så skjer kan en jo alltids samle på merker med blindeskrift).
At en kan ta noen små pauser fra frimerkene i løpet av et langt liv er en helt annen sak, men slutte å samle, nei det er HELT UTELUKKET.
..........helt enig med de to sistnevnte. Ikke mer å si om det.

..........men mine barn syns det er kjeeeeeeeeeeeeeeeedelig.

..........Naboen samler også frimerker, men han skal vente til han blir pensjonist. Har
abbonert på postens vakre FDC siden .......
Jeg tar deg på ordet, Geir: hva kan en gjøre for å få enda flere til å begynne å samle frimerker?
Og så sysler du litt med politikk Mitka, om jeg ikke tar helt feil? Da kan det vel være som torgeirmoseid sier at "terapien som ligger i en stille konsentrasjon er den viktigste" og som så avspredende fra engasjerte meningsutvekslinger!?! Btw. en forrykende god beskrivelse av den adspredelse det ER å fordype seg i den store ro som frimerkesamling ofte innebærer.

Men dette fører ikke med seg grunner for å SLUTTE med frimerkesamling som trådleder Marius ber om. Som jeg ser av andre innlegg så er vel de fleste slike grunner allerede nevnt, hvorav den "vesentligste" - og viktigste å angripe er forgubbing

((Og, ja, Marius: Jeg mistenker deg for å ha en aldri så liten "skjult agenda" her, for å kunne snu på FLISA (for det har du gjort før he-he) for å finne gode grunner for å IKKE slutte med frimerkesamling))

Og de er mange, sånn ca. omtrent like mange som for å STARTE med frimerkesamling :-)

Og da ser jeg atter en gang at innlegget havner på feil plass i tråden, og ikke lar seg redigere....vel-vel; Det får stå sin prøve - innholdet (i den grad det ER noe innhold i skribleriet) er som det er ment å være!

Ha en riktig fin Pinsehelg alle sammen på FeR!

RSS

Siste aktivitet

Gisle Martin svarteTrond Rosselands diskusjon oppdatering
"Siden holdes oppe men har ikke blitt oppdatert med tanke på lenker på lang tid.De…"
20 mar
Rolf Erik Sjøstrand svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Hei igjen. Takk for innspill vedr. ny NK Inge. Denne NK’en måtte jeg bare skaffe…"
5 mar
Trond Rosseland la inn en diskusjon

oppdatering

Lurer på om det ikke er noen oppdateringer på denne siden lengre?Linker til websider er utdatert.Se mer
24 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Ja, det er noen endringer, men ikke store greier. Jeg har oppdatert regnearket mitt til 2024, og…"
5 feb
Inge Svinnset svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
"Bra initiativ. Her er vist til NK 2014. Hvis jeg har forstått det rett har siste utgaven av…"
4 feb
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 42 vannmerkestillinger i gruppen Klassisk Norge
""Dersom det er interesse for det kan jeg legge ut det jeg har for Ib og II…"
2 feb
Rolf Erik Sjøstrand la til en diskusjon i gruppen Klassisk Norge
Miniatyrbilde

NK 42 vannmerkestillinger

Hei,På vedlegget har jeg sammenfattet det jeg vet og har funnet av stillinger for NK 42Ia:…Se mer
30 jan
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

"Hei, Og takk for svar. Har forsket litt videre på dette selv også og det ser ut til at…"
21 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
18 jan
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde

118 I Ringsaker men hva mer ?

Kan noen hjelpe med hva som er tekst på dette stempelet i tillegg til Ringsaker ??
17 jan
Einar Strand Enkerud kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 118 Trondheim-Namsos

"Namsosbanen ble ikke offisielt åpnet før i 1934-35"
jul 3, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ah, jeg tenkte ikke så langt i farta. Sjekket listen min over vannmerkestillinger som jeg…"
mai 26, 2023
Rolf Erik Sjøstrand kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Hei! Fint at du likte bildet. Men utgangspunktet, vannmerket på frimerket, er helt…"
mai 26, 2023
Gisle Martin kommenterteRolf Erik Sjøstrands bilde
Miniatyrbilde

NK 42

"Ypperlig bilde av Vannmerke type 3.Hvilket apparat har du brukt for å vise vannmerket?"
mai 25, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn et bilde
mai 21, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Olav E. Skjervik

Spørsmål om frimerkealbum

Lenge siden at jeg har jobbet med frimerkesamlingen min så jeg er ganske rusten.For lenge siden…Se mer
mai 3, 2023
Gisle Martin svarteRolf Erik Sjøstrands diskusjon NK 103 Heftemerker
"Takk for info. Setter pris på denne typen informasjon, gir motivasjon til å gå…"
mar 8, 2023
Rolf Erik Sjøstrand la inn en diskusjon

NK 103 Heftemerker

Hei,Vedlagt litt om vannmerkestillinger på NK 103 B og D.Ta en titt! og kom gjerne med…Se mer
feb 22, 2023
Olav E. Skjervik svarteØyvind Tekshovs diskusjon Petroleumseter
"Oppdaget nettopp at SuperSafe var gått ut av produksjon (opplyst fra Skanfil). For lenge…"
jan 14, 2023
Blogginnlegg lagt ut av Frode Hauge

AUKSJON I Bergens Filatelist-Klub

Kryss av tirsdag 29.11. 2022 i kalenderen!Da er det storauksjon i Bergens Filatelist-Klub i Nye…Se mer
nov 21, 2022

Grupper

© 2024   Created by Marius.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår